Code Lyoko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Code Lyoko
Code lyoko logo.png
Tyyli seikkailu, piirrossarja
Kestoaika 26 min
Luoja(t) Tania Palumbo
Thomas Romain
Alkuperämaa Ranska
Verkko France 3 ja Canal J
Esitetty 3. syyskuuta 2003 – 10. marraskuuta 2007
IMDb

Code Lyoko on ranskalainen animaatiosarja, jonka ensimmäiset jaksot lähetettiin vuonna 2003 France 3 -kanavalla. Code Lyokon pilotti, Garage Kids, jota ei ole näytetty Suomessa, tehtiin vuonna 2001. Suomessa ohjelmaa esitetään C More Juniori -, Sub- ja Mtv3 -kanavalla.

Code Lyoko kertoo neljästä sisäoppilaitoksen oppilaasta. Jeremy-niminen poika löytää vanhasta koulunsa vieressä olevasta tehtaasta suuren supertietokoneen. Pian hän sekä Odd, Ulrich ja Yumi huomaavat, että sen avulla he pääsevät Lyoko-nimiseen virtuaalimaailmaan. Lyokossa heidän vastustajinaan ovat tekoäly-ohjelma X.A.N.A, joka pyrkii maailman valtiaaksi, sekä hänen hirviönsä.

Sarjasta on tehty myös kaksi peliä Nintendo DS:lle ja yksi Wii, PlayStation 2 ja PlayStation Portable -konsoleille.

Sarjasta on tehty viides tuotantokausi vuonna 2012. Kausi kulkee nimellä Code Lyoko Evolution, ja kaudessa on 26 jaksoa. Tämä kausi poikkeaa aikaisemmista siten, että sarjassa näyttelevät oikeat näyttelijät, paitsi Lyoko-osuudet ovat edelleen animoituja. Viides kausi on julkaistu englanniksi, venäjäksi ja ranskaksi. Englanninkielinen versio on nähtävissä ainoastaan Yhdysvalloissa Kabillion kanavalla ja venäjänkielinen versio Karusel-kanavalla. Sarjan suomenkielisen tunnusmusiikin lauloi Jon-Jon Geitel.

Virtuaalimaailma Lyoko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyoko on supertietokoneessa oleva virtuaalimaailma. Jeremy löysi supertietokoneen vanhasta tehtaasta etsiessään osia robottiinsa. Hän käynnisti tietokoneen, josta hän löysi Lyokon. Lyokon maailmaan pääsee supertietokoneeseen liitettyjen "skannereitten" avulla, joka muuttaa ihmiset dataksi ja siirtää heidät virtuaalimaailmaan. Skannereita on yhteensä kolme kappaletta. Supertietokonetta osaavat käyttää aluksi vain Jeremy ja Aelita, kunnes Jeremy pitää "pikakurssin" supertietokoneen käytöstä, jotta muutkin osaisivat käyttää sitä edes jotenkuten, sillä se on välttämätöntä Lyokoon pääsemiseksi.

Lyokon virtuaalimaailmassa seikkailevat pääasiassa Ulrich, Odd, Yumi ja Aelita. Myöhemmin sinne menevät myös William, sekä kaksi kertaa Jeremy, joka ei halua käydä siellä enempää, jottei X.A.N.A voisi vallata hänen mieltään, kuten ensimmäisellä kerralla.

Päähenkilöt yrittävät tuhota maailman valloitusta yrittävän tietokoneohjelma X.A.N.A:n. X.A.N.A pystyy hyökkäämään todelliseen maailmaan käyttämällä eräänlaisia torneja, jotka sijaitsevat eri puolilla Lyokoa. Kun X.A.N.A aktivoi tornin, hän pystyy ottamaan esim. tavallisia ihmisiä hallintaansa ja antamaan heille käyttöön yliluonnollisia voimia, kuten kädestä tulevan sähköpurkauksen. Lyokoon päähenkilöt menevät puolustaakseen maailmaa X.A.N.A:lta. Useimmiten, kun he ovat Lyokossa, he ovat siellä "deaktivoimassa" (poistamassa X.A.N.A:n käytössä olevia) torneja, johon pystyy vain Aelita. Tästä tuleekin nimi Code Lyoko, joka tarkoitta koodia, eli sanaa Lyoko, jonka Aelita kirjoittaa torneissa "deaktivoidakseen" ne. X.A.N.A ei päästä heitä kuitenkaan aivan helpolla ja lähettää heidän kimppuunsa hirviöitä. Kun he ovat "deaktivoineet" tornin, joka on X.A.N.A:n vallassa, he pystyvät kuitenkin palaamaan takaisin aikaan, jolloin X.A.N.A ei ollut tehnyt mitään eikä kukaan muu muista mitään tästä. Aikahyppyjen huono puoli on se, että ne vahvistavat X.A.N.A:a, jonka Jeremy tajuaa vasta toisella kaudella, kun X.A.N.A hyökkää tekemällä monta aikahyppyä peräkkäin. Sen vuoksi niitä aletaan käyttää vain niissä tilanteissa, joissa se on välttämätöntä Lyokon salassapysymisen vuoksi.

