Eiranranta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eiranranta
Eirastranden
Rakennuksia kadun varrella Hernesaaressa.
Rakennuksia kadun varrella Hernesaaressa.
Kaupunki Helsinki
Tieluokka katu
Pituus 0,5 km
Alkupiste Hernesaari
Päätepiste Merisatamanranta (Eira) (0,5 km)

Eiranranta (ruots. Eirastranden) on reilun puolen kilometrin mittainen katu Helsingin eteläisessä kantakaupungissa. Se kulkee itä–länsisuunnassa Herne­saaren osa-alueella ja Eiran kaupunginosassa.[1] Sen läntinen alkupiste Hernesaaressa sijaitsee Hernesaarenrannan, Hylkeenpyytäjänkadun ja risteyksessä, ja Eirassa se päättyy Merisatamanrantaan.

Eiranranta on liikenteeltään kaksisuuntainen ja sen molemmin puolin on pysäköintipaikkoja sekä kevyen liikenteen väylät. Katu on päällystetty asfaltilla ja sen pohjoispuolella on pylväsvalaisimet. Kadulla on yksi risteys; noin puolivälistä katua lähtee pohjoiseen Telakkakatu. Risteyksen jälkeen katu muuttaa suuntaansa jatkuen koillis–luoteissuuntaisena. Huhtikuussa 2021 kadulla alkoi raitioliikenne Hernesaaresta keskustaan ja edelleen Arabianrantaan.[2]

Ympäristö ja rakennukset

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Kadun varressa sijaitsee Eiran uimaranta.

Kadun eteläpuolella sijaitseville Ursinin kalliolle on pystytetty merenkulkijoiden muistoksi vuonna 1968 Oskari Jauhiaisen ja Eero Eerikäisen suunnittelema betoninen Merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkki. Kadun alkuosan pohjoispuolella on suurikokoinen koirapuisto. Kesällä 2010 alueelle rakennettiin myös jätteiden lajitteluasema ja veneilijöiden tarpeisiin pysäköintialue. Loppuosan pohjoispuolella on kolme vuosina 2007–2008 valmistunutta asuinrakennusta, joissa oli tuolloin korkeimmat uusien asuntojen neliöhinnat Suomessa.lähde?

Vuosina 2007–2008 valmistuneita asuintaloja Hernesaaren pohjoisosassa.

Pariton puoli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parillinen puoli

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Aluejaot: Osa-alueet Helsingin karttapalvelu. Viitattu 25.8.2021.
  2. Raitiolinja 6 jatkuu Eiranrantaan, linja 6T lakkaa ja linja 7 poikkeusreitille 6.4. Länsiterminaalille korvaavalla bussilla 7X 6.4. – 2.5. 16.3.2021. Helsingin seudun liikenne. Arkistoitu 30.6.2022. Viitattu 25.8.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]