Ofotvuono

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Ofotfjord)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ofotvuono
norj. Ofotfjorden
Sijainti Nordlandin lääni, Norja
Merialue Norjanmeri, Atlantin valtameri
Kartta vuonosta ja sen haaroista, sekä Narvikin taistelun uponneiden hävittäjien paikat.

Ofotvuono (norj. Ofotfjorden) on Norjan merellä, 200 kilometriä napapiiriltä pohjoiseen sijaitseva vuono. 78 kilometriä pitkä ja 553 metriä syvä vuono on Norjan 12. pisin ja 18. syvin. Vuonoa kutsutaan usein sen englanninkielisellä nimellä Ofotvuono (Ofotfjord) ja monissa historiallisissa dokumenteissa "Narvik Fjordiksi".

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herjangsfjord (etualalla) ja Ofotfjord taustalla, nähtynä pohjoispuolelta syyskuussa 2010.

Ofotvuono on Nordlandin läänin pisin ja Pohjois-Norjan neljänneksi pisin vuono. Sen pohjoisella rannalla ovat Tjeldsundin ja Evenesin kunnat, itäisellä rannalla Narvik ja eteläisellä rannalla Ballangen. Lødingen (ja sen takana Lofootit) ja Länsivuono ovat Ofotvuonosta lounaaseen.

Ofotvuonosta leviää myös muutamia pienempiä haaroja, mitkä ovat Ramsund, Bogen, Herjangen, Rombaken, Beisfjord, Skjomen ja Ballangen. Ofotvuonon suulla, eteläisellä puolella, on toinen vuono, kapea Efjord, mikä levittäytyy kaakkoon.

Vuono on vuorten ympäröimä, joista jotkut ovat jopa 1 700 metriä korkeita. Ainoat alankoalueet ovat pohjoisella rannalla Harstad-Narvik-lentoaseman alueella. Vuoret ovat metsien peittämiä 500 metriin asti. Yleisin puu on koivu, mutta siellä nähdään myös paljon mäntyjä ja haapoja. Vuonon ympärillä oleva kallioperä koostuu kahdesta kovasta mineraalista, gneissistä ja graniitista, sekä pehmeämmistä, esimerkiksi Ballangenissa on dolomiittilouhos.

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ofotvuonon alueella on rikasta merielämää. Sillit viihtyvät alueella erityisesti talvisin, mikä houkuttelee valaita. Sukeltajat ovat havainneet vuonolla silloin tällöin myös hummereita. Turska ja seiti ovat yleisimmät kalalajit ympäri vuoden, makrilli taas on alueella yleinen heinäkuusta syyskuun keskivaiheille. Merikotkat ja saukot ovat palanneet vuonon alueelle ja ovat nykyään hyvin yleisiä. Merilokit ovat yleisiä ympäri vuoden. Monet muuttolinnut, kuten meriharakat ja harmaahaikarat palaavat vuonon alueelle kesäisin.

Narvikin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ofotvuonossa käytiin Narvikin taistelu Toisen maailmansodan aikana. Nykyäänkin meren pohjassa on joitakin laivoja, jotka ovat suosittuja sukeltajien keskuudessa, tosin osa laivoista on lain suojaamia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.