Diabeettinen nefropatia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Diabeettinen nefropatia on diabeteksen komplikaationa aiheutuva munuaistauti.

Munuaissairaus on diabeetikoilla varsin yleinen lisätauti. Tyypin 1 diabetesta potevista noin 33 % saa nefropatian 15–20 vuoden sisällä.[1] Munuaisissa on jo ehtinyt tapahtua haitallisia muutoksia 20 prosentilla henkilöistä, joilla juuri todetaan tyypin 2 diabetes.

Diabeettisen munuaistaudin merkki on lisääntyvä albumiinin erittyminen virtsan mukana. Tässä varhaisessa vaiheessa (mikroalbuminuria) oireita ei ilmene, ja taudin seulominen onkin tärkeää[2]. Pahetessaan sairaus aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa. Vajaatoiminta kehittyy noin 10–15 %:lle henkilöistä, joilla mikroalbuminuriaa on jo ilmennyt[2]. Sairastumisen riskiä kasvattaa pitkäaikainen huono sokeritasapaino. Sairauteen liittyy retinopatia, silmän verkkokalvon häiriö.[3]

Diabeettista nefropatiaa voidaan ennaltaehkäistä muutamilla tavoilla. Diabeetikon tulee noudattaa hyvää sokeritasapainoa ja pitää verenpaine normaalina. Myös tupakoinnista pidättäytyminen ehkäisee munuaistautia diabeetikoilla[2]. Miehillä diabeettisten munuaismuutosten riski on suurempi kuin naisilla[2]. Jos potilaalle on jo kehittynyt munuaistautia, sen eteneminen on varhaisessa vaiheessa mahdollista pysäyttää tai sitä voidaan hidastaa merkittävästi. Joissakin tapauksissa saatetaan joutua turvautumaan dialyysihoitoon tai munuaisensiirtoon. Diabetekseen liittyvä munuaistauti on tavallisin dialyysin ja munuaisensiirron aihe[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.