Creatures of the Night

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Creatures of the Night
Kiss
Studioalbumin Creatures of the Night kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  The Record Plant ja Record One, Los Angeles, heinäkuu - syyskuu 1982
 Julkaistu 13. lokakuuta 1982
 Formaatti LP
C-kasetti
CD
 Tuottaja(t) Michael James Jackson
Paul Stanley
Gene Simmons
 Tyylilaji hard rock
heavy metal
 Kesto 38.47
 Levy-yhtiö Casablanca Records
Muut kannet

Albumin vinyylipainoksen takakansi.

Vuoden 1985 uusintapainoksen kansikuva.
Listasijoitukset
 • Yhdistynyt kuningaskunta 22. (marraskuu 1982)[1]
 • Ruotsi 22. (9. marraskuuta 1982)[2]
 • Norja 31. (marraskuu 1982)[3]
 • 33.[4]
 • Japani 39. [4]
 • Saksa 42. [4]
 • Yhdysvallat 45. (29. tammikuuta 1983)[5]
Kissin muut julkaisut
Killers
1982
Creatures of the Night
1982
Lick It Up
1983

Creatures of the Night on yhdysvaltalaisen Kiss-yhtyeen 13. lokakuuta 1982 julkaistu, kymmenes studioalbumi. Albumin tuottivat Michael James Jackson sekä Kissin laulaja-kitaristi Paul Stanley ja laulaja-basisti Gene Simmons. Kissin kolmeen aiempaan studioalbumiin verrattuna Creatures of the Night teki suuren musiikillisen suunnanmuutoksen, ja albumilla yhtye palasi raskaampaan rockmusiikkiin diskovaikutteisten ja progressiivisien levytysten jälkeen. Albumi ylsi Yhdysvalloissa Billboard 200-listan 45. sijalle, mutta ei tästä huolimatta palauttanut Kissin levynmyyntiä aiempien vuosien tasolle.

Soolokitaristi Ace Frehley ei osallistunut albumin äänittämiseen, mutta hän esiintyy tästä huolimatta albumin kansikuvassa.[6] Hänen sijastaan albumin soolokitaraosuudet äänittivät neljä palkattua studiomuusikkoa. Vinnie Vincent, joka oli yksi albumilla vaikuttaneista studiomuusikoista, palkattiin Frehleyn viralliseksi seuraajaksi albumia seuranneella kiertueella.

Creatures of the Night oli viimeinen Kissin albumi, jonka julkaisi levy-yhtiö Casablanca Records. Yhtye omisti albumin Casablancan perustajan, hieman ennen albumin julkaisua menehtyneen Neil Bogartin muistolle.[6]

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1982 Kiss oli uransa pahimmassa aallonpohjassa. Yhtye oli vieraannuttanut lukuisia faneja musiikistaan julkaisemalla Vini Poncian tuottamat studioalbumit Dynasty (1979) ja Unmasked (1980), joilla yhtyeen musiikki oli ottanut paljon vaikutteita diskomusiikista. Dynastyn äänityksissä yhtyeen jäsenten välit olivat alkaneet rakoilla, ja tämä johti rumpali Peter Criss erottamiseen vuonna 1980.[7][8] Dynasty oli tästä huolimatta maailmanlaajuinen kaupallinen menestys, ja myös Unmasked menestyi hyvin etenkin Euroopassa ja Australiassa. Crissin korvasi Unmasked Tour-kiertueella Kissin rumpalina ensi kertaa esiintynyt Eric Carr.

Syyskuussa 1980 laulaja-kitaristi Paul Stanley lupasi Kissin tekevän paluun musiikillisille juurilleen ja että yhtyeen seuraava albumi tulisi olemaan edeltäjiään raskaampi. Vuoden 1976 hittialbumin Destroyer tuottanut Bob Ezrin palasi yhteistyöhön Kissin kanssa, ja yhtye aloitti seuraavan studioalbuminsa äänittämisen. Tuloksena oli progressiivinen konseptialbumi Music from ”The Elder”, joka perustui laulaja-basisti Gene Simmonsin kehittämään tarinaan nuoren pojan sankarillisesta odysseiasta. Soolokitaristi Ace Frehley oli alusta pitäen vastustanut ajatusta konseptialbumin julkaisemisesta,[9], ja hän muun muassa äänitti osuutensa kotistudiollaan, koska ei suostunut työskentelemään samanaikaisesti muun yhtyeen kanssa.[10]