Sektorit ja niiden alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyokossa on sektoreita, joissa kaikissa on torneja. X.A.N.A yrittää käyttää kaikkien alueitten torneja. Onneksi Jeremylla on kuitenkin tutka, jolla hän näkee tornien olinpaikan. Lyokon sektorit ovat: Jäätikkö, Metsä, Aavikko, Vuoristo ja Viitossektori, joka tunnetaan myös nimellä Carthago, Xanan koti. Viitossektorissa on paikka, josta voi etsiä tietoa X.A.N.A:sta käyttöliittymän avulla. Käyttöliittymä on tietynlainen ohjelma, jota Aelita pystyy käyttämään. Viitossektorissa on myös omat alueensa, jotka ovat kuin sektorit, mutta paljon pienemillä alueilla. Alueet ovat: Areena, sektori, Lyokon suurisali/Lyokon sydän, hissi ja Taivaan kupoli (käyttöliittymä sijaitsee täällä) Xanan tuhoaminenkin tehtiin Taivaan kupolista.

Tehdas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyokoon ei pääse ilman skannereita, jotka sijaitsevat vanhassa tehtaassa, tietokoneen viereisessä huoneessa. Reitti tehtaaseen kulkee viemäriverkoston kautta, johon päähenkilöt pääsevät helposti, vaikka kesken koulupäivän.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeremy Belpois[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeremy (ranskankielisessä versiossa Jeremie) Belpois on 14-vuotias ja ryhmän aivot. Hän oli ensimmäinen joka löysi vanhasta tehtaasta supertietokoneen. Hän on vahva luonne, vaikka onkin mallioppilas. Jeremyllä on isot pyöreät silmälasit sekä vaatteinaan korkeakauluksinen sininen paita ja maantienväriset housut. Neljännellä kaudella Jeremyn vaatteina ovat korkeakauluksinen punaruskea paita ja vihreät sporttiset housut, jossa on sinisiä raitoja. Koska Jeremy on lahjakas melkein kaikessa, hän on opettajien suosikki. Ainoastaan liikunnassa hän ei ole kovin hyvä. Jeremy on ihastunut Aelitaan, ja Aelita myös häneen. Aelita on suudellut Jeremyä. Jeremy pelkää lentämistä. (Jakso Ohjus)

Jeremy on pienen joukkonsa johtaja, ja muut tottelevat häntä epäröimättä, ellei kyseessä ole joku erikoistapaus. Jeremy on käynyt Lyokossa kahdesti ja kerran maan ja Lyokon välisellä rajalla. Hän on ainut, joka ymmärtää teknologisia päivityksiä, eivätkä ryhmän muut jäsenet pystyisi ilman häntä olemaan yhteydessä Lyokoon tai Aelitaan, puhumattakaan X.A.N.A:a vastaan taistelemisesta. Hänen lisäkseen vain Aelita osaa käyttää supertietokonetta, mutta myöhemmin Yumi, Odd ja Ulrich opetetaan virtualisoimaan toisensa Lyokoon varmuuden vuoksi. X.A.N.A:n hyökkäysten aikana Jeremy on useimmiten suurimmassa vaarassa, koska hän pysyttelee Maan puolella, sillä esim. jotkut X.A.N.A:n hirviöistä, kuten Rapu ja Kankrellat ovat joskus päässeet maan pinnalle ja käyneet hänen kimppuunsa.

Aelita Schaeffer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aelita oli supertietokoneessa asuva tietokoneohjelma, tai niin Jeremy aluksi luuli, kun löysi supertietokoneen. Aelitan isä loi Lyokon ja virtualisoi itsensä ja Aelitan Lyokoon. Kun Jeremy sai materialisoitua Aelitan, he keksivät Aelitalle uuden sukunimen – Stones. Aelitan oikea sukunimi on kuitenkin Schaeffer. Hän on 13-vuotias. Aelita yleensä pyritään sieppaamaan, jotta Meduusa, yksi X.A.N.A:n hirviöistä, saisi hänen muistinsa. Kerran tämä varasti Aelitalta Lyokon avaimet muistin mukana (Jakso 52, Avain). Aelitan isä Franz Hopper palautti Aelitalle hänen muistinsa, ja tämä sai lisäksi muistot menneisyydestään takaisin.

Aelita muistuttaa Lyokossa suippojen korviensa takia taruolentoa: keijukaista tai maahista. Aelitan lempiväri on vaaleanpunainen, minkä takia hänen vaatteensa Lyokossa ja hiukset ovat sen väriset. Aelitan asusteet Maassa ovat vaihtuneet kolme kertaa. Aelitan ensimmäinen harrastus Maassa hänen materialisoitumisensa jälkeen on teknomusiikki.

