Biodynaaminen viljely

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Biodynaaminen viljely on maanviljelyä, jota harjoitetaan Rudolf Steinerin antroposofisten näkemysten mukaisesti [1]. Se eroaa luomuviljelystä käyttämällä "biodynaamisia" ruiskutteita eli preparaatteja.

Steiner piti Koberwitzissa nykyisen Puolan alueella 1924 esitelmäsarjan, joka tunnetaan nykyisin Maatalouskurssin nimellä. Suomessa ensimmäisiä luontoisvoimaviljelykokeita tehtiin 1926.

Biodynaamisessa viljelyssä ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita. Lannoituksessa käytetään kompostia ja muita orgaanisia aineita. Viljelyssä hyödynnetään tavanomaisia luonnonmukaisia menetelmiä kuten vuoroviljelyä.[2] Lisäksi käytetään pitoisuuksiltaan erittäin laimeita biodynaamisia preparaatteja. (kts. homeopatia). Niiden uskotaan tukevan kasvia välittämällä maahan taivaankappaleiden kosmisia voimia. Viljelyssä noudatetaan planeettojen ja kuun liikkeisiin, vuodenaikojen vaihteluun ja vuorokausirytmiin perustuvaa ajoitusta ja toimenpiteitä kasvustolle tämän aikataulun mukaisesti. Toisin kuin biologinen viljely, biodynaaminen viljely pohjautuu astrologiaan. Eläinradan eri merkkien uskotaan olevan yhteydessä maahan, veteen, ilmaan ja tuleen.

Demeter-merkki

Biodynaamisen viljelyn kannattajien mukaan kyseessä on kokonaisvaltainen ajattelutapa, jolla hyödynnetään tietoa, jota tieteellinen maailmankuva ei tunnista, ja biodynaamisesti viljellyt kasvit sitovat itseensä ympäröivää elinvoimaa, joka on luonteeltaan astraalista.

Biodynaaminen viljely luetaan samaan valtiontuen piiriin kuin myöhempi luonnonmukainen viljelykin. Biodynaamisten tuotteiden tuotemerkki on Demeter.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Selin, Risto: Ihmeellinen maailma: Skeptikon tietosanakirja. Ursan julkaisuja 81. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 2001. ISBN 952-5329-19-4. Teoksen verkkoversio.
  • Selin, Risto, Marketta Ollikainen & Ilpo V. Salmi (toim.): Paholaisen asianajajan paluu: Opaskirja skeptikolle. Ursan julkaisuja 63. Helsinki: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa, 1997. ISBN 951-9269-88-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]