Diabigué

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Diabigué

Diabigué

Koordinaatit: 15°9′16″N, 9°19′15″W

Valtio Mali
Alue Kayesin alue
Piiri Nioron piiri
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi maalaiskunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 2 058 km²
Väkiluku (2009) 9 400












Diabigué on maalaiskunta ja sen keskuskylä Kayesin alueen Nioron piirissä Malissa. Se sijaitsee 35 kilometriä Niorosta itään. Kunnassa on 9 400 ja kylässä 2 500 asukasta (vuonna 2009)[1].

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diabiguén kunnan pinta-ala on 2 058 neliökilometriä[2]. Se rajoittuu lännessä Nioron piirin Yérérén, pohjoisessa Diarran ja Troungoumbén ja Baniéré Korén, idässä Koréra Korén sekä etelässä Diéman piirin Béman ja Guédébinén kuntiin[3].

Kunta sijaitsee historiallisella Diarran alueella. Maisemaa leimaavat hiekkaiset tasangot. Pysyviä vesistöjä ei ole. Seutu kuuluu Sahelin vyöhykkeeseen. Luonnonvarainen kasvillisuus on pensassavannia.[2]

Asutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuntaan kuuluu 15 kylää. Diabigué on myös Troungoumbén arrondissementin hallinnollinen keskus.[2]

Asukkaat ovat soninkeja, maureja, fulbeja ja bambaroita. Yleisin kieli on soninke ja vallitseva uskonto islam.[2]

Talous ja palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seudun liikenneyhteydet ovat heikot. Väestön pääelinkeinot ovat maanviljely ja karjanhoito. Tärkeimmät viljelykasvit ovat durra, hirssi, maapähkinä, lehmänpapu, teehibiskus ja vihannekset. Tuotantoeläimiä ovat naudat, lampaat, vuohet ja hevoset. Lisäksi harjoitetaan pienimuotoista kaupankäyntiä ja käsityöammatteja. Diabiguéssa pidetään viikoittaiset markkinat. Teollisuutta kunnassa ei ole lainkaan. Nuoriso hakeutuu ansiotöihin kaupunkeihin tai pyrkii muuttamaan Eurooppaan ja muualle Afrikkaan.[2]

Palveluihin kuuluvat seitsemän alakoulua ja terveyskeskus[2]. Vesihuolto kattaa 69 prosenttia tarpeesta[4]. Kunnassa on Orangen ja Malitelin matkapuhelinverkot, mutta ei sähköverkkoa[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]