Code Lyoko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Code Lyoko
Sarjan logo
Sarjan logo
Tyyli seikkailu, piirrossarja
Kestoaika 26 min
Luoja(t) Tania Palumbo
Thomas Romain
Alkuperämaa Ranska
Alkuperäiskieli ranska
Verkko France 3 ja Canal J
Esitetty 3. syyskuuta 2003 – 10. marraskuuta 2007
Tuotantokausia 4 (alkuperäinen sarja), 1 (Code Lyoko: Evolution)
Ikäraja Kuvaohjelman ikäraja 7
Tunnuskappale Maailma ilman vaaraa (eng. ’’World without danger’’, ransk. ’’ Un monde sans danger’’) Säveltänyt: Frank Keller ja Ygal Amar, Suomenkielisen version laulaa: Jon-Jon Geitel
Tuotanto
Ohjaaja(t) Jérôme Mouscadet
Käsikirjoittaja(t) Sophie Decroisette
Bruno Regeste
Laurent Turner
Säveltäjä(t) Serge Tavitian
Herman Martin
Tuotantoyhtiö(t) Antefilms (Kausi 1)
MoonScoop (Kaudet 2-4)
Edeltäjä Garage Kids
Seuraaja Code Lyoko: Evolution
Aiheesta muualla
IMDb

Code Lyoko on ranskalainen animaatiosarja, joka sai ensi-iltansa vuonna 2003 France 3 -kanavalla. Code Lyokoa edelsi lyhyt pilottijakso Garage Kids, joka valmistui vuonna 2001.[1] Pilottijaksoa ei näytetty Suomessa. Code Lyokoa ovat Suomessa esittäneet C More Juniori -, Sub- ja Mtv3 -kanavat.

Code Lyoko kertoo neljästä sisäoppilaitoksen oppilaasta. Jeremy-niminen poika löytää vanhasta koulunsa vieressä olevasta tehtaasta suuren supertietokoneen. Pian hän sekä Odd, Ulrich ja Yumi huomaavat, että sen avulla he pääsevät Lyoko-nimiseen virtuaalimaailmaan. Lyokossa heidän vastustajinaan ovat tekoäly-ohjelma X.A.N.A sekä hänen hirviönsä.[2]

Sarjasta on tehty myös kaksi peliä Nintendo DS:lle ja yksi Wii, PlayStation 2 ja PlayStation Portable -konsoleille.[3]

Sarjasta on tehty viides tuotantokausi vuonna 2012, nimeltään Code Lyoko: Evolution, jossa on 26 jaksoa. Poikkeuksellisesti sarjassa näyttelevät oikeat näyttelijät, paitsi Lyoko-osuudet ovat edelleen animoituja. Viides kausi on julkaistu englanniksi, venäjäksi ja ranskaksi. Englanninkielinen versio on nähtävissä ainoastaan Yhdysvalloissa Kabillion kanavalla ja venäjänkielinen versio Karusel-kanavalla.[4]

Sarjan suomenkielisen tunnusmusiikin lauloi Jon-Jon Geitel.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan pilottijaksoissa Jeremy saa tietää supertietokoneesta, Aelitasta, Lyokosta ja X.A.N.A:sta, tiimi muodostuu ja tehtävä selkenee.

1. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisellä kaudella Jeremy pyrkii tuomaan Aelitan Lyokosta Maahan, samalla kun muut tiimin jäsenet torjuvat X.A.N.A.:n hyökkäyksiä.

2. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Jeremy materialisoi Aelitan, X.A.N.A. onnistuu viime hetkellä tartuttamaan hänet viruksella, joka yhdistää hänet X.A.N.A.:an. Tämä tilanne asettaa Aelitan hengenvaaraan, koska supertietokoneen sulkeminen tarkoittaisi hänen kuolemaansa. Tiimin on nyt pyrittävä poistamaan virus Aelitasta. Samaan aikaan X.A.N.A. pyrkii saamaan Aelitalta Lyokon avaimen, jotta se voisi paeta supertietokoneesta.

3. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käy ilmi, että X.A.N.A. ei lisännyt mitään Aelitaan, vaan pikemminkin riisti häneltä jotain. Kun tiimi saa tästä tiedon, se aloittaa etsinnän Aelitan puuttuvasta osasta viitossektorissa. Kuitenkin X.A.N.A. on asettanut ansan, johon tiimi lankeaa, mikä johtaa Lyokon avaimen menetykseen ja uhkaa Aelitan elämää. Onneksi Franz Hopper pelastaa tyttärensä ja muuttaa hänet muun tiimin kaltaiseksi. Aelita voi nyt devirtualisoida itsensä samalla tavalla kuin muut ja hän ei katoa, vaikka hänen elämänpisteensä nollaantuvat. Samalla Aelita saa takaisin puuttuvan osansa. Valitettavasti supertietokoneen sammuttaminen ei enää auta, joten tiimin on keksittävä toinen tapa tuhota X.A.N.A, joka yrittää tuhota Lyokon.

4. kausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannen kauden viimeisessä jaksossa William joutuu X.A.N.A.:n valtaan, ja X.A.N.A. tuhoaa Lyokon. Jeremy ja Aelita onnistuvat luomaan sen uudelleen tekemällä kuitenkin yhden muutoksen: he poistavat ajastimen viitossektorista. Tiimi saa myös tietää, että he voivat päästä Lyoko-varusteissaan X.A.N.A.:n valtaamiin supertietokoneisiin ja tuhota ne.

Virtuaalimaailma Lyoko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyoko on supertietokoneessa oleva virtuaalimaailma. Jeremy löysi supertietokoneen vanhasta tehtaasta etsiessään osia robottiinsa. Hän käynnisti tietokoneen, josta hän löysi Lyokon. Lyokon maailmaan pääsee supertietokoneeseen liitettyjen skannereiden avulla, joka muuttaa ihmiset dataksi ja siirtää heidät virtuaalimaailmaan. Skannereita on yhteensä kolme kappaletta.[5][6] Supertietokonetta osaavat käyttää aluksi vain Jeremy ja Aelita. Jeremy opettaa myös muita käyttämään supertietokonetta, sillä tietokone on ainoa tie Lyokoon.

Lyokon virtuaalimaailmassa seikkailevat pääasiassa Ulrich, Odd, Yumi ja Aelita. Myöhemmin myös William liittyy Lyoko-sotureihin.[7] Jeremy on käynyt Lyokossa kahdesti, joista ensimmäisellä kerralla X.A.N.A. valtasi hänen mielensä. Tämä sai Jeremyn päättämään, ettei hän haluaisi tulevaisuudessakaan käydä Lyokossa.[8]

Päähenkilöt pyrkivät estämään tietokoneohjelma X.A.N.A:aa, joka yrittää vallata maailman. X.A.N.A:lla on kyky hyökätä oikeaan maailmaan käyttämällä torneja, jotka sijaitsevat Lyoko-nimisessä virtuaalimaailmassa eri paikoissa. Kun X.A.N.A. aktivoi tornin, se voi ottaa hallintaansa tavallisia ihmisiä ja antaa heille yliluonnollisia voimia. Päähenkilöt siirtyvät Lyokoon puolustaakseen maailmaa X.A.N.A:lta. Ainoa tapa pysäyttää X.A.N.A on deaktivoida aktiivinen torni Lyokosta käsin, ja tämän voi suorittaa vain Aelita. Tornin deaktivoimiseksi Aelita menee torniin ja syöttää virtuaaliseen näyttöön koodin "Lyoko," joka on myös sarjan nimi. X.A.N.A pyrkii estämään tornien deaktivoimisen lähettämällä hirviöitä päähenkilöiden kimppuun. Supertietokoneessa on myös toiminto, joka mahdollistaa aikahypyt, eli kyvyn palata päivän alkuun. Tämä tarkoittaa, että kaikki paitsi Lyokossa olleet eivät muista päivän tapahtumia ja alkavat päivänsä uudelleen tavallisesti. Aikahyppyjen haittapuolena on se, että ne vahvistavat X.A.N.A:a. Jeremy tajuaa tämän vasta, kun X.A.N.A. ottaa supertietokoneen hallintaansa ja käynnistää aikahyppyjä mielivaltaisesti. Sen vuoksi niitä käytetään vain tilanteissa, joissa se on välttämätöntä, jotta Lyoko säilyisi salaisuutena.[9]

