Cantar de Mio Cid

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sivu Cantar de mío Cidin käsikirjoituksesta

Cantar de mío Cid (”Cidin laulu", kirjaimellisesti ”Laulu herrastani”) on Espanjan kansalliseepos. Se on tuntemattoman tekijän 1100-luvun lopussa kirjoittama sankarirunoelma. Sen ainut säilynyt alkuperäiskäsikirjoitus on vuodelta 1207.

Eepoksen päähenkilö on Rodrigo Díaz de Vivar eli El Cid, maureja vastaan taisteleva soturi, jonka tärkein päämäärä on vapauttaa kotimaansa arabien vallasta. Nimen El Cid (sayyid, ”herra”) hän sai voittamiltaan arabeilta.

Eepos sijoittuu Reconquistan aikaiseen Espanjaan. Urhoollinen El Cid joutuu Kastilian kuningas Alfonso VI:n epäsuosioon, ja kuningas karkottaa hänet. Cid kerää kuitenkin armeijan, saa joukon voittoja maureista sekä sotasaaliin, josta osan lähettää lahjaksi Alfonsolle. Kuningas liikuttuu Cidin jalomielisyydestä ja sallii tämän palata takaisin kotiin. Kuningas jopa naittaa Cidin tyttäret Carriónin suvun prinsseille. Cidin miehet kuitenkin häpäisevät prinssit syyttämällä näitä pelkureiksi. Tästä loukkaantuneena prinssit pahoinpitelevät vaimonsa. Cid vaatii kuninkaalta oikeutta ja voittaa prinssit. Sen jälkeen Cidin tyttäret menevät uusiin naimisiin Navarran ja Aragonian prinssien kanssa.

Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.