B. Virtanen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
B. Virtanen

B. Virtanen on Ilkka Heilän piirtämä suomalainen sarjakuva, jossa esiintyy samanniminen päähenkilö. Sarjakuva on muodoltaan yhden rivin strippi ja ilmestyy sanomalehdissä. Yksirivisten strippien lisäksi B. Virtanen ilmestyy myös monirivisenä sunnuntaisarjana. B. Virtanen on satiiri erityisesti toimistotyöstä ja hierarkkiseen johtamiseen perustuvasta yrityskulttuurista.

Sarjakuvasta on ilmestynyt toistakymmentä albumia ja sen pohjalta on tehty yksi teatterinäytelmä.

Henkilöitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • B. Virtanen, päähenkilö, jota elämä potkii päähän. Hän työskentelee Oy Firma Ab -nimisessä yrityksessä, jonka toimiala on epäselvä. Virtanen pukeutuu harmaaseen toimistopukuun ja rusettiin. Hän käyttää työpaikalla kirjoitus- tai tietokonetta. Virtaselle on tyypillistä sekä konttorissa että kotona tapahtuva väheksyminen; kunnian töistä vievät esimiehet, kotona päätökset tekee vaimo Armi. Myöskään pojastaan Markosta ei Virtanen saa juurikaan myönteistä palautetta. Hän on jatkuvasti masentunut, ei hymyile kovin paljon ja kertoo hyvin usein olevansa väsynyt eikä jaksa tehdä töitä. B. Virtasen hahmo on alistunut, mutta toisaalta jatkuvasti vaikeuksistaan huolimatta jaksava, joten häntä voi pitää eräänlaisena työn ja arjen sankarina. B. Virtanen käyttää etunimensä ensimmäistä kirjainta B siksi, että hän pitää etunimeään niin nöyryyttävänä (albumi B. Virtanen 6: "Projektin hallinta"). Virtasen etunimi mainittiin ensimmäisen kerran lääkärin sanoessa Virtasen nimen pilkkanaurun kera, mutta Virtasen nimi oli sensuroitu.
 • Armi Virtanen, B. Virtasen lihava ja erittäin määräilevä vaimo. Hän yrittää laihduttaa muun muassa sauvakävelyllä, ja ruoanlaittotaito rajoittuu mikroaaltouunissa kypsytettäviin ruokiin, joita muu perhe inhoaa. Armin suosikkilukemistoa on naistenlehti Me Siskot.
 • Marko Virtanen, B. Virtasen 13-vuotias (yhdessä stripissä noin 2–3-vuotias (albumi B. Virtanen 3: "Arkistot avautuvat")) poika, jonka kasvatuksessa Virtanen ja Armi eivät oikein hyvin onnistuneet. Hän näpistelee ja tekee pikkurikoksia, töhrii julkisten rakennusten seiniä graffiteilla, lintsaa koulusta ja menee ostoskeskukselle viettämään aikaa kavereidensa kanssa. Hän on yrittänyt ansaita ylimääräistä rahaa myymällä salaa vanhempiensa tavaroita (kuten perheensä auton) ja kauppaamalla netti-imuroituja videoita.
 • Neiti Jantunen, B. Virtasen työtoveri. Hän on Murikan ihastuksen kohde, vaikkei hänellä itsellään ole samanlaisia tunteita Murikkaa kohtaan. Lisäksi hän on toimiston ahkerin työntekijä. Uusimmissa stripeissä neiti Jantusen työtehoa on kuitenkin heikentänyt Facebook-addiktio.
 • Topi, B. Virtasen työtoveri. Oli ennen juoksupoikana, mutta lähti suorittamaan asepalvelusta ja tuli takaisin yhdeksännessä albumissa. Hän tuntuu olevan ainoa B. Virtasta alempiarvoinen työntekijä, mutta saa luultavasti lähes vähintään yhtä paljon palkkaa kuin B. Virtanen.
 • Reino Murikka, työnjohtaja, B. Virtasen lähin esimies (kirjaimellisesti). Murikka on ollut pikkupojasta asti firmassa töissä, ja 1990-luvulla hänestä tuli esimies. Murikka on keski-ikäinen, kaljupäinen ja roimasti ylipainoinen. Hän nauttii saadessaan karjua B. Virtaselle tämän selän takana (tai vasten naamaa), lukea iltapäivälehtiä ja juoda kahvia mukista, jonka kyljessä on sydämen kuva. Näin ollen Murikkakin tekee Lennartin lailla töissä muutakin kuin vain töitä. Hän sanoo itse, ettei tee töitä, koska hänen ei esimiesasemassaan tarvitse. Hänen perheeseensä kuuluu ylisuojeleva äiti ja kaksosveli Antero (ks. alempaa). Hänellä ei ole harrastuksia, ja työ on hänen elämänsä tärkein tai ainoa sisältö. Hän ihastui neiti Jantuseen tämän kaunistuttua naistenlehden muuttumisleikissä. Eräissä stripeissä selviää (epäsuorasti), että Murikalla on Marimekko-kuvioinen nojatuoli. Murikalla ei ole paljon ystäviä, mutta jouduttuaan varhaiseläkkeelle hän sanoi B. Virtasen olevan paras ystävänsä. Nuorena Murikka kävi armeijan, ja 1960-luvulla hänet ylennettiin kersantiksi. Murikan kaksosveli Antero, "Antsu", on Murikan sanoin suvun musta lammas eli yli-inhimillinen, ystävällinen ja älykäs. Lisäksi hän on paljon hoikempi kuin Reino. Murikka ei osaa käyttää tietokonetta ja faxia, ja Virtanen yrittää usein opettaa hänelle tietokoneen käyttöä. Joskus Murikan on näytetty pelkäävän tietokoneen käyttöä ja on joskus suutuspäissään hajottanut niitä.
 • Lennart Nilkén, B. Virtasen työpaikan yli-innokas toimistopäällikkö, joka todennäköisesti tekee toimistossaan kaikkea muuta kuin töitä, kuten lukee lehteä ja pelaa golfia. Hän on nuorekas, hyvännäköinen, itserakas ja menestyvä pyrkyri, joka ottaa itselleen aina kunnian toisten onnistumisista. Hän rakastaa kaikenlaista tekniikkaa ja teknologiaa, joka vain näyttää hyvältä tai on nykyajan viimeisin uutuus. Nilkén harrastaa pääasiassa tennistä ja golfausta (myös työaikanaan). Nilkén myös järjestää mielellään konttorissaan koulutuksia ja tekee muun muassa projektienhallinta- ja organisaatiouudistuksia, joita muu konttoriväki vihaa. Hän yrittää myös olla läpinäkyvän nöyrä ja palvelevainen johtajalle, ilmeisesti palkankorotuksen tai konttorin omistuksen toivossa.
 • Johtaja Hynälä, B. Virtasen työpaikan johtaja, joka polttelee sikareita. Hynälä on luultavasti dementoitunut ja hyvin huonokuuloinen, mitä Nilkén käyttää usein hyväkseen. Murikalle hän on keksinyt ylimääräistä käyttöä esimerkiksi autonsa vahaajana ja kesämökin saunan rakentajana. Aina välillä hän käyttää ylimääräisiin työtehtäviin muitakin työntekijöitä. Johtaja on omasta mielestäään kunnon vanhan ajan patruuna, mutta alaistensa mielestä diktaattori. Johtaja aloitti työnsä firmassa juoksupoikana, mutta jo seuraavana päivänä hänen isänsä (konttorin perustaja) siirsi hänet johtoryhmään. Hynälän johtama firma ei ilmeisesti ole hyvässä maineessa, sillä heidän erotettuaan huijari brändääjän bisneslehti kirjoitti sen olevan kerrankin älykäs toimepide Oy Firma Ab:lta. Lennart Nilkén on itse sanonut firman olevan nuhjuinen ja vanhanaikainen. Murikan lailla johtaja Hynäläkään ei ilmeisesti ymmärrä tietokoneiden päälle paljonkaan.
 • Pasi on B. Virtasen perheen kissa, joka nukkuu kehräten Virtasen sylissä ja on hänen ainoa ystävänsä kotona – ja varmaan muutenkin elämässä. Pasin esikuva on Ilkka Heilän oma Pasi-niminen kissa.
 • Lääkäri, samassa rakennuksessa työskentelevä lääkäri, josta ei ole lainkaan apua Virtasen terveysongelmissa.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisija Arktinen Banaani.

