Bulls Press

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bulls Press (virallisesti Bulls Presstjänst[1]) on ruotsalainen lehtisyndikaatti, joka välittää lehtiin muun muassa sarjakuvia, kuvitusta, grafiikkaa, sanaristikoita ja julkaisuoikeuksia monenlaiseen materiaaliin. Se tarjoaa myös painatuspalveluita. Yhtiöllä on toimintaa yhdeksässä eri maassa: Ruotsissa, Suomessa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Pääkonttori on Tukholmassa. Bulls on perheyritys, jonka perusti Cornelius Bull vuonna 1929.[2]

Bulls on ollut pohjoismaiden suurin sarjakuvasyndikaatti, joka on levittänyt pääosaa myös Suomen lehdissä ilmestyvistä sarjakuvista. Suomalaisten piirtämistä sarjakuvista Bullsin levityksessä ovat olleet muun muassa Jorma Pitkäsen Näkymätön Viänänen, Ilkka Heilän B. Virtanen sekä Tove ja Lars Janssonin Muumipeikko ja myös 1990-luvulta alkaen ilmestyneet uudet Muumi-sarjakuvat.[3] Bulls levittää pohjoismaissa muun muassa Harald Hirmuista ja Mustanaamio-sarjakuvia. Yhtiö hallitsee sarjakuvahahmojen käyttöoikeuksia myös muissa yhteyksissä kuin sanomalehdissä.[2] Kaikkiaan Bulls välittää noin 150 sarjakuvaa ja edustaa monia suuria yhdysvaltalaisia sarjakuvasyndikaatteja Pohjois-Euroopassa.lähde?

  1. Allabolag.se, viitattu 13.2.2017
  2. a b Bulls Press (yhtiön esittely) (Arkistoitu – Internet Archive) (ruotsiksi) Viitattu 27.4.2014.
  3. Heikki Jokinen & Kalervo Pulkkinen (toim.): Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia, s. 106. Kemin sarjakuvakeskus, Kemi 1996.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]