B. Virtanen
B. Virtanen on Ilkka Heilän piirtämä suomalainen sarjakuva, jossa esiintyy samanniminen päähenkilö. Sarjakuva on muodoltaan yhden rivin strippi ja ilmestyy sanomalehdissä. Yksirivisten strippien lisäksi B. Virtanen ilmestyy myös monirivisenä sunnuntaisarjana. B. Virtanen on satiiri erityisesti toimistotyöstä ja hierarkkiseen johtamiseen perustuvasta yrityskulttuurista.
Sarjakuvasta on ilmestynyt toistakymmentä albumia ja sen pohjalta on tehty yksi teatterinäytelmä[1] sekä kaksi animaatiosarjaa.
Henkilöitä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- B. Virtanen, päähenkilö, jota elämä potkii päähän. Hän työskentelee Oy Firma Ab -nimisessä yrityksessä, jonka toimiala on epäselvä. Virtanen pukeutuu harmaaseen toimistopukuun ja rusettiin. Hän käyttää työpaikalla kirjoitus- tai tietokonetta. Virtaselle on tyypillistä sekä konttorissa että kotona tapahtuva väheksyminen; kunnian töistä vievät esimiehet, kotona päätökset tekee vaimo Armi. Myöskään pojastaan Markosta ei Virtanen saa juurikaan myönteistä palautetta. Hän on jatkuvasti masentunut, ei hymyile kovin paljon ja kertoo hyvin usein olevansa väsynyt eikä jaksa tehdä töitä. B. Virtasen hahmo on alistunut, mutta toisaalta jatkuvasti vaikeuksistaan huolimatta jaksava, joten häntä voi pitää eräänlaisena työn ja arjen sankarina. B. Virtanen käyttää etunimensä ensimmäistä kirjainta B siksi, että hän pitää etunimeään niin nöyryyttävänä (albumi B. Virtanen 6: "Projektin hallinta"). Virtasen etunimi mainittiin ensimmäisen kerran lääkärin sanoessa Virtasen nimen pilkkanaurun kera, mutta Virtasen nimi oli sensuroitu.
- Armi Virtanen, B. Virtasen lihava ja erittäin määräilevä vaimo. Hän yrittää laihduttaa muun muassa sauvakävelyllä, ja ruoanlaittotaito rajoittuu mikroaaltouunissa kypsytettäviin ruokiin, joita muu perhe inhoaa. Armin suosikkilukemistoa on naistenlehti Me Siskot.
- Marko Virtanen, B. Virtasen 13-vuotias poika (yhdessä stripissä noin 2–3-vuotias (albumi B. Virtanen 3: "Arkistot avautuvat")), jonka kasvatuksessa Virtanen ja Armi eivät oikein hyvin onnistuneet. Hän näpistelee ja tekee pikkurikoksia, töhrii julkisten rakennusten seiniä graffiteilla, lintsaa koulusta ja menee ostoskeskukselle viettämään aikaa kavereidensa kanssa. Hän on yrittänyt ansaita ylimääräistä rahaa myymällä salaa vanhempiensa tavaroita (kuten perheensä auton) ja kauppaamalla netti-imuroituja videoita.
- Neiti Jantunen, B. Virtasen työtoveri. Hän on Murikan ihastuksen kohde, vaikkei hänellä itsellään ole samanlaisia tunteita Murikkaa kohtaan. Hän on suostunut treffeille Murikan kanssa mikä ei mennyt parhaalla mahdollisella tavalla mm. siksi koska Murikan äiti oli mukana treffeillä. Neiti Jantunen on toimiston ahkerin työntekijä mutta uusimmissa stripeissä hänen työtehoa on kuitenkin heikentänyt Facebook-addiktio.
- Topi, B. Virtasen työtoveri. Hän on juoksupoikana, mutta lähti suorittamaan asepalvelusta seitsemännessä albumissa ja tuli takaisin yhdeksännessä albumissa. Hän tuntuu olevan ainoa B. Virtasta alempiarvoinen työntekijä, mutta saa luultavasti lähes vähintään yhtä paljon palkkaa kuin B. Virtanen. Kun Nilkén matkustaa tärkeään "konferenssiin", Murikasta tulee hänen sijaisensa ja Topista Murikan sijainen. Hänestä tulee Murikan lailla komentelija, ja palattuaan vanhaan asemaansa häntä hävettää se, miten hän kohteli alaisiaan ollessaan työnjohtaja.