 1. Arkipäivän sankari (1997)
 2. B. Virtanen ratsastaa jälleen (1997)
 3. Arkistot avautuvat (1998)
 4. B. Virtasen poika (1998)
 5. B. Virtanen hyvällä tuulella (1999)
 6. Projektin hallinta (2000)
 7. Työn iloa (2001)
 8. Sankarimatkailija (2002)
 9. Organisaatiouudistuksia (2003)
 10. Vihdoinkin kymppi (2004)
 11. Työpaikkaromansseja (2005)
 12. Pätkätyöläisen elämää (2006)
 13. Negatiivisen ajattelun kurssi (2007)
 14. Kritiikkipalaverin paikka (2008)
 15. 20 vuotta ja vieläkin väsyttää (2009, kovakantinen)
 16. Ei töihin tulla rahaa kinuamaan! (2010, kovakantinen)
 17. Brändityöryhmä esittää: (2011, kovakantinen)
 18. Hyvä veli -verkosto iskee! (2012, kovakantinen)
 19. Uusien ohjeiden muutoksien korjaukset (2013, kovakantinen)
 20. Hometta rakenteissa (2014, kovakantinen)
 21. Sosiaalista mediaa (2015, kovakantinen)

Muita kokoelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • B. Virtanen huvittaa kissaa (2003)
 • Lähikuvassa B. Virtanen (kovakantinen 15-vuotisjuhlakirja)
 • Kirjasto 1 (2005, sisältää albumit 1-3)
 • Kirjasto 2 (2006, sisältää albumit 4-6)
 • Kirjasto 3 (2008, sisältää albumit 7-9)
 • Konttoripikkujättiläinen (2012)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]