Aelita on ihastunut Jeremyyn, joka ihastui Aelitaan jo heti ensi silmäyksellä. Kumpikaan ei ole kuitenkaan kertonut toisilleen tunteistaan, mutta Aelita on suudellut Jeremyä. Aelitalla ja Oddilla ei ole isoa suhdetta, vaikka näin väitetäänkin. He ovat monesti lennähtäneet päällekkäin Lyokossa, mutta se on tapahtunut joko Oddin pelastaessa Aelitaa tai vahingossa. Aelita ja Odd ovat kyllä suudelleet huijatakseen Sissin kätyreitä.

Aelitalla ei ennen ollut hyökkäysvoimia Lyokossa, sillä hän osasi vain luoda asioita, esimerkiksi tehdä siltoja tai seiniä ja luoda itsestään harhakuvan. Aelita oli ensimmäiset neljä kautta ainoa, joka pystyi deaktivoimaan torneja. Code Lyoko Evolutionissa kuka tahansa pystyy deaktivoimaan tornin. Kolmoskaudella Aelita saa uuden voiman: Energiakentän. Hän pystyy tekemään Energiapalloja. Neloskaudella hän saa siivet, ja hän ohjaa Skidbladnir- alusta digimeressä. Ennen siipiä hän yleensä kulki jonkun kyydissä. Aelita tuhoaa lopulta X.A.N.A:n muiden avustuksella ja joutuu samalla kestämään isänsä kuoleman.

Ulrich Stern[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulrich Stern on 14-vuotias, Hän on 3–4. kaudella vakava riskinottaja. Hänellä on ruskeat hiukset, eikä hän ole hyvä koulussa, sillä hänen koetuloksensa ovat yleensä vain hieman yli hylätyn, mistä hänen isänsä ei ole mielissään, koska hän odottaa pojaltaan aina vain parasta, jonka takia he eivät tule kunnolla toimeen. Mutta Ulrich on hyvä liikunnassa, joka pitää arvosanan korkeana. Ja siitä Ulrichin isä on ylpeä

Ulrich on ihastunut Yumiin ja kilpailee hänestä toisen pojan, Williamin kanssa.

Ulrichin vaatteet ovat vaihtuneet Maassa yhden kerran. Kolmella ensimmäisellä tuotantokaudella Ulrichilla on beige paita, maastonvärinen takki ja maastonväriset housut. Neljännellä tuotantokaudella hänellä on tummanvihreä paita, maastonvärinen takki ja siniharmaat farkut.

Ulrich muistuttaa Lyokossa samuraita. Lyokossa hänen aseensa on lasermiekka (neljännellä tuotantokaudella kaksi miekkaa) ja hänen voimansa ovat supersprintti ja kolmiintuminen. Ulrichin ajoneuvona on Lentopyörä. Ulrich on Lyokotaistelijoista vahvin ja nopein. Hän joutuu yleensä taistelemaan Williamia vastaan ja on myös voittanutkin hänet. Ulrichin ehkä suurin teko on se kun hän tuhosi kolossin.

Ulrichin kämppäkaverina on hänen paras kaverinsa Odd Della Robbia, joka on myös Lyokosoturi.

Odd Della Robbia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljätoistavuotias Odd Della Robbia on pirteä ja oikea kerskuri. Odd onkin aika huoleton pelleilijä, joka vääntää vitsejä mistä asiasta tahansa. Odd ei ole järin hyvä koulussa ja pyytää aina apua Jeremyltä tunnilla, yleensä kokeissa.

Oddin lempiväri on violetti ja hän pukeutuukin sen värisiin vaatteisiin. Kolmella ensimmäisellä kaudella Oddilla on violetti paita ja housut ja paidan alla purppura T-paita. Oddin vaatteet ovat vaihtuneet yhden kerran 4. tuotantokaudella, jolloin hänellä on violetti collage-takki ja housut. Hänellä on vaaleat hiukset ja violetti raita hiuksissa. Hänellä on koira jonka nimi on Kiwi, ja Lyokossa hänen asussaan on Kiwin kuva. Odd yrittää piilotella Kiwiä opettajilta. Hänen olemassaolonsa tuo sarjalle huumoria, ja pistää silmään kampauksensa avulla, eli kaikki hiukset laitettu normaalia suuremalla määrällä geeliä piikin muotoon taakse. Odd on lyhin ja pienikokoisin Lyokotaistelijoista, jos Aelitaa ei lasketa (Hänen hiuksensa pidentävät häntä hieman), mutta se ei estä häntä erottumasta. Oddia sanotaan yleensä "ruipeloksi" hänen pienestä ja laihasta olemuksesta johtuen. Tästä huolimatta Odd on pohjaton suursyömäri ja sanoo olevansa "solakka".

