Orikuolain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Erityisesti pystyyn nousemista ehkäisemään suunniteltu portmouth-orikuolain: suuhun tulevassa osassa on loiva kaarre alas, jonka ylämutkat painavat hevosen ikeniä vasten sen nostaessaan päätään ylös.
Suitsitus (kilpahupun alla) ja orikuolain (vaaleanpunaisessa niskahihnassa hupun päällä) laukkahevosella.

Orikuolain on hevosten taluttamisessa käytettävä renkaanmallinen kuolain, jossa on kiinnitysrenkaat riimunvarrelle eli taluttimelle. Muista kuolaimista poiketen orikuolainta ei koskaan käytetä hevosen hallintaan ratsailta tai ajaessa. Nimensä mukaan orikuolainta käytetään usein oreilla, joita pidetään yleensä tammoja ja ruunia hurjempina ja vaikeampina käsitellä. Orikuolainta voidaan kuitenkin käyttää myös muiden hankalien hevosten käsittelyssä tai turvavälineenä erityistilanteissa. Joissakin maissa esimerkiksi laukkahevosilla on turvallisuuden vuoksi oltava orikuolaimet kilpailuiden yhteydessä. Tällöin orikuolainta käytetään tavallisen suitsituksen ja kuolaimen lisäksi, erilliseen niskahihnaan kiinnitettynä.

Kuolaimettomiin päitsiin verrattuna orikuolain antaa enemmän kontrollia, ja niskahihnallinen orikuolain on tavallisia suitsia nopeampi ja yksinkertaisempi pukea. Esimerkiksi näyttelyissä orikuolain niskahihnoineen ei myöskään peitä hevosen päätä niin paljon kuin suitsitus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]