Evenes

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Evenes kommune
Evenášši suohkan
vaakuna
sijainti
www.evenes.kommune.no
Sijainti 68°31′27″N, 17°0′26″E
Lääni Nordlandin lääni
Alue Ofoten
Pinta-ala 253 km²
– maa 241 km²
Väkiluku 1 334 (1.1.2022[1])
– väestötiheys 5,5 as/km²
Kunnanjohtaja Bjørn Torre Sørensen

Evenes (norj. Evenes kommune, pohjoissaameksi Evenášši suohkan) on Nordlandin läänissä Norjassa sijaitseva hieman yli tuhannen asukkaan kunta. Se erotettiin Ofotenin kunnasta vuonna 1884 omaksi kunnakseen, josta erotettiin Ballangen 1925.[2] Kunta on saanut nimensä vanhan Evenesin maatilan mukaan. Nimen alkuosa on luultavasti genetiivimuoto miehen nimestä Øyvindr ja loppuosa nes tarkoittaen niemekettä.

Kunnan vuodelta 1990 olevassa vaakunassa pyörä symboloi Evenesiä viestinnän ja liikenteen keskuksena.[2]

Noin kaksi kolmasosaa Evenesistä on alle 300 metrin korkeudella merenpinnasta, mutta kunnan keskustaajaman Bogenin pohjois- ja itäpuolella on vuoria, jotka kohoavat jopa yli kilometrin korkeuteen merenpinnasta.[2]

Evenesin noin vuonna 1250 rakennettu kirkko oli Ofotenin ensimmäinen. Alkuperäinen ja sen jälkeen rakennettu kirkko ovat tuhoutuneet tulipalossa. Nykyinen puukirkko on peräisin 1800-luvulta.

Liland toimi aiemmin koko Ofotjordin kaupallisena keskuksena ennen kuin Narvikista tuli kauppa- ja teollisuuskeskus 1900-luvun alussa.

Evenes sijaitsee Ofotfjord-vuonon pohjoisrannalla, rajoittuen pohjoisessa Tromssan lääniin, idässä Narvikiin ja lännessä Tjeldsundiin. Sen länsiosassa (Lilandissa ja Evenesissä) on alankoa, kun taas idässä (Bogenissa) vuoret kohoavat lähes suoraan vuonosta. Korkein vuori on Lilletinden (1137 m), jolle voi kiivetä jopa ilman kiipeilyvarusteita.

Bogen, Evenesin keskustaajama

Ajettaessa Evenesin läpi kulkevaa E10:tä, kenties huomattavin vuori on jyrkkä Niingen (1090 m), joka sijaitsee Bogenista itään. Bogenin kylän vieressä oleva meromiktinen järvi Strandvatnet on vuorien ympäröimä. Monissa Evenesin järvissä on taimenia.

Korkealla vuorilla sijaitseva järvi Niingsvatnet on Evenesin ja Skånlandin rajalla.

Evenesin länsiosassa sijaitsee suuri luola Trollkirka.

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa kunnan asukkaista työskentelee palveluammateissa. Harstad-Narvik-lentoasema sijaitsee läntisessä Evenesissä. Sieltä on päivittäisiä lentoja Osloon, Trondheimiin, Bodøhön ja Tromssaan, sekä tilauslentoja Etelä-Eurooppaan.[3]

Norjan puolustusvoimat Evenesissä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjan kuninkaallisilla ilmavoimilla on merkittävä tukikohta Evenesissä, joka toimii tukikohtana F-35 -hävittäjille ja viidelle P-8 Poseidon -merivalvontakoneille. Siellä toimii myös tukikohtaa suojaava ilmatorjuntapataljoonan, jonka aseistuksena on NASAMS III -ilmatorjuntajärjestelmä. Tammikuusta 2022 lähtien Evenesissä on ollut jatkuva kahden F-35 -hävittäjän 15 minuutin lähtövalmiudessa oleva päivystys Norjan ilmatilaan saapuvien tunnistamattomien lentokoneiden varalta. Evenesissä toimii myös Norjan puolustusvoimien logistiikan sekä kyberpuolustuksen joukkoja. Tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä tukikohdassa on 500 työntekijää ja 300 varusmiestä.[4] Yhdysvaltojen ja Norjan välisessä DCA-sopimuksessa Norja sitoutuu tarvittaessa antamaan Evenessin tukikohdan Yhdysvaltojen käyttöön. [5]

Tunnettuja henkilöitä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. 11342: Areal og befolkning i kommuner, fylker og hele landet (K) 2007 - 2022 Statistisk sentralbyrå. Viitattu 3.10.2023. (norjaksi)
  2. a b c Evenes Store norske leksikon. 1.6.2023. Viitattu 3.10.2023. (norjaksi)
  3. Harstad/Narvik Airport - Avinor avinor.no. Viitattu 29.3.2024. (englanniksi)
  4. Evenes Forsvaret. Viitattu 29.3.2024. (uusnorjaksi)
  5. Pietiläinen, Tuomo: Uusi puolustussopimus | Tällainen sopimus Norjalla on Yhdysvaltain kanssa Helsingin Sanomat. 1.11.2023. Viitattu 29.3.2024.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.