Epiktetos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee filosofia. Epiktetos oli myös vaasimaalari.
Epiktetos
Ἐπίκτητος
Epiktetos piirustuksessa vuodelta 1715.
Epiktetos piirustuksessa vuodelta 1715.
Henkilötiedot
Syntynyt55
Kuollutn. 135 (79–80 vuotta)
Koulutus ja ura
Koulukunta stoalaisuus
Tunnetut työt Käsikirja, Keskusteluja
Opettaja Musonius Rufus

Epiktetos (m.kreik. Ἐπίκτητος, Epiktētos, lat. Epictetus; 55 – n. 135)[1] oli antiikin kreikkalainen stoalainen filosofi. Hän oli todennäköisesti syntynyt Hierapoliksessa Fryygiassa, ja asui suurimman osan elämästään Roomassa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuorena Epiktetos oli orjana Roomassa Neron vapauttamalle varakkaalle miehelle nimeltä Epafroditos. Hänen alkuperäistä nimeään ei tunneta — kreikan sana epiktetos merkitsee yksinkertaisesti ”hankittua”. Lopulta hänet vapautettiin, ja hän perusti oman filosofikoulun. Orjanakin hän opiskeli stoalaista filosofiaa Musonius Rufuksen oppilaana. Vapautumisensa jälkeen hän eli melko kovaa elämää sairaalloisena Roomassa. Lopulta hänestä tuli rampa pahan reumatismin vuoksi.

Keisari Domitianus ajoi Epiktetoksen yhdessä muiden filosofien kanssa maanpakoon[1] joskus vuosien 89 ja 95 välillä. Tästä maanpaosta seurasi hänen elämänsä paras ajanjakso. Hän muutti Nikopolikseen Kreikkaan, ja perusti oman mainetta saaneen filosofikoulunsa. Jopa keisari Hadrianus vieraili koulussa, ja sen tunnetuimmasta oppilaasta Arrianoksesta tuli merkittävä historioitsija.

Epiktetos eli elämänsä yksinkertaisesti noudattaen stoalaista ajattelua. Hänen elämänsä oli opetuksen ja ajattelun täyttämää. Hänen tiedetään menneen naimisiin kerran vanhemmalla iällä, auttaakseen kasvattamaan lasta, joka olisi muuten jätetty kuolemaan.

Epiktetos eli Nikopoliksessa kuolemaansa asti.[1]

Filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stoalaisten tapaan Epiktetos keskittyi filosofiassaan etiikkaan ja opetti oman elämänsä herrana olemista. Hänen mielestään stoalaisen opettajan tuli rohkaista oppilaitaan elämään filosofista elämää, joka johtaa lopulta eudaimoniaan (onnellisuuteen). Tarkoituksena oli turvata oma elämä elämällä järkevästi, eli hyveellisesti ja luonnon tahdon mukaan.

Epiktetoksen pääteos on Enkheiridion (Käsikirja, suomennettu myös nimellä Ojennusnuora). Sen lisäksi hänen tuotantoonsa kuuluu kokoelma keskusteluja, Diatribai (Keskusteluja). Todennäköisesti hän ei ole kirjoittanut niitä itse, vaan ne on ylöskirjannut hänen opetuksistaan hänen oppilaansa Arrianos.

Kirjallisuutta suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Epiktetos: Käsikirja ja Keskusteluja. (Alkuteokset: Enkheiridion ja Diatribai.) Valikoinut ja kreikan kielestä suomentanut Marja Itkonen-Kaila. Seitsentähdet. Helsinki: WSOY, 1978. ISBN 951-1-04742-6.
  • Epiktetos: Ojennusnuora. (Alkuteos: Enkheiridion.) Kreikankielestä suomentanut ja johdannolla varustanut K. Jaakkola. Kariston klassillinen kirjasto 11. Hämeenlinna: Karisto, 1919. (2. painos 1956.).
  • Epiktetos: Käsikirja. (Alkuteos: Enkheiridion). Uudistettu suomennos, ilmestynyt vain e-kirjana, 2016. ISBN 978-952-68557-3-8.
  • Kaarakainen, Teija & Jari Kaukua (toim.): Stoalaisuus: Tiedon, tunteiden ja hyvän elämän filosofia. Sisältää Epiktetoksen teoksen Käsikirja (suomennos Marke Ahonen). Helsinki: Gaudemus, 2004. ISBN 9789516628915).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Castrén, Paavo: Uusi antiikin historia, s. 445. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2011. ISBN 978-951-1-21594-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Epiktetos.
Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Epiktetos.

Ensyklopedia-artikkeleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Graver, Margaret: Epictetus The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
  • Seddon, Keith H.: Epictetus The Internet Encyclopedia of Philosophy. (englanniksi)

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaasti ladattavia Epiktetoksen e-kirjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]