Clara Zetkin

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Clara Zetkin noin vuonna 1930.

Clara Zetkin (o.s. Eissner; 5. heinäkuuta 1857 Wiederau, Saksi20. kesäkuuta 1933 Arhangelskoje, Neuvostoliitto)[1] oli saksalainen naisasianainen ja sosialistinen poliitikko. Zetkin toimi ensin Saksan sosiaalidemokraattisessa puolueessa (SPD) ja oli yksi Saksan kommunistisen puolueen (KPD) näkyvimmistä poliitikoista Weimarin tasavallan aikana.

Clara Eissner kouluttautui opettajaksi Leipzigin naisille suunnatussa opettajaseminaarissa ja hankki jo tuona aikana yhteyksiä vastaperustettuun sosiaalidemokraattiseen puolueeseen. Hän meni naimisiin Saksassa maanpaossa asuneen venäläisen vallankumouksellisen Ossip Zetkinin kanssa, joka kuoli vuonna 1889. Suuren osan 1880-luvusta Clara Zetkin asui Sveitsissä ja Pariisissa kirjoittaen ja levittäen kiellettyä poliittista kirjallisuutta. Hän osallistui myös toisen internationaalin perustavaan kokoukseen vuonna 1889.[1] Vuosina 1899–1928 Zetkin oli naimisissa taidemaalari Georg Friedrich Zundelin kanssa.

Palattuaan Saksaan Zetkin toimi Stuttgartissa Die Gleichheit (”Tasa-arvo”) -nimisen naisille suunnatun sosialistisen lehden toimittajana vuosina 1892–1917. Hän oli vuonna 1907 perustamassa kansainvälistä naisten sosialistista kongressia ja järjestämässä vuonna 1915 maailmansodan vastaista naisten kansainvälistä konferenssia Bernissä.[1] Kansainvälisen naistenpäivän vietto aloitettiin vuonna 1910 Zetkinin aloitteesta.

Zetkin oli vallankumouksellisen sosialistin Rosa Luxemburgin ystävä. Zetkin osallistui vuonna 1916 spartakistiliiton perustamiseen ja liittyi 1919 vastaperustettuun kommunistiseen puolueeseen. Hänet valittiin puolueen keskuskomiteaan ja vuodesta 1920 hän oli puolueen edustajana valtiopäivillä. Hänet valittiin myös vuonna 1921 perustetun Kommunistisen internationaalin puheenjohtajistoon ja hän vietti runsaasti aikaa Moskovassa. Leninin kuoltua vuonna 1924 Zetkinin vaikutusvalta internationaalissa kuitenkin väheni.[1] Zetkin toimi vuonna 1932 Saksan valtiopäivien ikäpuhemiehenä. Kansallissosialistien noustua valtaan seuraavana vuonna hän pakeni pysyvästi Neuvostoliittoon, jossa kuoli pian sen jälkeen.

Zetkinin kuva oli vuodesta 1971 Itä-Saksan kymmenen markan setelissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Clara Zetkin (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 8.6.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]