Eurytmia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Steinerin kehittämää rytmiliikuntaa. Émile Jaques-Dalcroze kehittii eurytmiikaksi kutsutun musiikkipedagogisen menetelmän.
Eurytmistin esitys.

Eurytmia on Rudolf Steinerin kehittämä rytmisen liikunnan taidemuoto. Olemukseltaan eurytmia on esoteerista harjoitusta, jonka tarkoitus on hakea ja palauttaa yhteyttä niin sanottuihin ”atlanttisiin sieluntiloihin”. Taustalla on teosofiaan kuuluva oppi atlanttisesta kaudesta, jonka jälkeen ihmiskunta menetti välittömän kyvyn yliaistilliseen havaitsemiseen.[1] Steinerin mukaan eurytmiassa ruumis, sielu ja henki työskentelevät harmoniassa. Eurytmiaa voi siten hänen mukaansa kutsua myös hengelliseksi voimisteluksi.[2]

Eurytmiassa tarkastellaan äänteitä ja säveliä ja ilmaistaan niitä liikkeen muodossa. Jokaiselle äänteelle ja sävelelle, intervallille ynnä muulle on oma liikkeensä eli muotonsa. Eurytmiaa tehdään joko puheeseen, esimerkiksi runonlausuntaan tai soitinmusiikkiin. Koreografiat voivat olla erittäin monimutkaisia ja liikeratoja soolona tai monen henkilön ryhmässä.

Taiteellisessa eurytmiassa voidaan toteuttaa muun muassa kokonaisia sinfonioita eurytmisesti liikkuen. Esityksissä värikkäät puvut täydentävät liikkeen ilmaisuvoimaa.

Steinerpedagogiikkaa opettavan Snellman-korkeakoulun Irmeli Salomaa on kirjoittanut: ”Eurytmian opiskelija tekee monta hämmästyttävää löytöä sekä kehostaan että erityisesti sielustaan. Taiteellisten harjoitusten avulla hän löytää itsestään uinuvia sielunpuolia, joita ei aavistanut olevan olemassakaan.”[3] Eurytmiaa opiskellaan pääsääntöisesti neljä vuotta, jonka jälkeen voi valmistua eurytmistiksi. Myöhemmillä opinnoilla voi erikoistua steinerkoulun eurytmianopettajaksi, hoitoeurytmistiksi tai näyttämötaiteeseen.[4] Eurytmisti työskentelee yleensä steinerkoulussa eurytmianopettajana tai taiteen alalla.

Eurytmia koulussa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurytmia on ihmisen kehollista ja tilallista hahmottamista kehittävä oppiaine steinerkouluissa.

Alimmilla luokilla aiheena ovat sadut ja runot. Ylemmillä luokilla taas toteutettavaksi tulevat sävelet, äänteet ja erilaiset eurytmiset muodot. Eurytmian opiskelu kuuluu myös steinerpedagogiseksi luokanopettajaksi valmistautuvien opintoihin Snellman-korkeakoulussa.

Eurytmia hoitomuotona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hoitoeurytmia on hoitomuoto, jolla pyritään hoitamaan erilaisia sairauksia tai esimerkiksi oppimis- ja puhevaikeuksia. Hoitoeurytmiaa tehdään aina hoitoeurytmistin kanssa ja ohjelma suunnitellaan jokaiselle henkilökohtaiseksi. Hoitoeurytmisti on henkilö, jolla on tavallinen eurytmistin pohjakoulutus ja joka on sen lisäksi opiskellut hoitoeurytmiaa.[5] Suomalaiset hoitoeurytmistit ovat alkaneet käyttää Steinerin saksankielisen Heileurythmien vastineena hoitoeurytmian ohella tai sijaan eurytmiaterapiaa.[6]

Eurytmian kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eurytmiaa on arvosteltu lähinnä siitä näkökulmasta, että sen takana olevaa henkiseen ihmiskuvaan, antroposofiaan pohjautuvaa todellisuus- ja ihmiskäsitystä ei pidetä pätevänä eikä Steinerin selvänäkemällä hankkima tieto henkimaailmasta, todellisuuden kerroksista, karmasta ja sielunvaelluksesta olisi uskottavaa.[7] Osalle steinerkoululaisista voi jäädä eurytmiasta kielteinen kokemus. Eurytmian tai ylipäätään antroposofian hengellistä merkitystä ei myös aina avata koululaisten vanhemmille, mistä syystä harjoitteet voivat tuntua hämmentäviltä.[8][9] Eurytmian tarkoitusta kuvataan muun muuassa liikuntataitojen opetteluna niin, että etsitään yhteyttä sielullisiin tunnelmiin.[10] Hoitoeurytmian osalta kritiikki on kohdistunut siihen, että hoidon vaikuttavuudesta ei ole näyttöä minkään sairauden tai oireen hoidossa.[11][12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Rudolf Steiner: An outline of esoteric science Viitattu 9.4.2017.
 2. Steiner, Rudolf: A Lecture on Eurythmy 26.8.1923. Viitattu 9.4.2017. (englanniksi)
 3. Salomaa, Irmeli: "Eurytmia", artikkeli Snellman-korkeakoulun sivuilla. (PDF)
 4. Snellman-korkeakoulun eurytmiakoulutussivu.
 5. Steiner, Rudolf: Curative Eurythmy: Lecture 8 28.10.1921. Viitattu 10.4.2017. (englanniksi)
 6. Anne-Marie Somero gyllenbergs.fi. Viitattu 24.1.2018.
 7. What Every Parent Should Know About Steiner-Waldorf Schools The Quackometer Blog. 2.11.2012. Viitattu 11.4.2017. (englanniksi)
 8. Our Experience - Waldorf Watch sites.google.com. Viitattu 11.4.2017.
 9. Robert Mays, Sune Nordwall and others: Waldorf answers - Frequently Asked Questions (FAQ) about Waldorf education www.waldorfanswers.org. Viitattu 11.4.2017.
 10. Valtavaara, Marjo: Steinerkoulut siirtyvät digi­aikaan, vaikka osa opettajista ja vanhemmista vastustaa äly­laitteita Helsingin Sanomat. 14.1.2018. Viitattu 16.1.2018.
 11. Eurythmy: too weird for words Ernst, Edzard. Viitattu 11.4.2017. (englanniksi)
 12. Désirée Lötzke, Peter Heusser, Arndt Büssing: A systematic literature review on the effectiveness of eurythmy therapy. Journal of Integrative Medicine, 1.7.2015, nro 4, s. 217–230. PubMed:25808905. doi:10.1016/S2095-4964(15)60163-7. ISSN 2095-4964. Artikkelin verkkoversio.