Diabeettinen nefropatia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Diabeettinen nefropatia on diabeteksen komplikaationa aiheutuva munuaistauti.

Munuaissairaus on diabeetikoilla varsin yleinen lisätauti. Tyypin 1 diabeteksesta kärsivistä potilaista noin 33 % saa nefropatian 15-20 vuoden sisällä. [1] Munuaisissa on jo ehtinyt tapahtua haitallisia muutoksia 20 prosentilla henkilöistä, joilla juuri todetaan tyypin 2 aikuisiän diabetes.

Diabeettisen munuaistaudin merkki on lisääntyvä albumiinin erittyminen virtsan mukana. Pahetessaan sairaus aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa. Sairastumisen riskiä kasvattaa pitkäaikainen huono sokeritasapaino. Sairauteen liittyy retinopatia, silmän verkkokalvon häiriö.[2]

Diabeettista nefropatiaa voidaan ennaltaehkäistä muutamilla tavoilla. Diabeetikon tulee noudattaa hyvää sokeritasapainoa ja pitää verenpaine normaalina. Jos potilaalle on jo kehittynyt munuaistautia, sen eteneminen on varhaisessa vaiheessa mahdollista pysäyttää tai sitä voidaan hidastaa merkittävästi. Joissakin tapauksissa saatetaan joutua turvautumaan dialyysihoitoon tai munuaisensiirtoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00563&p_haku=Diabeteksen%20munuaissairaus%20(diabeettinen%20nefropatia)
  2. http://www.diabetes.fi/sivu.php?artikkeli_id=590
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.