Dee Palmer

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta David Palmer (muusikko))
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dee Palmer (synt. David Palmer, 2. heinäkuuta 1937 Lontoo, Iso-Britannia) on brittiläinen säveltäjä/sovittaja ja Jethro Tull -yhtyeen entinen kosketinsoittaja.

Nuoruusvuosinaan Palmer opiskeli säveltämistä ja musiikkia Royal Academy of Music -oppilaitoksessa opeteltuaan ensin soittamaan klarinettia armeijavuosinaan. Hänen ensimmäinen albumiprojektinsa oli skottilaisen folk-legendan Bert Janschin Nicola.

Vuonna 1968 Jethro Tullin manageri Terry Ellis kuuli Palmerin kyvyistä ja kutsui hänet tekemään orkesterisovituksen Tullin ensimmäiselle albumille, This Was, kappaleeseen Move On Alone. Palmer teki vaikutuksen yhtyeeseen ja hänet kutsuttiin samana vuonna tekemään jousisovitus Christmas Song -singleen. Tämän jälkeen hän teki kaikki jousi- ja orkesterisovitukset tuleviin Jethro Tull -albumeihin ja vuonna 1976 hän liittyi yhtyeeseen toiseksi kosketinsoittajaksi. Hänen tehtävänsä oli lähinnä soittaa syntetisaattorilla jousisovitukset live-konserteissa.

1970-luvun lopulla hän myös sävelsi yhdessä Tull-miesten Ian Andersonin ja Martin Barren kanssa musiikin balettiin The Water's Edge. 1980 Ian Andersonin tehtyä sooloalbumiksi tarkoitetun A-albumin, levy-yhtiön painostuksesta se julkaistiinkin Jethro Tullin nimellä ja virheellisessä lehdistötiedotteessa kerrottiin David Palmerin saaneen potkut yhtyeestä yhdessä John Evanin ja Barriemore Barlow:n kanssa. Anderson oli pahoillaan tilanteesta, mutta miehet eivät enää palanneet yhtyeeseen.

Tullin jälkeen Palmer ja John Evan perustivat lyhyt-aikaisen Tallis-yhtyeen, joka yhdisteli klassista musiikkia pop-musiikkiin. Tallisin hajottua Palmer keskittyi elokuvamusiikin tekoon ja sessioihin. Hän teki myös albumeja, joissa rock-yhtyeiden kappaleita oli sovitettu orkesterimuotoon (esimerkiksi Jethro Tull, Genesis, Queen, The Beatles, Yes, Pink Floyd).

Vuonna 2003 David Palmer muutti etunimensä Dee'ksi ja 2004 alussa hän ilmoitti tehneensä sukupuolenvaihdosleikkauksen ja käyneensä läpi täydellisen vaihdoksen miehestä naiseksi. Hän totesi, että oli tuntenut olevansa nainen jo yli 60 vuotta ja vaimonsa kuoltua hän päätti tehdä vaihdoksen. Ian Anderson on tukenut julkisesti Palmerin päätöstä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]