Subversion

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”SVN” ohjaa tänne. SVN on myös Slovenian maatunnus.
Subversion
Subversion-logo-cropped.png
Kehityshistoria
Vakaa versio 1.12.2 ()[1]
Kehitystilanne Aktiivinen
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Versionhallinta
Lisenssi Apache-lisenssi
Aiheesta muualla
Kotisivu

Subversion, lyhennettynä usein svn, on versionhallintajärjestelmä. Sen tarkoituksena on mahdollistaa ohjelmistojen lähdekoodin, tai minkä tahansa suuren tiedostojoukon, muokkaamista hajautetusti tietoverkon yli niin, että kaikkien muokkaajien työkopiot pysyvät ajan tasalla. Subversionia levitetään Subversion Licensen alla, joka on avoimen lähdekoodin lisenssi.

Subversion on kehitetty korvaamaan CVS. CVS:n tavoin Subversionin toiminta pohjautuu keskuspalvelimeen; jollain palvelimella sijaitsee versioarkisto (repository) jota kaikki asiakasohjelmat päivittävät. Asiakasohjelma pystyy olemaan palvelimeen yhteydessä monen eri protokollan yli. Toiminnan pääasiallisena verkkoprotokollana on WebDAV ja DeltaV HTTP:n tai HTTPS:n yli, mutta Subversion voi käsitellä myös paikallisella levyllä sijaitsevaa versioarkistoa tai käyttää omaa protokollaansa SSH:n yli. Yleensä julkisissa projekteissa käytetään WebDAV/HTTP-yhdistelmää tavallisten käyttäjien tarpeisiin (vastaten toiminnaltaan "anonyymiä CVS:ää") ja SSH-protokollaa kehittäjien tarpeisiin.

CVS:ään nähden Subversionissa on useita etuja. Subversion käsittelee versioita atomisesti (CVS:n käsitellessä kaikkia tiedostoja erikseen) ja ottaa huomioon myös hakemistorakenteen muutokset. Muutokset astuvat voimaan vasta, kun versio on tallennettu onnistuneesti kokonaan. Koska uutta versiota käsitellään aina kokonaisuutena, Subversion ottaa paremmin huomioon tiedostojen poistot ja siirrot: tiedoston nimen muuttaminen ei hävitä sen versiohistoriaa, ja poistetun tiedoston löytää helposti vanhasta versiosta. Lisäksi tiedostoihin voidaan tallettaa kaikenlaista metadataa tiettyjen ennalta määriteltyjen metadatakenttien lisäksi. Hakemistorakenteen paremman tuen takia versiomerkinnät ovat helpompia tehdä: jos halutaan arkistoida tämän hetkinen hakemistopuu ohjelmistoversioksi X, kopioidaan tämän hetkinen hakemistopuu versio X -nimiseksi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ohjelmistoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.