Sektorit ja niiden alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyokossa on useita sektoreita, joissa sijaitsee erilaisia torneja. Jeremy voi havainnoida näitä torneja supertietokoneen kautta tutkallaan. Lyokon sektorit edustavat erilaisia biomeja, mukaan lukien jäätikkö, metsä, aavikko ja vuoristo. Myöhemmin tiimi löytää viidennen sektorin, joka tunnetaan myös nimellä Carthago ja toimii X.A.N.A:n kotina. Viitossektorissa on paikka, jossa voidaan etsiä tietoa X.A.N.A:sta käyttöliittymän avulla. Käyttöliittymä on tietynlainen ohjelma, jota Aelita pystyy käyttämään. Viitossektorissa on myös laituri, jolta matkustajat siirretään Skidbladniriin, sukellusveneeseen, joka mahdollistaa liikkumisen digimeressä ilman, että he jäävät vangiksi Lyokoon.[10]

Tehdas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lyokoon ei pääse ilman skannereita, jotka sijaitsevat vanhassa tehtaassa, tietokoneen viereisessä huoneessa. Reitti tehtaaseen kulkee viemäriverkoston kautta, johon päähenkilöt pääsevät helposti, vaikka kesken koulupäivän.[11]

Skidi, virtuaalimaailman sukellusvene Skidbladnir[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skidbladnir eli Skidi on Jeremyn ja Aelitan luoma sukellusvene, joka mahdollistaa Lyoko-sotureiden matkustamisen Digimeressä (verkossa). Skidi kuljettaa mukanaan neljää navskidiä, jotka voivat irrottautua Skidistä. Navskidit ovat Oddin, Yumin ja Ulrichin käytössä heidän taistellessaan Digimeren hirviöitä vastaan. Näihin hirviöihin kuuluvat Kalanruodot, Hait, Saksetit ja joskus jopa William, kun hän on X.A.N.A:n vaikutuksen alaisena.

Aelita toimii Skidin ohjaajana. Sukellusvene Skidbladnirin värimaailma on enimmäkseen harmaa, mutta siinä voi olla vivahteita violetista ja pinkistä. X.A.N.A. pyrkii tuhoamaan Skidin, koska se mahdollistaa Lyoko-sotureiden pääsyn X.A.N.A:n luomiin kopioihin Lyokosta. Kuitenkin Skidbladnir tuhoutuu jaksossa, jolloin William pääsee maahan omilla kyvyillään, ei X.A.N.A:n hallitsemana. Skidiä säilytetään viidennessä sektorissa.

Nimi Skidbladnir tulee skandinaavisen mytologian tarustosta ja alkuperäisessä muodossaan (Skíðblaðnir) tarkoittaa parasta laivoista.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jeremy Belpois erottuu tiimin älykkönä ja hänellä oli kunnia löytää supertietokone. On huomionarvoista, että vaikka hän yritti kerran päästä Lyokoon, jokin meni pieleen, ja toisella kertaa hän todella kävi Lyokossa, mutta hänen läsnäolonsa siellä ei näkynyt sarjassa.
 • Aelita Schaeffer (myös Aelita Stones) on tiimin toiseksi älykkäin. Kun Jeremy sattumalta löysi supertietokoneen, hän löysi myös Aelitan, jonka muisti oli pyyhitty. Aelita sai kuitenkin tietää nimensä deaktivoimalla tornin ensimmäistä kertaa. Pääsarjassa Aelita on ainoa ryhmän jäsen, joka kykenee deaktivoimaan tornin. Lyokossa hänellä on kyky luoda ja poistaa esineitä sekä luoda harhakuvia, joko itsestään tai muista. Kolmannelta kaudelta lähtien hänellä on myös energiakentät, joiden avulla hän pystyy taistelemaan hirviöitä vastaan. Neljänneltä kaudelta lähtien hänellä on myös siivet, joilla voi lentää.
 • Ulrich Stern on yksi tiimin jäsenistä. Lyokossa Ulrich on muita nopeampi. Hän pystyy myös jakaantumaan kolmeksi. Hänen aseensa on miekka, joita on kaksi neljänneltä kaudelta lähtien. Hänen kulkuneuvonsa Lyokossa on lentopyörä.
 • Odd Della Robbia on yksi tiimin jäsenistä. Lyokossa Odd muistuttaa kissaa ja hänen aseitaan ovat lasernuolet. Hänellä on myös kilpi. Hänellä oli myös kyky nähdä välähdyksiä tulevaisuuteen. Hänen kulkuneuvonsa Lyokossa on lentolauta.
 • Yumi Ishiyama on toinen tiimin tytöistä. Lyokossa Yumi muistuttaa geishaa ja hänellä on aseenaan viuhka. Hänellä on myös telekinesia, jonka avulla hän pystyy liikuttamaan esineitä tai asioita. Code Lyoko: Evolutionissa hän saa -sauvan. Hänen kulkuneuvonsa Lyokossa on lintu.