Odd muistuttaa Lyokossa kissaa, ja liikkuu sen tavoin. Hän käyttää aseenaan keltaisia lasernuolia ja voi puolustautua kilvellä. Ensimmäisen tuotantokauden aikana Odd näkee hyödyllisiä näkyjä, esim. reitin tornille milloin vain (sitä ei ole enää toisella kaudella). Hän näkee välähdyksiä lähitulevaisuuteen (maksimi n. viiden minuutin varoitusajalla), josta on usein hyötyä. Odd saa neljännen kauden toisessa jaksossa kissan korvat. Oddin suurin teko oli se kun hän ampui Williamia juuri silloin kun Jeremy aloitti Williamin materialisaatio ohjelman ja Williamista tuli taas oma itsensä. Oddin suhde tyttöihin ei ole koskaan kauan kestänyt. Oddin suurin rakkaus on ollut Samantha, jota hän on suudellut kerran. Aelitalla ja Oddilla on myös sanottu olevan jotakin, mutta se on selvää fanfictionia. He ovat kyllä monesti lennähtäneet päällekäin Lyokossa, mutta se on tapahtunut joko Oddin pelastessa Aelitaa tai vahingossa. Aelita ja Odd ovat kyllä suudelleet, mutta vain siksi, että Sissin "kätyrit" Herb & Nicolas oltaisiin saatu pois tehtaasta. Oddilla ja Sissilläkin on kuulemma myös sanottu olevan jotain, vaikka he ei eivät pidä toisistaan. Hänet erotetaan koulusta ensijaksossa, mutta kun muut deaktivoivat tornin ja Jeremy tekee paluun menneisyyteen niin Odd pelastuu.

Yumi Ishiyama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yumi on 15-vuotias tyttö. Yumi on kohtuullisen hyvä koulussa, mutta Lyokon vuoksi hän joutuu lintsaamaan, ja tämän vuoksi numerotkin laskevat. Rehtori oli kerran jo uhannut erottaa Yumin, mutta Yumi pelasti itsensä täpärästi.

Heti sarjan alussa tulee selväksi, että Yumi pitää Ulrichista ja Ulrich hänestä, mutta he eivät kuitenkaan myönnä sitä.

Yumi on Lyokotaistelijoista toiseksi vanhin (jos William laskettaisiin mukaan). Yumi on syntynyt Japanissa, mistä hänen sukunimensäkin, Ishiyama, tulee, ja hänen perheensä muutti Ranskaan, kun hän oli vielä pieni. Yumilla on pikkuveli nimeltään Hiroki. Hän on saanut perinteisen japanilaisen kasvatuksen, ja hän kunnioittaa vanhempiaan suuresti. Yumi arvostaa juuriaan ja suunnittelee muuttavansa takaisin kotimaahansa vanhempana.

Yumi muistuttaa Lyokossa Geishaa, ja hänellä on aseena viuhka (Toisesta kaudesta eteenpäin 2 viuhkaa) Yumi yleensä heitää viuhkaa kuin shurikenia. Yumilla on supervoimana telekinesia, jolla hän pystyy nostamaan kiviä tai jäälohkareita tai muita Lyokosotureista.

Yumin ulkonäkö kuvastaa hänen varovaista luonnettaan. Hänellä on aina mustat vaatteet, ja hän on usein etäinen. Yumi yrittää oppia tuntemaan ihmiset ennen kuin avautuu heille. Kun hän luottaa johonkuhun, hän osoittaa pettymätöntä uskollisuutta. Se tekee Yumista luotettavan ystävän ja hän samalla osoittaa, ettei ulkonäköön kannata aina uskoa.

William Dunbar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

William Dunbar tulee mukaan sarjaan toisella tuotantokaudella. Iältään William on 15-vuotias, ja hän on samalla luokalla Yumin kanssa. Aluksi hän on vain sivuhenkilö, mutta kolmannella kaudella hänestä tulee yksi päähenkilöistä. Williamilla on mustansiniset pöyheät hiukset. Ensimmäisellä Lyoko-matkallaan hän joutuu X.A.N.A:n valtaan ja jää Lyokoon tämän "palvelijaksi".

Aseenaan Williamilla on Lyokossa supersavu, mustaa savua ja iso miekka. William ilmestyy monta kertaa Aelitan perään, koska hän yrittää pudottaa tytön "Digimereen" saadakseen Aelitan isän esiin ja tuhottua hänet, sillä hän on Lyokon ja X.A.N.A.n luoja. Aelita on melkein aina onnistunut välttämään Williamin kun tämä on hyökännyt. Williamilla on myös outo, matala ääni ollessaan Xanan vallassa. William on myös vahva Lyokossa; hänen ei tarvitse iskeä kuin kerran niin vastustaja on mennyttä. Kolmannen kauden lopussa Williamista tulee X.A.N.A.n orja, ja hän saa uuden mustan asun, joka oli valkoinen ennen sitä ja X.A.N.A:n merkin rintaan. Jaksossa 93 William saadaan pois Lyokosta. William on myös viimeinen henkilö jonka X.A.N.A valtasi.

