Näkymätön Viänänen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Näkymätön Viänänen on suomalaisen Jorma ”Jope” Pitkäsen piirtämä strippisarjakuva. Sarjan päähenkilö on kuihtuneessa Näläkäjärven maalaiskylässä asuva Viänänen-niminen perheellinen suomalainen pienviljelijä, joka on muuttunut näkymättömäksi; hänestä näkyy vain päässä oleva Hankkijan lippalakki. Sarjan kantavana teemana ovat humoristisesti kuvatut kehitysalueiden asukkaiden vaikeudet ja tyytymättömyys ”Helsingin herroihin”. Sarjan muita hahmoja ovat Viänäsen äkäinen vaimo ja suuri lapsilauma. Hahmot puhuvat Savon murretta.[1][2] Viänänen on kuvattu usein olutpullo (oletettavasti) kädessä.[3]

Näkymätön Viänänen aloitti ilmestymisensä vuonna 1973 Sarjis-lehdessä ja pääsi myöhemmin ruotsalaisen Bulls-syndikaatin levitykseen.[1] Sarjaa julkaisi muun muassa iltapäivälehti Iltaset.[3] Se ilmestyi parhaimmillaan noin 20 lehdessä, kunnes syndikaatti lopetti sen levityksen vuonna 1994.[1] Pitkänen piirtää sarjaa edelleen ja kommentoi siinä Viänäsen suulla ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita. 1970-luvun stripeissä Viänänen kuvattiin mielipiteiltään vennamolaisena, nykyään perussuomalaisena.[2]

Sarjasta on julkaistu useita albumeita.

  1. a b c Heikki Jokinen & Kalervo Pulkkinen (toim.): Suomalaisen sarjakuvan ensyklopedia, s. 77–78. Kemin sarjakuvakeskus, Kemi 1996.
  2. a b Vennamolaisesta Näläkäjärven persuksi (Arkistoitu – Internet Archive) Savon Sanomat 9.7.2013. Viitattu 27.4.2014.
  3. a b Jussi Karjalainen: Kuopiolainen mainos­mies sai idean 50 vuotta sitten, mutta suosiota ei tajuttu Helsingin sarja­kuva­piireissä Helsingin Sanomat 26.8.2023. Viitattu 26.8.2023.

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Jope Pitkänen (toim. Ville Hänninen, Vesa Kataisto ja Kari Puikkonen): Näkymätön Viänänen: Unohdetun kansan kootut kärsimykset. Zum Teufel, Turku 2023.