Musta lammas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sanontaa. Otsikon muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Musta lammas erottuu laumasta.

Musta lammas on puhe- ja kirjakielessä käytetty nimitys ryhmän tai suvun jäsenestä, joka poikkeaa ryhmän muista jäsenistä jollakin kielteisellä ja silmiinpistävällä tavalla.

Ilmaus tunnetaan monissa eurooppalaisissa kielissä (mm. ruots. svart får, saks. schwarzes Schaf), joista se on lainautunut suomeen. Taustalla on lampaankasvatus: valkoisen lampaan villaa pidetään arvokkaampana kuin mustaa tai ruskeaa villaa, koska valkoista villaa on helpompi värjätä. Mustat lampaat pyritään poistamaan laumasta. Tällaista erottelua kuvataan jo Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa: "Minä tarkastan tänään kaiken laumasi; erota siitä pois kaikki pilkulliset ja kirjavat lampaat sekä karitsoista kaikki mustat ja vuohista kirjavat ja pilkulliset" (1. Moos. 30: 32).

Ryhmädynamiikassa "mustalla lampaalla" on tärkeä rooli ryhmän ulkopuolisena jäsenenä, syntipukkina: ryhmän sisäistä kiinteyttä korostetaan suhteessa ulkopuoliseen. Epämieluisat ominaisuudet voidaan pitää ryhmän ulkopuolella, kun ne projisoidaan ja henkilöidään.[1]

  1. Antons, Klaus: Praxis der Gruppendynamik. 8. Aufl. Hogrefe Verlag, Göttingen 2000. ISBN 3-80171370-9.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]