William on ihastunut Yumiin, mutta Yumi ei pidä hänestä enää 3. ja 4. tuotantokaudella.

Muut henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elisabeth "Sissi" Delmas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

14-vuotias Sissi on rehtorin tytär. Hän on ihastunut Ulrichiin ja yrittää saada kaikin keinoin Ulrichin omakseen, mutta ei ikinä onnistu. Sissi yrittää myös päästä porukkaan mukaan, mutta tämäkään ei onnistu. Sissi on myös suudellut Ulrichia kaksi kertaa. Hän on ollut kerran Hopperin hallinnassa ja antanut heille tietoja Hopperista. Hän sai Lyokosotureiden salaisuuden selville viimeisessä jaksossa, mutta unohti sen viimeisen aikahypyn jälkeen. Sissi myös yleensä pyytää jotain isältään, joka ei aina kuitenkaan suostu, mutta Sissi saa yleensä isänsä suostuteltua, ja on muutaman kerran auttanut Lyokosotureita.

X.A.N.A.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

X.A.N.A on tekoäly, joka yrittää päästä ulos supertietokoneesta ja vallata maailman. X.A.N.A oli alun perin Franz Hopperin luoma Multiagenttijärjestelmä, jonka piti alun perin olla osa sotilasprojekti "Carthagoa" jonka tarkoitus oli tuhota "Carthago" eli estää vihollisjoukkojen yhteydenpito. X.A.N.A:n ohjelmassa oli kuitenkin bugi ja jatkuvien Franzin tekemien aikahyppyjen seurauksena se saavutti tietoisuuden ja kehittyi niin voimakkaaksi että siitä oli tulossa vaara ihmiskunnalle. Xana pystyy vaikuttamaan ulkomaailmaan Lyokon tornien kautta. Xana yrittää myös saada Aelitan muistista Lyokon avaimet ja päästä supertietokoneesta. Aelita kuolee, jos Xana saa kaiken muistin. Xanan aseena ovat hirviöt, kuten blokki, tarantella, megatankki, kankrella, rapu, manta, herhiläinen, matelija, ja meduusa, joita vastaan Lyokosoturit taistelevat Lyokossa. Meduusa pyrkii varastamaan Aelitan muistin käyttämällä Xanan luomia lonkeroita, joilla se voi saada Aelitan X.A.N.A:n valtaan Lyokossa. Myöhemmin mukaan tulee muitakin hirviöitä. William oli yksi X.A.N.A:n pahimmista aseista, kunnes se menetti hänet. Viides sektori on X.A.N.A:n koti. X.A.N.A kuitenkin tuhottiin lopulta jaksossa 94. X.A.N.A.n aktivoima torni on punainen.

X.A.N.A. itse esiintyi vain jaksossa "Kummituskanava".

Franz Hopper[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Franz Hopperin oikea nimi on Waldo Schaeffer. Hän on Aelitan isä, joka on luonut Lyokon. Franz loi X.A.N.A.:n, mutta hän lopulta menetti sen hallinnan, jolloin hän ei enää mahtanut X.A.N.A:lle mitään. Jeremy, Yumi, Aelita, Odd ja Ulrich yrittävät toisinaan etsiä tietoa Aelitan isästä viidennestä sektorista. Jaksossa "Väärissä käsissä" paljastui että Hopper on vaimonsa Anthean tyttönimi. Kun Aelita muutti isänsä kanssa Kadicin koulun lähettyville, Franz halusi aloittaa kaiken alusta. Kun Franz on Waldon keskimmäinen nimi, jolloin tuli Franz Hopper ja hän ollut ennen Susan Hertzia fysiikan opettaja. Franz Hopper kuolee jaksossa Viimeiseen pisaraan.

Jim Morales[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jim Morales on Kadicin koulun liikunnanopettaja. Jim on ollut monessa työpaikassa, esimerkiksi Salaisessa palvelussa. Jos häneltä kysyy jotakin hänen nuoruuteensa liittyvää, hän sanoo: "En halua puhua siitä" (Ellei ole kyse hänen skeittaamistaidoistaan, mutta sille ei löydy yleensä aikaa). Jimistä tulee osa Lyokosotureista jaksossa Koodi: Maa, mutta unohtaa kaiken aikahypyn jälkeen. Samassa jaksossa Jim oli saada liikunnanopettajan työstään potkut, mutta sai lopulta pidettyä paikkansa. Jim on myös näytellyt "Paco, diskon kuningas"-elokuvassa, josta Odd tykkää. Sarjan aikana Jim muistelee usein muita työpaikkojaan termillä: "Tästä tulee mieleen kun olin töissä...". Koulun rehtori yleensä määrää Jimin valvomaan jälki-istuntoa.

Jean-Pierre Delmas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jean-Pierre Delmas on Kadicin koulun rehtori ja Sissin isä. Hänellä on usein ongelmia Jimin kanssa, kun tämä väittää, että Lyokosotureilla on jotain meneillään. Jean-Pierre on käynyt tehtaalla pari kertaa.