Music from ”The Elder” oli yhtyeen panostuksesta huolimatta kaupallisesti aiempaakin epäonnistuneempi tuotos. Albumi ylsi Billboardin listalla vaivoin vaatimattomalle 75. listasijalle, ja ainoa singleA World Without Heroes” saavutti niin ikään heikon listasijan 56. Billboard Hot 100-listalla. Albumin kehnon menestyksen takia yhtye ei ensimmäistä kertaa urallaan tehnyt kiertuetta albumin tiimoilta.

Albumin äänittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Creatures of the Night äänitettiin Record Plant- ja Record One-studioilla Los Angelesissa,[11] ja se miksattiin New Yorkissa Power Station-studiossa.[12]

Soolokitaristi Ace Frehley oli jo vuoden ajan pohtinut jättävänsä yhtyeen.[13] Hän oli ennen albumin äänitysten alkua joutunut myös auto-onnettomuuteen yhdessä myös Kissin levytyksillä soittaneen sessiomuusikko Anton Figin kanssa,[14] ja Frehleyn onnettomuudessa saamat vammat vaikuttivat hänen arkielämäänsä pitkään ja olivat osasyy siihen, miksi hän ei innostunut studiotyöskentelystä Kissin kanssa.[14] Paul Stanley ja Gene Simmons yrittivät suostutella Frehleyn jäämään yhtyeeseen,[14][13] ja myös Frehleyn juristi kehotti tätä miettimään yhtyeen jättämistä uudelleen, koska Kiss oli vastikään solminut uuden levytyssopimuksen, jonka lisäksi yhtye tienasi edelleen oheistuote- ja esiintymistuloilla varsin mittavia summia,[13] minkä johdosta eroaminen ei osoittautuisi taloudellisesti kannattavaksi ratkaisuksi.[13]

»Olin kotonani Connecticutissa huhtikuussa 1982, vähän ennen kuin Kiss aloitti Creatures of the Nightin äänitykset, ja valmistauduin väistämättömään lähtööni bändistä. ”Valmistautumisella” tarkoitan sitä, että en enää tehnyt biisejä Kissille enkä juurikaan osallistunut bändin toimintaan, kuten julkisiin esiintymisiin. Ei yksinkertaisesti enää kiinnostanut.»
(Ace Frehley.[15])

Frehley jätti yhtyeen jo vuonna 1982, mutta tieto hänen erostaan virallistettiin vasta vuotta myöhemmin.[16] Frehleyn soolokitaraosuudet Creatures of the Nightille soittivat neljä sessiomuusikkoa: jo 1970-luvulla yhtyeen kanssa työskennellyt Bob Kulick, sooloartistina pitkään levyttänyt Robben Ford, Mr. Mister-yhtyeen kitaristi Steve Farris sekä Vincent Cusano eli Vinnie Vincent, joka myöhemmin korvasi Frehleyn Kissin soolokitaristina.[12][17] Sessiomuusikkoina albumilla vaikuttivat myös basistit Mike Porcaro ja Jimmy Haslip; Porcaro soitti albumin nimikkokappaleessa “Creatures of the Night“ ja Haslip kappaleessa “Danger“. Haslip oli tehnyt yhteistyötä Jacksonin kanssa aiemmin soittaessaan niin ikään Creatures of the Nightilla vaikuttaneen Robben Fordin albumilla.[18] Porcaron bassoraita kappaleeseen “Creatures of the Night“ päätyi Simmonsin mukaan albumille, kun hän oli kuullut sattumalta Porcaron soittamassa kappaletta bassolla ja pitänyt tämän soitosta niin kovasti, että halusi jättää sen lopulliselle albumille.[19] Myös rumpali Eric Carr esitteli taitojaan basistina ja soitti Simmonsin sijaan bassoa kappaleessa "I Still Love You".

