Cordobantaistelukoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cordobantaistelukoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Argentiina
Määrä kuollut sukupuuttoon
Alkuperäinen käyttö koiratappelut, metsästys
Muita nimityksiä Perro de Pelea Cordobés, Cordoba Fighting Dog, Cordobese Dog, Cordoba Dog, Pugnatum canis cordubensis
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Väritys valkoinen

Cordobantaistelukoira (Perro de Pelea Cordobés) on sukupuuttoon kuollut argentiinalainen koirarotu.[1] Latinaksi se tunnettiin nimellä Pugnatum canis cordubensis.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cordobantaistelukoira oli kookas ja valkoinen.[2]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cordobantaistelukoira tunnettiin hurjasta luonteestaan. Se oli niin aggressiivinen muita koiria kohtaan, että urokset hyökkäsivät narttujen kimppuun jopa kesken astutuksen.[2] Tämän vuoksi myös metsästyksen oli tapahduttava pienessä molempien sukupuolten edustajista koostuneessa ajueessa, sillä muuten tiedossa olisi ollut tappelu ajueen yksilöiden välillä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cordobantaistelukoira.

Rotu kehittyi Córdoban maakunnassa mastiffin, bullterrierin, bokserin ja vanhantyyppisen englanninbulldoggin risteytyksestä. Sen esivanhemmista huomattavin oli bullterrieri, jota siihen aikaan yhä käytettiin Englannissa koiratappeluihin. Se antoi cordobantaistelukoiralle värityksensä ja taistelutaipumuksensa.lähde?

Desmond Morriksen mukaan rotu olisi jalostettu alun perin Espanjassa espanjanmastiffista, bullterrieristä ja vanhantyyppisestä englanninbulldoggista. Se olisi sittemmin viety Etelä-Amerikkaan, missä sitä käytettiin dogo argentinon kantarotuna.[2]

Moni rodun edustaja kuoli koiratappeluareenalla, mikä osaltaan vaikutti lajin kuolemiseen sukupuuttoon.lähde? Espanjassa myös koiratappeluiden kieltäminen vaikutti populaation voimakkaaseen laskuun.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hundeguiden
  2. a b c d Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 352. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Cordoba Fighting Dog