Astutus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ori valmistautuu astumaan tammaa. Tamma osoittaa olevansa suosiollinen nostamalla häntäänsä ja kyykistämällä takaosaansa.

Astutus tarkoittaa kotieläinten kontrolloitua parittamista naaraan tiineyttämiseksi. Astuttamista käytetään nykyisin lähinnä hevosten ja lemmikkieläinten kasvatuksessa. Muita tiineyttämiskeinoja ovat uroksen päästäminen laumaan, keinosiemennys ja alkionsiirto.

Yksinkertaisimmillaan astutus voidaan hoitaa päästämällä naaras ja uros samaan aitaukseen tai häkkiin. Tällöin uros tarkkailee naaraan kiiman itse ja astuu eli parittelee saadessaan tilaisuuden. Menetelmän etuna on, että astutus voi tapahtua juuri sillä hetkellä kun naaras on parhaassa kiimassa ja halukas. Tämä antaa parhaat edellytykset tiinehtymiselle ja vähentää naaraan stressiä. Toisaalta yli-innokkaan uroksen jatkuva lähentely voi häiritä naarasta, ja aggressiivinen naaras puolestaan voi ajaa uroksen pois luotaan kiimasta huolimatta. Ongelmia voi aiheuttaa myös uroksen kokemattomuus tai haluttomuus. Astutuksen onnistumista on tarkkailtava. Pieniä lemmikkieläimiä astutettaessa uros voidaan siirtää asumaan naaraan häkkiin pidemmäksikin aikaa, jolloin onnistumisen mahdollisuus paranee ja astutusta ei tarvitse tarkkailla jatkuvasti. Tiineyden alkamista on kuitenkin tällöin vaikeampi päätellä, ja mikäli naarasta ei tarkisteta tiineyden varalta, voi käydä niin, että naaras yllättäen poikiikin ja uros pääsee tiineyttämään sen heti synnytyskiimasta.

Erityisesti hevosilla käytetään enemmän kontrolloituja menetelmiä, joskin myös vapaata astutusta käytetään erityisesti hankalissa tapauksissa. Yksinkertaisimmillaan tamma sidotaan kiinni päitsistä ja ori johdatetaan pidemmällä liinalla sen luokse suitsittuna tai orikuolaimella. Potkimisesta johtuvien onnettomuuksien ja vammojen ehkäisemiseksi tamman takajalat saatetaan sitoa löyhästi toisiinsa tai käyttää erityisiä astutusliinoja. Mikäli tamma kiimasta huolimatta on haluton eikä suostu pysymään paikallaan, voidaan käyttää erityistä pakkopilttuuta. Jos käytettävä ori on erityisen arvokas tai pyrkii astumaan väärässä kiiman vaiheessa olevia tammoja, voidaan tamman kiiman tarkistamiseen käyttää toista oria.