Fairuz

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fairuz

Fairuz (oik. Nouhad Haddad, s. 21. marraskuuta 1935), on libanonilainen arabialaisen maailmanmusiikin laulaja.

Fairuz syntyi syyrianortodoksiseen perheeseen Libanonissa[1]. Hänen isänsä oli kotoisin Mardinista, joka oli siihen aikaan osa Syyriaa. Isä asettui vakituisesti Libanoniin avioiduttuaan libanonilaisen maroniittikristityn Lisa el Boustanin - Fairuzin äidin - kanssa. Perhe muutti myöhemmin Beirutiin. Fairuzilla oli sisarukset Youssef, Hoda ja Amal.

Fairuz nautti jo lapsena laulamisesta ja aloitti uransa Libanonin radion kuorossa 14-vuotiaana[1]. Hänelle opetti musiikkia libanonilainen Mohammed Fleifel, ja myös Halim el Roumi oli vakuuttunut tytön kyvyistä. Juuri hän keksi nuorelle laulajalle taiteilijanimen Fairuz.

Fairuzille sävelsi lauluja muun muassa Assi Rahbani (k. 1986), jonka kanssa hän meni naimisiin 1955[1]. Esimerkiksi laulu 'Itab saavutti arabimaailmassa heti suuren menestyksen.

Fairuz sai neljä lasta:

Fairuz on uransa aikana esiintynyt useissa maissa, myös Euroopan ja Yhdysvaltain alueella. Hän pääsi 1962 Royal Albert Halliin ja 1971 New Yorkin Carnegie Halliin. Vuonna 1969 Libanonin hallitus kielsi Fairuzin musiikin esittämisen radioasemilla kuuden kuukauden ajaksi. Syynä oli, että Fairuz oli kieltäytynyt pitämästä yksityiskonserttia Algerian presidentti Houari Boumédiennen kunniaksi. Fairuz päätti asua Libanonissa myös maassa vuosina 19751990 käydyn sisällissodan ajan.

Fairuzilta on julkaistu noin 85 virallista CD-äänitettä. Useat laulut ovat Rahbanin veljesten tekemiä, Assin säveltämiä ja Mansourin sanoittamia[1], mutta musiikkia on tuottanut myös esimerkiksi laulajattaren ja Assi Rahbanin yhteinen poika Ziad Rahbani (s. 1956). Tiedetään myös, että Fairuz on äänittänyt runsaasti julkaisematonta musiikkia. Hän on esiintynyt lisäksi televisiossa ja elokuvissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Kotirinta, Pirkko: Koko arabimaailma kuuntelee kahta naisääntä. (Juttu Umm Kulthumista ja Fairuzista.) Helsingin Sanomat, 4.11.1989, s. 27. Näköislehden aukeama (tilaajille).
Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.