- Reino Murikka, työnjohtaja, B. Virtasen lähin esimies (kirjaimellisesti). Murikka on ollut pikkupojasta asti firmassa töissä, ja 1990-luvulla hänestä tuli esimies. Neiti Jantunen huomautti kerran, että Murikka pääsi esimieheksi koska hän vahasi johtajan auton joka perjantai. Murikka on keski-ikäinen, kaljupäinen ja roimasti ylipainoinen. Hän nauttii saadessaan karjua B. Virtaselle tämän selän takana (tai vasten naamaa), lukea iltapäivälehtiä ja juoda kahvia mukista, jonka kyljessä on sydämen kuva. Näin ollen Murikkakin tekee Lennartin lailla töissä muutakin kuin vain töitä. Hän sanoo itse, ettei tee töitä, koska hänen ei esimiesasemassaan tarvitse. Joskus hän on nukkunut töissä, ja hän on tuonut tyynyn kotoa töihin. B. Virtasen mukaan Murikka on sadisti, joka nauttii alaistensa kiusaamisesta, ja sen lisäksi hän on monta kertaa syönyt Virtasen eväät. Nilkén on itse sanonut, että Murikka on ajastaan jäljessä, hänen tietonsa ja taitonsa ovat vähäiset ja hänen alaistenkäsittelykyjynsä ovat olemattomat. Eräässä stripissä paljastuu, ettei Murikka osaa lukea, vaikka hän tosin lukee usein lehteä, ja Nilkénin mukaan hänellä on ollut vaikeuksia lausua firman nimi F-kirjaimen takia. Hänen perheeseensä kuuluu ylisuojeleva Selma-äiti ja kaksosveli Antero. Eräässä stripissä näytettiin Murikan naispuolinen serkku. Hänellä ei ole harrastuksia, ja työ on hänen elämänsä tärkein tai ainoa sisältö. Hän ihastui neiti Jantuseen tämän kaunistuttua naistenlehden muuttumisleikissä. Eräissä stripeissä selviää (epäsuorasti), että Murikalla on Marimekko-kuvioinen nojatuoli. Murikalla ei ole paljon ystäviä, mutta jouduttuaan varhaiseläkkeelle hän sanoi B. Virtasen olevan paras ystävänsä. Johtaja Hynälä soitti hänet eläkkeeltä takaisin töihin koska joutui itse pesemään ja vahamaan hänen vaimonsa auton. Murikka laihtui eläkkeellä, koska hänen mukaansa eläkkeellä ei ollut ruokataukoja, mutta töihin palattuaan hän sai pian kilot takaisin. Eläkkeellä hänellä oli aikaa oppia englantia ja tanssimaan. Nuorena Murikka kävi armeijan, ja 1960-luvulla hänet ylennettiin kersantiksi. Murikan kaksosveli Antero, "Antsu", on Murikan sanoin suvun musta lammas eli yli-inhimillinen, ystävällinen ja älykäs. Lisäksi hän on paljon hoikempi kuin Reino. Murikalla on ollut koira, joka Virtasen mukaan jouduttiin mielenvikaisena lopettamaan Murikan käyttäessä liian kovaa kuria häneen. Murikka ei osaa käyttää tietokonetta ja faxia, ja Virtanen yrittää usein opettaa hänelle tietokoneen käyttöä. Joskus Murikan on näytetty pelkäävän tietokoneen käyttöä, ja hän on joskus suutuspäissään hajottanut niitä.