Nicolas Poliakoff[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nicolas Poliakoff, 14 vuotta, on Kadicin koulun huonoin oppilas. Hän saa kokeesta aina hylätyn. Nicolas on hyvä soittamaan rumpuja. Hän kuuluu Sissin ns. jengiin.

Herb Pichon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herb on Kadicin koulun toiseksi viisain oppilas. Hän tahtoisi olla Jeremyä parempi. Herb on rakastunut Sissiin ja kuvittelee heidän olevan yhdessä. Sissi ei kuitenkaan halua olla Herbin kanssa yleensä Herbin finnien takia. Herb on hermostunut siitä, että hänen finneistään puhutaan tai niitä arvostellaan. Herb kuuluu Nicolaksen kanssa Sissin ns. jengiin.

Xanan hirviöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maahirviöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kankrella (Kankrelat)
 • Megatankki (Megatank)
 • Rapu (Krabes)
 • Blokki (Block)
 • Tarantella (Tarantula)
 • Matelija (Creeper)
 • Kolossi (Kolossus)

Lentävät hirviöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Herhiläinen (Hornet)
 • Manta (Manta)
 • Meduusa (Scyphozoa) Meduusa on yksi Xanan hirviöistä. Meduusan tehtävänä on viedä jonkun muisti, muuttaa joku pahaksi, tai sitten tartuttaa johonkuhun virus. Meduusa ei pääse materiaaliasoitumaan johonkin sektoriin, kun taas muut hirviöt pääsevät. Meduusan on itse matkustettava siihen paikkaan, mihin aikoo mennä. Meduusa käy usein Aelitan kimppuun jotta tämä saisi Aelitan muistin. Jaksossa 28 Kartoittamaton alue (Uncharted territory), Meduusa esiintyi ensimmäisen kerran. Jaksossa 65 Viimeinen kierros (Final round) Meduusa kävi Williamin kimppuun ja muutti hänet pahaksi.

Suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yumi & Ulrich[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yumilla ja Ulrichilla on vaihteleva suhde. Suhdetta häiritsevät Sissi, joka on ihastunut Ulrichiin, William, joka on ihastunut Yumiin, sekä muita yksittäisiä sotkuja. Monien vaikeuksien jälkeen Yumi halusi olla vain ystäviä Ulrichin kanssa, mutta heidän suhteensa on silti näkynyt monessa jaksossa esim. Skidbladnir, jossa Yumi nojasi Ulrichiin (Ulrich nukkui ja Yumi oli valveilla). Yumi ja Ulrich tapasivat koulun liikkasalissa itsepuolustustunnilla. Heidän taistellessaan tunnilla, he kaatuivat vahingossa lattialle päälleikkäin, ja punastuivat molemmat. Ulrich hävisi tunnilla ja he päättivät ottaa uusintaottelun ja se päättyi tasapeliin. (Jakso: Xana herää osa1) Jaksossa Rutiinilla Yumi ja Ulrich olivat melkein suutelemaisillaan, mutta Jeremy käynnisti juuri silloin paluun menneisyyteen, eivätkä he ehtineet sen pitemmälle. Taas koulun pihalla he juttelivat asiasta ja Yumi pyysi ettei Ulrich kertoisi muille mitä tapahtui. Yumi on kyllä tapahtuman jälkeen suudellut Ulrichia poskelle.

Jeremy & Aelita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jeremy ihastui Aelitaan heti ensisilmäyksellä, kun Jeremy käynnisti supertietokoneen. Jeremyn ja Aelitan suhde on vahvistunut sarjan myötä. He ovat myös suudelleet, vaikka ensimmäinen "Jeremy", joka suuteli Aelitaa, olikin XANAn luoma polymorfinen aave (jaksossa: XANAn suudelma). Aelita kuitenkin huomasi tämän, ja myöhemmin suuteli Jeremya.

Oddin suhteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oddilla on ollut monta "suhdetta", joista kenties merkittävin oli Samanthan kanssa. Myös Brynjalla on ollut hyvät mahdollisuudet Oddin suhteen, mutta hän unohti Oddin. Oddilla ja Aelitalla on sanottu olevan jotakin, mutta se ollut fanfictionia. Odd ja Aelita ovat kyllä monesti kaatuneet tai lentäneet toistensa päälle, mutta se on tapahtunut Oddin pelastessa Aelitaa tai vahingossa. Aelita ja Odd ovat kyllä suudelleet, mutta vain huijatakseen Sissin "kätyrit" pois tehtaasta. Oddilla ja Sissillä on myös ollut jotain, vaikka Odd haukkuukin Sissiä "aivottomaksi kanaksi". Odd on kyllä kutsunut Sissiä "kauniiksi kuin perhonen", ja samassa jaksossa hän iski Sissille silmää. Sissi on myös antanut pusun Oddille.

William & Yumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Williamilla ja Yumilla on ollut jonkinmoinen suhteentapainen, mutta Yumi on koko ajan pitänyt Ulrichista (vaikka ei ollut aina itse varma siitä). Suurimmaksi osaksi tämä suhde on perustunut vain väärinkäsityksiin. Vaikka William välittää Yumista, hän myös auttaa monesti Ulrichia. Yumi ja William eivät ole suudelleet. Yumi on kyllä suudellut Williamia poskelle Ulrichin nähden jaksossa "ystävänpäivä", kun William toi hänelle kukkia.

Ulrich & Sissi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulrichilla ja Sissillä ei ole sen suurempaa suhdetta, vaikka Sissi on parikin kertaa pussannut Ulrichia. Sissi on ihastunut Ulrichiin, mutta Ulrich taas ei ole Sissistä kiinnostunut. Joissakin jaksoissa kuitenkin on Ulrich punastunut Sissin pussatessa häntä poskelle. Sissi yrittää saada Ulrichin puolelleen, mutta ei ole siinä menestynyt. Ulrich on kerran pussannut Sissiä, mutta tämä Ulrich oli oikeasti polymorfinen aave. (jaksossa "XANAn suudelma".)

Skidi, virtuaalimaailman sukellusvene Skidbladnir[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skidi eli Skidbladnir on Jeremyn ja Aelitan luoma "sukellusvene" jolla Lyoko-soturit voivat matkata Digimeressä (verkkoon). Skidi kantaa mukanaan neljää navskidiä, jotka voivat irtautua Skidistä ja joilla Odd, Yumi ja Ulrich tappavat Digimeren hirviöitä. Näihin kuuluvat Kalanruodot, Hait, Saksetit ja joskus jopa William. Skidiä ohjaa Aelita. Skidbladnir on väriltään enimmäkseen harmaa, mutta siinä on vivahteita violetista ja pinkistä. X.A.N.A yrittää tuhota Skidin, jolla Lyokosoturit pääsevät X.A.N.A.n luomiin kopioihin Lyokosta. Skidi kuitenkin tuhoutuu jaksossa, jolloin William pääsee maahan omilla kyvyillään, ei X.A.N.A:n hallitsemana. Skidiä pidetään viidennessä sektorissa.

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. XANA herää, osa 1 ("XANA Awakens, part 1")
 2. XANA herää, osa 2 ("XANA Awakens, part 2")

1. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Nallekarhu hyökkää ("Teddygozilla")
 2. Se uskoo, ken näkee ("Seeing Is Believing")
 3. Sumuinen loma ("Holiday In The Fog")
 4. Päiväkirja ("Log Book")
 5. Ohjelmistobugi ("Big Bug")
 6. Vakava ongelma ("Cruel Dilemma")
 7. Imago-ongelma ("Image Problem")
 8. Kuvausten loppu ("End Of Take")
 9. Satelliitti ("Satellite")
 10. Unelmien tyttö ("The Girl Of The Dreams")
 11. Rottarutto ("Plagued")
 12. Ampiaisten hyökkäys ("Swarming Attack")
 13. Hiuskarvan varassa ("Just In Time")
 14. Ansa ("The Trap")
 15. Naurukohtaus ("Laughing Fit")
 16. Klaustrofobia ("Claustrophobia")
 17. Muistinmenetys ("Amnesia")
 18. Tappavan hyvää musiikkia ("Killer Music")
 19. Reunalla ("Frontier")
 20. Robotit ("The Robots")
 21. Painoton tila ("Zero Gravity Zone")
 22. Rutiinilla ("Routine")
 23. Pohjalla? ("Rock Bottom?")
 24. Kummituskanava ("Ghost Channel")
 25. Koodi: Maa ("Code: Earth")
 26. Varaslähtö ("False Start")

2. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. (27.) Uusi järjestys ("New order")
 2. (28.) Kartoittamaton alue (" Uncharted territory")
 3. (29.) Tutkimusmatka ("Exploration")
 4. (30.) Hieno päivä ("A Great Day")
 5. (31.) Herra Pück ("Mister Pück")
 6. (32.) Ystävänpäivä ("Saint Valentine's Day")
 7. (33.) Viimeinen miksaus ("Final Mix")
 8. (34.) Puuttuva linkki ("Missing Link ")
 9. (35.) Pelimerkit jaossa ("The Chips Are Down")
 10. (36.) Marabounta ("Marabounta")
 11. (37.) Samat intressit ("Common Interest")
 12. (38.) Houkutus ("Temptation")
 13. (39.) Huonompi juttu ("A Bad Turn")
 14. (40.) Zombien hyökkäys ("Attack Of The Zombies")
 15. (41.) Uhkavaatimus ("Ultimatum")
 16. (42.) Kunnon sotku ("A Fine Mess")
 17. (43.) Xanan suudelma ("Xana´s Kiss")
 18. (44.) Korkeanpaikankammo ("Vertigo")
 19. (45.) Kylmä sota ("Cold War")
 20. (46.) Deja Vu ("Deja Vu")
 21. (47.) Huippukunnossa ("Tip-Top Shape")
 22. (48.) Onko siellä ketään? ("Is Anybody Out There?")
 23. (49.) Franz Hopper ("Franz Hopper")
 24. (50.) Yhteys ("Contact")
 25. (51.) Paljastuksia ("Revelation")
 26. (52.) Avain ("The Key")

3. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. (53.) Sydämen asia ("Straight To Heart")
 2. (54.) Lyoko miinus yksi ("Lyoko Minus one")
 3. (55.) Ruokaongelmia ("Tidal Wave")
 4. (56.) Väärillä jäljillä ("False Lead")
 5. (57.) Aelita ("Aelita")
 6. (58.) Teeskentelyä ("The Pretender")
 7. (59.) Salaisuus ("The Secret")
 8. (60.) Tilapäinen mielenhäiriö ("Temporary Insanity")
 9. (61.) Sabotaasia ("Sabotage")
 10. (62.) Ei juuri kukaan ("Nobody In Particular")
 11. (63.) Liian monta Oddia ("Triple Trouble")
 12. (64.) Tuplaongelma ("Double Trouble")
 13. (65.) Viimeinen kierros ("Final Round")

4. tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. (66.) William palaa ("William Returns")
 2. (67.) Kaksoisolento ("Double Take")
 3. (68.) Ensimmäinen näytös ("Opening Act")
 4. (69.) Harmistushuone ("Wreck Room")
 5. (70.) Skidbladnir ("Skidbladnir")
 6. (71.) Neitsytmatka ("Maiden Voyage")
 7. (72.) Tehokurssi ("Crash Course")
 8. (73.) Kopio ("Replika")
 9. (74.) Vaietut sanat ("I´d Rather Not Talk About It")
 10. (75.) Kuuma suihku ("Hot Shower")
 11. (76.) Järvi ("The Lake")
 12. (77.) Merihädässä ("Lost At Sea")
 13. (78.) Metsäkeikka ("Lab Rat")
 14. (79.) Lupa kerskua ("Bragging Rights")
 15. (80.) Päivä koirana ("Dog Day Afternoon")
 16. (81.) Ymmärryksen puute ("A Lack Of Goodwill")
 17. (82.) Etäinen muisto ("Distant Memory")
 18. (83.) Kova onni ("Hard Luck")
 19. (84.) Ohjus ("Guided Missile")
 20. (85.) Islantilainen pommi ("Kadic Bombshell")
 21. (86.) Koiraongelma ("Canine Conundrum")
 22. (87.) Avaruuden outouksia ("A Space Oddity")
 23. (88.) Serkukset ("Cousins Once Removed")
 24. (89.) Musiikki rauhoittaa pedon ("Music To Soothe The Savage Beast")
 25. (90.) Väärissä käsissä ("Wrong Exposure")
 26. (91.) Huonot välit ("Bad Connection")
 27. (92.) Kuvaongelma ("Cold Sweat")
 28. (93.) Maan pinnalla ("Down To Earth")
 29. (94.) Viimeiseen pisaraan ("Fight to the Finish")
 30. (95.) Kaikuja ("Echoes")

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Lauri Grönroos  … Jeremy Belpois, X.A.N.A.  
 Jon-Jon Geitel  … Odd Della Robbia, tunnusmusiikki  
 Oskari Tamminen  … Ulrich Stern  
 Viivi Tamminen  … Yumi Ishiyama  
 Marianna Alanen  … Aelita Schaeffer  
 Peter Pihlström  … William Dunbar, sivuäänet  
 Tiiamari Mikkola  … Elizabeth "Sissi" Delmas  
 Arto Nieminen  … rehtori Jean-Pierre Delmas, Franz Hopper, sivuäänet  
 Tommi Haapaniemi  … Jim Moralés, sivuäänet  
 Elise Langenoja  … Amelia "Milly" Solovieff (kaudet 1-2)  
 Hannamaija Nikander  … Amelia "Milly" Solovieff (kaudet 3-4), Hiroki Ishiyama  
 Annituuli Kasurinen  … Tamiya Diop (kaudet 1-2)  
 Katja Sirkiä  … Tamiya Diop (kaudet 3-4), Suzanne Hertz (kaudet 3-4)  
 Bruno Lähteenmäki  … Herb Pichon (kaudet 1-2), sivuäänet  
 Joonas Suominen  … Nicolas Poliakoff (kaudet 1-2), sivuäänet  
 Rinna Paatso  … Suzanne Hertz (1. kausi), sivuäänet  
 Jari Salo  … sivuäänet (kaudet 1-2)  
 Mikko Maukonen  … sivuäänet  
 Velimatti Ranta  … sivuäänet  
 Katja Aakkula  … sivuäänet  

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]