Tuottaja Michael James Jacksonin mukaan albumin rummut äänitettiin vanhoilla, harvinaisilla mikrofoneilla ja koko rumpusettiä ympäröivä huone oli mikitetty eri paikoista.[12]

Musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Creatures of the Nightilla Kiss otti ensimmäistä kertaa urallaan vaikutteita metallimusiikista. Tähän vaikutti muun muassa rumpali Eric Carrin aiempaa raskaampi soittotyyli,[6] joka erosi huomattavasti hänen edeltäjänsä Peter Crissin jazz-vaikutteisesta soittotavasta.

Paul Stanley kirjoitti albumille yhteensä neljä kappaletta, tosin ulkopuolisten lauluntekijöiden avustamana. Simmons teki albumille viisi kappaletta, jotka hän oli niin ikään kirjoittanut ulkopuolisten lauluntekijöiden kera. Tuottaja Michael James Jackson pyysi Adam Mitchellin avustamaan kappaleiden teossa,[17] ja panoksensa albumin kappaleisiin antoivat myös Jim Vallance, Mikel Japp sekä tuolloin melko tuntematon Bryan Adams,[6] joka loi myöhemmin valtavan menestyksekkään uran sooloartistina. Vinnie Vincent oli säveltäjänä kolmessa albumin kappaleessa, mukaan lukien singlejulkaisussa ”I Love It Loud”.

Creatures of the Night oli ensimmäinen Kiss-albumi, jolla lauluvastuun kantoivat yksinomaan Stanley ja Simmons.

»Killersin ja Creaturesin välillä Kiss alkoi tosissaan määritellä itseään uudestaan bändinä. Sen takia Creaturesin yleissoundissa ja biiseissä kuulee erittäin vahvan yhteisen linjan. Kaikista bändin kanssa tekemistäni levyistä nimenomaan tämä on suosikkini. Minusta taltioimme levylle bändin perusluonteen kaikkein autenttisimmillaan.»
(Tuottaja Michael James Jackson.[12])

Kappalelista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NroNimiSäv&sanPäälauluKesto
1.Creatures of the NightPaul Stanley, Adam MitchellStanley4.02
2.Saint and SinnerGene Simmons, Mikel JappSimmons4.50
3.Keep Me Comin'Stanley, MitchellStanley3.55
4.Rock and Roll HellSimmons, Bryan Adams, Jim VallanceSimmons4.11
5.DangerStanley, MitchellStanley3.54
6.I Love It LoudSimmons, Vinnie VincentSimmons4.15
7.I Still Love YouStanley, VincentStanley6.06
8.KillerSimmons, VincentSimmons3.19
9.War MachineSimmons, Adams, VallanceSimmons4.14

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiss

Muut

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Frehley, Ace, Layden, Joe ja Ostrosky, John: ”Omenaviiniä ja lentokoneliimaa”, Ei kaduttavaa. Suomentanut Arola, Juha. Helsinki: Like Kustannus, 2012. ISBN 978-952-01-0764-2.
 • Sharp, Ken ja Leaf, David: ”Shout it Out Loud: levy levyltä, biisi biisiltä”, Maskin takaa. Suomentanut Salmenpohja, Ilkka. Helsinki: Like Kustannus, 2004. ISBN 978-952-471-950-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Everyhit.com
 2. Swedish Charts
 3. Norwegian Charts
 4. a b c Kissfaq.com (Arkistoitu – Internet Archive) The Complete KISS Album Chart Action, 1974- (englanniksi)
 5. Charts, Kissfaq.com
 6. a b c d Maskin takaa, s. 135
 7. Ei kaduttavaa, s. 225
 8. Ei kaduttavaa, s. 226
 9. Ei kaduttavaa, 229
 10. Ei kaduttavaa, s. 230
 11. Recording Studios The KissFAQ. Viitattu 27.12.2013. (englanniksi)
 12. a b c d Maskin takaa, s. 422
 13. a b c d Ei kaduttavaa, s. 237
 14. a b c Ei kaduttavaa, s. 236
 15. Ei kaduttavaa, s. 233
 16. Ei kaduttavaa, s. 238
 17. a b Maskin takaa, s. 423
 18. 424
 19. Maskin takaa, s. 425

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]