- Lennart Nilkén, B. Virtasen työpaikan yli-innokas toimistopäällikkö, joka todennäköisesti tekee toimistossaan kaikkea muuta kuin töitä, kuten lukee lehteä ja pelaa golfia. Hän on nuorekas, hyvännäköinen, aurinkolaseja käyttävä itserakas ja menestyvä pyrkyri, joka ottaa itselleen aina kunnian toisten onnistumisista. Nilkén rakastaa kaikenlaista tekniikkaa ja teknologiaa, joka vain näyttää hyvältä tai on nykyajan viimeisin uutuus. Hän harrastaa pääasiassa tennistä ja golfausta (myös työaikanaan). Nilkén myös järjestää mielellään konttorissaan koulutuksia ja tekee muun muassa projektienhallinta- ja organisaatiouudistuksia, joita muu konttoriväki vihaa. Hän yrittää myös olla läpinäkyvän nöyrä ja palvelevainen johtajalle, ilmeisesti palkankorotuksen tai konttorin omistuksen toivossa.
- Johtaja Hynälä, B. Virtasen työpaikan johtaja, joka polttelee sikareita huolimatta siitä, että se on firmassa kiellettyä. Neiti Jantunen yritti kerran huomauttaa häntä siitä, että sikarin polttaminen on kiellettyä, mutta Hynälä ymmärsi sen niin, ettei hän saisi Virtasen kanssa puhua. Hynälä on luultavasti dementoitunut ja hyvin huonokuuloinen, mitä Nilkén käyttää usein hyväkseen. Murikalle hän on keksinyt ylimääräistä käyttöä esimerkiksi autonsa vahaajana ja kesämökin saunan rakentajana. Aina välillä hän käyttää ylimääräisiin työtehtäviin muitakin työntekijöitä. Johtaja on omasta mielestään kunnon vanhan ajan patruuna, mutta alaistensa mielestä diktaattori. Johtaja aloitti työnsä firmassa juoksupoikana, mutta jo seuraavana päivänä hänen isänsä (konttorin perustaja) siirsi hänet johtoryhmään. Hynälän johtama firma ei ilmeisesti ole hyvässä maineessa, sillä heidän erotettuaan huijaribrändääjän bisneslehti kirjoitti sen olevan "kerrankin älykäs toimepide Oy Firma Ab:lta". Lennart Nilkén on itse sanonut firman imagon olevan nuhjuinen ja vanhanaikainen. Murikan lailla johtaja Hynäläkään ei ilmeisesti ymmärrä tietokoneiden päälle paljonkaan. Nilkénin mukaan Hynälän vanhin tytär suunnitteli firman logon ilmeisesti 70-luvulla hänen opiskeltuaan puoli vuotta Ateneumissa. Ainakin muutamissa stripeissä on näytetty Hynälän vaimo, joka pukeutuu turkistakkiin, ja hänen poikansa, joka on Hynälän mukaan varhaiseläkkeellä.
- Pasi on B. Virtasen perheen kissa, joka nukkuu kehräten Virtasen sylissä ja on hänen ainoa ystävänsä kotona – ja varmaan muutenkin elämässä – vaikka Virtanen alun perin vastusti kissan ottamista. Pasin esikuva on Ilkka Heilän oma Pasi-niminen kissa.
- Lääkäri, samassa rakennuksessa työskentelevä lääkäri, josta ei ole lainkaan apua Virtasen terveysongelmissa. Tavallista on se, että Virtanen valittaa väsymystä tai selkäkipua lääkärille ja lääkäri määrää Virtaselle joitain tarpettomia asioita tai ei välitä mitään.
- Jack FX eli Jaakko on vanhempiensa luona asuva huijaribrändääjä, jonka Nilkén palkkasi albumissa Brändityöryhmä esittää (häntä ei ole ollut muissa albumeissa). Hän on ilmeisesti n. 30-vuotias, hänellä on epäsiisti tukka, parransänki ja hän pukeutuu löysiin vaatteisiin. Hän sai potkut kiellettyään johtaja Hynälää polttamasta sikaria. Hynälä ei ollut Jack FX:n palkkaamisesti Nilkénille iloinen koska hänen ideansa uudesta brändistä tuli kalliiksi joka vielä epäonnistui.
