Egyptin keskiaika

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Egyptin keskiaika on Egyptin historian ajanjakso, joka alkoi 600-luvulla ja päättyi 1400- ja 1500-luvun taitteessa. Sinä aikana Egypti vähitellen muuttui pitkälti islamilaiseksi.

Egyptin keskiajan katsotaan yleensä alkavan, kun kenraali Amr ibn al-Asin hyökkäsi maahan vuonna 639. Siihen asti Egypti oli kuulunut Bysantin valtakuntaan ja sen luostarilaitos ja koptilaisuus olivat olleet tärkeitä ja vaikutusvaltaisia. Bysantilla oli kuitenkin ollut vaikeuksia valtansa säilyttämisessä, koska persialaiset olivat edenneet 600-luvun alussa. Vuonna 628 Bysantti oli vakiinnuttanut valtansa alueella uudestaan. Amr ibn al-Asinin joukot hyökkäsivät maahan vuonna 639 ja vuoteen 642 mennessä he olivat karkottaneet Itä-Rooman armeijan. Vallanvaihto ei kuitenkaan suuresti vaikuttanut egyptiläisten arkeen. Kristittyjen käännyttämistä ei vakavasti yritetty ja kreikka pysyi hallintokielenä. Uuteen al-Fustatin kaupunkiin rakennettiin moskeija, mutta Aleksandria säilytti asemansa Välimeren johtavana satamana.

Aluksi Egypti oli yksi umaijadien ja myöhemmin abbasidien provinssi. Ajan myötä arabiasutus lisääntyi ja islamilaisen valtakunnan huomio suuntautui enemmän Ifriqiyahiin (nyk. Tunisia). Abbasidien keskusvalta heikentyi ja etenkin Harun al-Rašidin valtakaudella (786–809) kuvernööri vaihtui usein. Kuvernöörin poikapuoli Ahmad bin Tulun teki Egyptistä riippumattoman vuoteen 877 mennessä. Abbasidit saivat maan jälleen hallintaansa vuonna 905, mutta menettivät sen taas vuonna 935. Fatimidit valtasivat Egyptin ja tekivät siitä valtakuntansa keskuksen. He hallitsivat Egyptiä 969–1171.

Saladin, aijubidien dynastian perustaja, syrjäytti fatimidit vuonna 1171. Hän taisteli ristiretkeläisiä vastaan, mutta piti myös yllä kauppasuhteet Eurooppaan, erityisesti Italiaan. Saladin valtasi Jerusalemin ja kukisti Palestiinan ristiretkeläiset. Hän rakensi Egyptistä imperiumin, jonka pääkaupunki oli Kairo. Vuonna 1250 mamelukit nousivat valtaan. Heidän aikanaan vuosisatoja jatkuneet arabilaistuminen ja islamilaistuminen saatettiin loppuun. Egypti nousi keskeiseksi tekijäksi islamilaisessa teologiassa, skolastiikassa ja taiteessa. Vuonna 1517 Egypti liitettiin osmanien valtakuntaan ja siitä tuli jälleen provinssi.

  • Bunson, Matthew: Encyclopedia of the Middle Ages, s. 161–162. New York: Facts on File, 1995. ISBN 0-8160-2456-1.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.