Carla Del Ponte

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suurlähettiläs Carla del Ponte

Carla Del Ponte (s. 9. helmikuuta 1947 Lugano, Sveitsi) on sveitsiläinen juristi ja diplomaatti. Hän toimi entisen Jugoslavian kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICTY) pääsyyttäjänä, ja vuosina 2008–2011 Sveitsin suurlähettiläänä Argentiinassa.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Del Ponte syntyi italiankieliseen perheeseen Luganossa, Sveitsissä 9. helmikuuta 1947. Hän on opiskellut oikeustiedettä Bernissä, Genevessä sekä Englannissa valmistuen vuonna 1972 oikeustieteen maisteriksi (eng. Master of Laws)

Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli yksityisessä lakitoimistossa Luganossa, mistä hän muutti vuonna 1975 perustaakseen oman yrityksen. Del Ponte puhuu italiaa, saksaa, ranskaa ja englantia.

Kansallinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1981 hänet nimitettiin tutkintatuomariksi, ja myöhemmin Luganon syyttäjäksi. Yleisen syyttäjän uran aikana Del Ponte hoiti petos-, rattijuopumus-, terrorismi- ja vakoiluasioita.

Syyttäjän uransa aikana hän ja tutkintatuomari Giovanni Falcone paljastivat yhteyden sveitsiläisen rahanpesun ja italialaisen huumekaupan välillä. Tämän johdosta tutkintatuomari Falcone murhattiin autopommi-iskussa. Del Ponte oli onnekas pelastuttuaan vahingoittumattomana Palermon kotiin kätketyn puolen tonnin räjähteen pommi-iskusta. Hänen vihamiehensä mafiassa tuntevat Del Ponten nimellä "La Puttana" ("Huora").

Del Ponte toimi myös Sveitsin yleisenä syyttäjänä ennen kansainvälistä uraansa.

Kansainvälinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Del Ponte nimitettiin elokuussa 1999 entisen Jugoslavian (ICTY) sekä Ruandan (ICTR) kansainvälisen sotarikostuomioistuimien syyttäjäksi korvaten edeltäjänsä Louise Arbour'in.[1] Vuonna 2003 YK:n turvallisuusneuvosto päätti siirtää Del Ponten ICTR:n syyttäjän tehtävistä, korvaten hänet Hassan Bubacar Jallow'lla tehostaakseen tuomioistuimien toimintaa. Hänelle jäi vielä ICTY:n pääsyyttäjän tehtävät, jossa hän toimi tammikuuhun 2008 saakka, kunnes hänet nimitettiin Sveitsin suurlähettilääksi Argentiinan, jossa hän oli vuoteen 2011 asti.[2]

Vuosina 2012–2017 hän kuului YK:n turvallisuusneuvoston kolmijäseniseen komiteaan, joka tutki Syyrian konfliktia. Del Ponte erosi komiteasta turhautuneena sen toimintaedellytyksiin.[3]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Del Ponte on eronnut ja hänellä on yksi poika.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Ed Vulliamy: Avenging angel The Guardian. 2001. Viitattu 17.8.2017.
  2. Carla Del Ponte (Switzerland) UNHR. Viitattu 17.8.2017.
  3. Syria investigator del Ponte quits, blaming U.N. Security Council Reuters. 6.8.2017. Viitattu 17.8.2017.