Jaksoluettelo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen tuotantokausi julkaisiin vuonna 2003.

# Suomeksi Englanniksi
1 Nallekarhu hyökkää Teddygozilla
2 Se uskoo, ken näkee Seeing is Believing
3 Sumuinen loma Holiday in the Fog
4 Päiväkirja Log Book
5 Ohjelmistobugi Big Bug
6 Vakava ongelma Cruel Dilemma
7 Imago-ongelma Image Problem
8 Kuvausten loppu End of Take
9 Satelliitti Satellite
10 Unelmien tyttö The Girl of the Dreams
11 Rottarutto Plagued
12 Ampiaisten hyökkäys Swarming Attack
13 Hiuskarvan varassa Just in Time
14 Ansa The Trap
15 Naurukohtaus Laughing Fit
16 Klaustrofobia Claustrophobia
17 Muistinmenetys Amnesia
18 Tappavan hyvää musiikkia Killer Music
19 Reunalla Frontier
20 Robotit The Robots
21 Painoton tila Zero Gravity Zone
22 Rutiinilla Routine
23 Pohjalla? Rock Bottom?
24 Kummituskanava Ghost Channel
25 Koodi: Maa Code: Earth
26 Varaslähtö False Start

Toinen tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen tuotantokausi julkaisiin vuonna 2005.

# # Suomeksi Englanniksi
1 27 Uusi järjestys New order
2 28 Kartoittamaton alue Uncharted territory
3 29 Tutkimusmatka Exploration
4 30 Hieno päivä A Great Day
5 31 Herra Pück Mister Pück
6 32 Ystävänpäivä Saint Valentine's Day
7 33 Viimeinen miksaus Final Mix
8 34 Puuttuva linkki Missing Link
9 35 Pelimerkit jaossa The Chips are Down
10 36 Marabounta Marabounta
11 37 Samat intressit Common Interest
12 38 Houkutus Temptation
13 39 Huonompi juttu A Bad Turn
14 40 Zombien hyökkäys Attack of the Zombies
15 41 Uhkavaatimus Ultimatum
16 42 Kunnon sotku A Fine Mess
17 43 Xanan suudelma Xana's Kiss
18 44 Korkeanpaikankammo Vertigo
19 45 Kylmä sota Cold War
20 46 Deja Vu Deja Vu
21 47 Huippukunnossa Tip-Top Shape
22 48 Onko siellä ketään? Is Anybody Out There?
23 49 Franz Hopper Franz Hopper
24 50 Yhteys Contact
25 51 Paljastuksia Revelation
26 52 Avain The Key

Pilotit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pilottijaksot julkaisiin vuonna 2006.

# Suomeksi Englanniksi
1 XANA herää, osa 1 XANA Awakens, part 1
2 XANA herää, osa 2 XANA Awakens, part 2

Kolmas tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas tuotantokausi julkaisiin vuonna 2006.

# # Suomeksi Englanniksi
1 53 Sydämen asia Straight to Heart
2 54 Lyoko miinus yksi Lyoko Minus one
3 55 Ruokaongelmia Tidal Wave
4 56 Väärillä jäljillä False Lead
5 57 Aelita Aelita
6 58 Teeskentelyä The Pretender
7 59 Salaisuus The Secret
8 60 Tilapäinen mielenhäiriö Temporary Insanity
9 61 Sabotaasia Sabotage
10 62 Ei juuri kukaan Nobody in Particular
11 63 Liian monta Oddia Triple Trouble
12 64 Tuplaongelma Double Trouble
13 65 Viimeinen kierros Final Round

Neljäs tuotantokausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neljäs tuotantokausi julkaisiin vuonna 2007.

