Delfoin arkeologinen museo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Delfoin arkeologinen museo
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Delfoin arkeologinen museo.
Delfoin arkeologinen museo.
Tyyppi arkeologinen museo
Sijainti Delfoin arkeologinen alue, Delfoí, Fokis, Keski-Kreikka, Kreikka
Perustettu 1903
Koordinaatit 38°29′N, 22°30′E
Kartta
Delfoin arkeologinen museo

Delfoin arkeologinen museo (kreik. Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, Archaiologikó Mouseío Delfón) on arkeologinen museo Delfoin arkeologisen alueen yhteydessä Delfoín kunnassa Kreikassa. Se on yksi Kreikan merkittävimmistä arkeologisista museoista ja esittelee Delfoin arkeologiselta alueelta löydettyjä esineitä.[1][2][3]

Historia ja rakennus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museo ulkoa.

Museo on perustettu vuonna 1903. Sen tehtävänä oli alusta lähtien tarjota tila ranskalaisten Delfoin alueella suorittamissa kaivauksissa löydetylle esineistölle. Rakennusta laajennettiin vuosina 1935–1936. Nykyinen museo on syntynyt 1950-alkaneiden laajennusten myötä. Rakennus uusittiin viimeksi 1990-luvulla ja se valmistui vuonna 1999.[1][2][4]

Museorakennus on kaksikerroksinen. Siinä on neljätoista näyttelysalia ja sen pinta-ala on 2 270 neliömetriä. Näyttelytilojen lisäksi rakennuksessa on löydösten säilytystiloja, konservointilaboratorio, kahvila ja matkamuistomyymälä.[1][4]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon kokoelmiin kuuluu esineitä minolaiselta ja mykeneläiseltä ajalta roomalaiselle ajalle saakka. Merkittävimmät museoesineet ovat peräisin arkaaiselta, klassiselta ja hellenistiseltä kaudelta. Esineisiin lukeutuu pääasiassa rakennusten koristeosia, kuten friisejä, metooppeja ja akroterion-koristeita sekä patsaita ja muita votiivilahjoja Apollonin pyhäkköalueelta sekä läheiseltä Athene Pronaian pyhäkköalueelta, jotka jo antiikin aikana ovat muistuttaneet eräänlaista ulkoilmamuseota.[1][2][3]

Museon tunnetuimpiin esineisiin kuuluvat saleittain:[2][3][5]

 • Salit I ja II: Minolaisen ja mykeneläisen kauden sekä arkaaisen kauden votiivilahjat, jotka pääosin edeltävät Apollonin kultin tuloa alueelle; mukaan lukien pronssiset kolmijalat, kypärät, eläinfiguriinit, jalokivet sekä daidalista tyyppiä edustava kuros-patsas.
 • Sali III: Varhaisen arkaaisen kauden votiivilahjat, mukaan lukien Kleobis ja Biton -kurokset, sekä Sikyonilaisten aarrekammion koristeosat.
 • Sali IV: Arkaaisen kauden löydöt Delfoin pyhän tien votiivilahjakuopasta, sekä muun muassa hopeinen härkä.
 • Sali V: Sifnoslaisten aarrekammion sekä eräiden muiden rakennusten koristeosat, sekä Naksoslaisten sfinksi.
 • Sali VI: Apollonin temppelin koristeosat sekä arkaaiselta että klassiselta kaudelta.
 • Sali VII-VIII: Ateenalaisten aarrekammion koristeosat ja piirtokirjoitukset, mukaan lukien Delfoilaiset hymnit Apollonille sisältävä piirtokirjoitus, jossa on myös varhaista nuottikirjoitusta.
 • Sali IX: Athene Pronaian pyhäkköalueen aarrekammioiden (Doorilainen aarrekammio, Massalialaisten aarrekammio) sekä eräiden muiden rakennusten koristeosat sekä 400-luvun eaa. votiivilahjat, mm. joukko pronssipatsaita: peploforos, huilunsoittaja ja kaksi atleettia.
 • Sali X: Athene Pronaian pyhäkköalueen Tholoksen koristeosat.
 • Sali XI: Myöhäisen klassisen sekä hellenistisen kauden löydöt, mm. Daokhoksen votiivilahja, muita patsaita, Akanthos-pylväs tanssivine neitoineen sekä maailmannavan paikkaa merkinneen Delfoin Omfalos-kiven hellenistinen kopio.
 • Sali XII: Myöhäisen hellenistisen sekä roomalaisen kauden löydöt, mm. Aemilius Paulluksen pystyttämän muistomerkin friisit, Athene Pronaian temppelin pyöreä alttari sekä Antinooksen patsas.
 • Sali XIII: Delfoin ajomies (n. 470 eaa.), joka on tunnetuimpia kreikkalaisia veistoksia ja muutoin suhteellisen vähän säilyneen kreikkalaisen pronssiveistostaiteen mestariteoksia.
 • Sali XIV: Myöhäisen roomalaisen sekä varhaiskristillisen kauden löydöt, mukaan lukien Rooman keisarien patsaat sekä varhaiskristillisin symbolein merkityt rakennusten osat.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d Delphi Archaeological Museum: Description Ministry of Culture and Sports. Viitattu 26.11.2015.
 2. a b c d Archaeological Museum of Delphi Greek Travel Pages. Viitattu 26.11.2015.
 3. a b c Delphi Museum Ancient Greece. Viitattu 26.11.2015.
 4. a b Delphi Archaeological Museum: History Ministry of Culture and Sports. Viitattu 26.11.2015.
 5. Delphi Archaeological Museum: Exhibitions Ministry of Culture and Sports. Viitattu 26.11.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]