Teokset ja muu media
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Albumit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Albumien 1–23 julkaisijana toimi Arktinen Banaani. Albumista 24 eteenpäin julkaisijana on toiminut Otava.[2]
- Arkipäivän sankari (1997)
- B. Virtanen ratsastaa jälleen (1997)
- Arkistot avautuvat (1998)
- B. Virtasen poika (1998)
- B. Virtanen hyvällä tuulella (1999)
- Projektin hallinta (2000)
- Työn iloa (2001)
- Sankarimatkailija (2002)
- Organisaatiouudistuksia (2003)
- Vihdoinkin kymppi (2004)
- Työpaikkaromansseja (2005)
- Pätkätyöläisen elämää (2006)
- Negatiivisen ajattelun kurssi (2007)
- Kritiikkipalaverin paikka (2008)
- 20 vuotta ja vieläkin väsyttää (2009, kovakantinen)
- Ei töihin tulla rahaa kinuamaan! (2010, kovakantinen)
- Brändityöryhmä esittää: (2011, kovakantinen)
- Hyvä veli -verkosto iskee! (2012, kovakantinen)
- Uusien ohjeiden muutoksien korjaukset (2013, kovakantinen)
- Hometta rakenteissa (2014, kovakantinen)
- Sosiaalista mediaa (2015, kovakantinen)
- Eväät on syöty (2016, kovakantinen)
- Työilmapiiritutkimuksen tulokset (2017, kovakantinen)
- Ajasta jäljessä (2019, kovakantinen)
- Uuden äärellä (2021, kovakantinen)
- Etätyömiehen paluu (2023)
Muita kokoelmia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- B. Virtanen huvittaa kissaa (2003)
- Lähikuvassa B. Virtanen (kovakantinen 15-vuotisjuhlakirja)
- Kirjasto 1 (2005, sisältää albumit 1–3)
- Kirjasto 2 (2006, sisältää albumit 4–6)
- Konttorikirja (2007)
- Kirjasto 3 (2008, sisältää albumit 7–9)
- Kotikirja (2009)
- Konttoripikkujättiläinen (2012)
Animaatiot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]B. Virtasesta on ilmestynyt animaationa 6-minuuttinen pilottijakso B. Virtanen Normipäivä, sekä sen pohjalta 7 kpl minuutin mittaista jaksoa. Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus (AVEK) myönsi apurahan vuonna 2020 Ambitio Group Oy:lle B. Virtasen animaatiosarjan pilottijakson tekoa varten.[3]
Yle julkaisi 14. maaliskuuta 2022 20-osaisen animaatiosarjan B. Virtanen.[4][5] Sarjan jaksot ovat noin minuutin mittaisia, ja ne ovat katsottavissa Yle Areenassa.[4]
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ B. Virtanen sarjakuvasta näyttämölle Kaleva. 16.1.2006. Kaleva Media. Viitattu 29.6.2020.
- ↑ Toimistotyöläisten suosikkisarjakuva B. Virtanen siirtyy Otavalle 12.1.2019. Otava. Viitattu 4.5.2020.
- ↑ Ambitio Group Oy: B. Virtanen – hän elää Avek. Demo- ja pilottiavustukset. 2020. Viitattu 15.3.2022.
- ↑ a b Yrttiaho, Tuomo: Sarjakuvista tuttu valkokaulusantisankari B. Virtanen sai animaatiosarjan, jonka minuutin mittaiset jaksot toimivat yllättävän hyvin HS.fi. 14.3.2022. Viitattu 14.3.2022.
- ↑ Alhainen, Atte: B. Virtanen herää eloon tv:ssä – yksi tuttu mies tekee kaikki ääniroolit Katso. 13.3.2022. Viitattu 14.3.2022.
Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Timo Ronkainen: B-luokan jokamies juhlii. Kvaak.fi 19.2.2004.
- S. Santikko: B. Virtanen ei väsy. Kvaak.fi 5.9.2008.
- Jukka Laine: Noin 40-vuotias suomalainen mies täyttää 20 vuotta! Kvaak.fi 5.8.2009.
- B. Virtasen animaatiot Youtubessa
- B. Virtanen -animaatiosarja Yle Areenassa