FFmpeg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
FFmpeg
FFmpeg Logo new.svg
FFmpeg 4.4 screenshot.png
Kehittäjä FFmpeg team
Kehityshistoria
Vakaa versio 5.1.2 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Multimediakehys
Alusta monialustainen
Lisenssi LGPL
Aiheesta muualla
ffmpeg.org

FFmpeg on kokoelma vapaita ohjelmistoja, jotka voivat tallentaa, muuntaa ja suoralähettää digitaalista ääntä ja videota. FFmpeg:tä kehitetään Linuxissa, mutta se voidaan kääntää monille muille käyttöjärjestelmille, esimerkiksi Windowsille. FFmpeg-projekti sisältää libavcodec-koodekkikirjaston.

Projektin aloitti Gerard Lantau (Fabrice Bellardin nimimerkki) ja nyt sitä ylläpitää Michael Niedermayer. Suurin osa FFmpeg:n kehittäjistä on myös mukana MPlayer-projektissa ja FFmpeg:n kotisivut ovat MPlayerin palvelimella.

FFmpegiä käyttäviä sovelluksia kuten VDR, xine, MPlayer ja VLC.

Projektin rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FFmpeg koostuu monesta komponentista:

  • ffmpeg on komentorivityökalu videotiedoston kääntämiseen muodosta toiseen. Se tukee myös reaaliaikaista videon sieppausta ja enkoodaamista TV-kortista.
  • ffserver on HTTP-multimediapalvelin (RTSP:tä kehitetään) suoriin lähetyksiin (streaming). Suoran lähetyksen ajansiirto on myös tuettuna.
  • ffplay on yksinkertainen mediasoitin, joka perustuu SDL:ään ja FFmpeg-kirjastoihin.
  • libavcodec on kirjasto, joka sisältää kaikki FFmpeg:n audio/video-enkooderit ja -dekooderit. Suurin osa on kehitetty tyhjästä parhaan suorituskyvyn ja koodin uudelleenkäytettävyyden vuoksi.
  • libavformat on eri säiliömuodoille demultipleksaajat ja multipleksaajat sisältävä kirjasto.
  • libavutil on apukirjasto FFmpeg:n eri osien yhteisiä rutiineja varten.
  • libpostproc on videon jälkikäsittelyrutiinit sisältävä kirjasto.
  • libswscale on kirjasto, joka sisältää videonskaalausrutiinit.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FFmpeg:tä julkaistaan LGPL:än tai GNU GPL:än alla, riippuen siitä mitä alikirjastoja sisällytetään. Muodollisia julkaisuja ei ole. Sen sijaan, FFmpeg:n kehittäjät suosittelevat käyttämään viimeisimpiä Subversion-tilannevedoksia (snapshot), sillä projekti ylläpitää jatkuvasti vakaata kehitysrunkoa.

Laillinen status[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FFmpeg:n kehittäjät ovat takaisinmallintaneetlähde? ja uudelleentoteuttaneet mm. seuraavat patentoidut koodekit:

FFmpegin tekijöiden mukaan ei ole selkeää sisältääkö se patentoituja algoritmeja muun muassa johtuen standardien käyttämistä sanamuodoista.[2] Lisäksi lait vaihtelevat eri maissa ja monet maat eivät tunnusta patentteja ohjelmistoalgoritmeille.[2]

Ohjelmistopatentit ovat maakohtaisia, joten patentit ovat voimassa vain siellä, missä keksijä on sitä hakenut ja se on myönnetty. Jotkin Euroopan unionin maat, kuten Suomi, myöntävät patentteja myös ohjelmistoille ja koodekeille, vaikka ohjelmistopatentit eivät ole vielä voimassa Euroopassa.lähde?

Moni näiden koodekkien valmistajista on julkaissut tuotteensa sellaisten ehtojen alla, jotka kieltävät takaisinmallinnuksen, myös yhteensopivuustarkoituksessa. Nämä käyttöehdot eivät ole lainvoimaisia kaikissa maissa.lähde?

Näistä syistä moni jakelu ei sisällä FFmpeg:tä välttyäkseen lakiongelmilta. Suomessa FFmpegin käyttö lienee täysin laillista, koska ohjelmistopatentit eivät ole lainvoimaisia Suomessa.lähde?

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

FFmpeg on perusmuodoltaan komentoriviohjelma, mutta soveltuu myös kevyeen videon editointiin, kuten leikkauksiin tai yhdistämiseen.

Esimerkiksi komentorivi leikkaa videosta pätkän kohdasta 0:10 – 1:20 toiseen tiedostoon (parametri -t kertoisi leikattava osan pituuden).

 ffmpeg -ss 00:00:10 -to 00:1:20 -i video.mp4 -acodec copy -vcodec copy leikkaus.mp4

Tiedoston voi uudelleenpakata YouTuben suositeltuihin asetuksiin (Progressive scan, High Profile, 2 consecutive B frames, closed GOP. GOP of half the frame rate, CABAC, variable bitrate, Chroma subsampling: 4:2:0[3]), olettaen tiedoston olevan 60 fps, jolloin I-framella alkava Group of Pictures (GOP) (parametri -g) on puolet kuvataajuudesta. (lähteenä[4]).

 ffmpeg -i video.mp4 -c:v libx264 -profile:v high -preset veryslow -bf 2 -g 30 -crf 18 -pix_fmt yuv420p tulos.mp4

FFmpeg-dokumentaatiosta DVD-levyn rippaus (levyn salaus avattu) DivX5-yhteensopivaksi videoksi MPEG-4-videolla ja MP3-ääniraidalla:[5]

 ffmpeg -i dvd_1.vob -f avi -c:v mpeg4 -b:v 800k -g 300 -bf 2 -c:a libmp3lame -b:a 128k elokuva.avi

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]