Tysfjord

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tysfjord kommune
Tysfjord komm.svgvaakuna
NO 1850 Tysfjord.svgsijainti
www.tysfjord.kommune.no
Sijainti 68°5′50″N, 16°22′33″E
Lääni Nordlandin lääni
Alue Ofoten
Pinta-ala 1 464,0 km²
Väkiluku 1 978 (1.1.2013)
– väestötiheys 1,4[1] as/km²
Kunnanjohtaja Anders Sæter (Sp, 2007)

Tysfjord eli Tiitisvuono[2] (luulajansaameksi Divtasvuodna) on Nordlandin läänissä, Norjassa sijaitseva kunta. Se erotettiin Lødingenistä omaksi kunnakseen vuonna 1869. Tysfjordin hallinnollinen keskus on Kjøpsvik, missä asuu hieman alle tuhat asukasta. Tammikuussa 2013 tehdyn väestönlaskennan mukaan koko Tysfjordin kunnassa oli 1 978 asukasta.[3] Tysfjord on nimetty Tysfjorden-nimisen vuonon mukaan. Nimi Tysfjorden on norjankielinen käännös luulajansaamelaisesta sanasta Divtasvuodna. Sanan etuosan merkitys on tuntematon, mutta loppuosa vuodna tarkoittaa vuonoa.

Tysfjord on ainoa kunta Norjassa, missä luulajansaamea puhuvien tulisi voida asioida omalla kielellään virkamiesten kanssa, tosin tämä ei ole vielä toteutunut.lähde?

Tysfjordista on löytynyt esihistoriallisia kalliopiirroksia, mitkä esittävät metsästystä.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tysfjord sijaitsee lähellä Tysfjordenin vuonoa, joka on toiseksi syvin vuono Norjassa. Sen syvin kohta on 897 m. Ballangen rajaa Tysjfordin pohjoisessa, etelässä Hamarøy, idässä Ruotsi ja luoteessa Vestfjord. Harmaat graniittivuoret ja mänty-, koivu- ja haapametsät hallitsevat kuntaa. Tysjordenin hallitsevin vuori on Stetind (1392 m).

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monena vuotta 1990 seuranneena vuotena sillikannat ovat pysytelleet talvisin vuonossa, minkä takia myös valaat viihtyvät siellä saadakseen silleistä ravintoa. Tämä houkuttelee turisteja kauempaakin. Vuodesta 2008 vähemmän valaita ja sillejä on tullut Tysfjordiin. Tysfjordin rannikkoalue on tunnetumpaa valaiden- kuin lintujentarkkailuseutua, mutta vaihtelevan ympäristön ansiosta alueella on paljon erilaisia lintuja.

Ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tysfjordin ilmasto on leuto sen sijainnista pohjoisella napapiirillä huolimatta. Vuosittainen keskilämpötila Kjøpsvikissä on 4.2 °C ja vuosittainen sademäärä 1 080 mm. Kesät ovat miellyttäviä, tosin sateet saattavat olla yhtämittaisia. Sateisin kuukausi on lokakuu, jolloin sataa noin 154 mm. Kuivin kuukausi on toukokuu sademäärällä 54 mm.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1920 kuntaan perustettiin sementtitehdas. Nykyaikainen Norcem-tehdas on vieläkin tärkeä työllistäjä Kjøpsvikissä, sillä se työllistää 130 henkilöä. Vuodesta 1999 asti tehdas on ollut osa saksalaista yritystä HeidelbergCement. Julkiset palvelut, turismi ja maatalous ovat muita tulonlähteitä Tysfjordissa.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tysfjord on ainoa paikka Norjassa, missä E6 on riippuvainen autolautasta. Autolauttoja kulkee Bognesin ja Skarbergetin välillä (E6), sekä Bognesin ja Lødingen välillä (E10).

Lähin lentokenttä on Evenesissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tall om Tysfjord kommune www.ssb.no. 1.1.2010. Viitattu 19.2.2011. (norjaksi)
  2. http://www.erikbolstad.no/geo/noreg/kommunar/
  3. Population in municipalities 1 January 13.3.2013. Statistisk sentralbyrå. Viitattu 12.9.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.