# # Suomeksi Englanniksi
1 66 William palaa William Returns
2 67 Kaksoisolento Double Take
3 68 Ensimmäinen näytös Opening Act
4 69 Harmistushuone Wreck Room
5 70 Skidbladnir Skidbladnir
6 71 Neitsytmatka Maiden Voyage
7 72 Tehokurssi Crash Course
8 73 Kopio Replika
9 74 Vaietut sanat I'd Rather Not Talk About It
10 75 Kuuma suihku Hot Shower
11 76 Järvi The Lake
12 77 Merihädässä Lost at Sea
13 78 Metsäkeikka Lab Rat
14 79 Lupa kerskua Bragging Rights
15 80 Päivä koirana Dog Day Afternoon
16 81 Ymmärryksen puute A Lack of Goodwill
17 82 Etäinen muisto Distant Memory
18 83 Kova onni Hard Luck
19 84 Ohjus Guided Missile
20 85 Islantilainen pommi Kadic Bombshell
21 86 Koiraongelma Canine Conundrum
22 87 Avaruuden outouksia A Space Oddity
23 88 Serkukset Cousins Once Removed
24 89 Musiikki rauhoittaa pedon Music to Soothe the Savage Beast
25 90 Väärissä käsissä Wrong Exposure
26 91 Huonot välit Bad Connection
27 92 Kuvaongelma Cold Sweat
28 93 Maan pinnalla Down to Earth
29 94 Viimeiseen pisaraan Fight to the Finish
30 95 Kaikuja Echoes

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Lauri Grönroos    Jeremy Belpois, X.A.N.A.  
  Jon-Jon Geitel    Odd Della Robbia, tunnusmusiikki  
  Oskari Tamminen    Ulrich Stern  
  Viivi Tamminen    Yumi Ishiyama  
  Marianna Alanen    Aelita Schaeffer  
  Peter Pihlström    William Dunbar, sivuäänet  
  Tiiamari Mikkola    Elizabeth "Sissi" Delmas  
  Arto Nieminen    rehtori Jean-Pierre Delmas, Franz Hopper, sivuäänet  
  Tommi Haapaniemi    Jim Moralés, sivuäänet  
  Elise Langenoja    Amelia "Milly" Solovieff (kaudet 1–2)  
  Hannamaija Nikander    Amelia "Milly" Solovieff (kaudet 3–4), Hiroki Ishiyama  
  Annituuli Kasurinen    Tamiya Diop (kaudet 1–2)  
  Katja Sirkiä    Tamiya Diop (kaudet 3–4), Suzanne Hertz (kaudet 3–4)  
  Bruno Lähteenmäki    Herb Pichon (kaudet 1–2), sivuäänet  
  Joonas Suominen    Nicolas Poliakoff (kaudet 1–2), sivuäänet  
  Rinna Paatso    Suzanne Hertz (1. kausi), sivuäänet  
  Jari Salo    sivuäänet (kaudet 1–2)  
  Mikko Maukonen    sivuäänet  
  Velimatti Ranta    sivuäänet  
  Katja Aakkula    sivuäänet  
  Jarkko Miettinen    Chris Morales, James Dunbar, sivuäänet  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. ”Garage Kids”. Tania Palumbo, Thomas Romain (käsikirjoitus). Antéfilms Productions.
 2. ”Code Lyoko”. Antéfilms Productions, Canal J, Centre national du cinéma et de l'image animée (CNC). 2004-04-19.
 3. Video Games > Jeux vidéo • Code Lyoko - CodeLyoko.Fr en.codelyoko.fr. Viitattu 13.7.2022.
 4. ”Code Lyoko Evolution”. Moonscoop. 2013-01-05.
 5. Code Lyoko: ”XANA herää, osa 1” (”Le réveil de X.A.N.A. partie 1”). 2006. Video verkossa. Viitattu 13.7.2023.
 6. Code Lyoko: ”XANA herää, osa 2” (”Le réveil de X.A.N.A. partie 2”). 2006. Video verkossa. Viitattu 13.7.2023.
 7. Code Lyoko (Code Lyoko): 3. tuotantokausi, 13. jakso: ”Viimeinen kierros” (”Dernier round”). Viitattu 14.7.2022.
 8. Code Lyoko (Code Lyoko): 1. tuotantokausi, 19. jakso: ”Reunalla” (”Frontière”). Viitattu 14.7.2022.
 9. Code Lyoko (Code Lyoko): 2. tuotantokausi, 4. jakso: ”Hieno päivä” (”Un grand jour”). Viitattu 14.7.2022.
 10. CodeLyoko.Fr > Lieux en.codelyoko.fr. Viitattu 13.7.2022.
 11. Places > The factory • Code Lyoko - CodeLyoko.Fr en.codelyoko.fr. Viitattu 13.7.2022.