Bosnia ja Hertsegovinan federaatio

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee entiteettiä, Bosnia ja Hertsegovinan federaatiota. Sen ja toisen entiteetin muodostama liittovaltio on Bosnia ja Hertsegovina.
Bosnia-Hertsegovinan federaatio (vihreällä).
Brčkon piiri (punaisella) kuuluu sekä Federaatioon että Serbitasavaltaan.

Bosnia ja Hertsegovinan federaatio (bosniaksi ja kroatiaksi Federacija Bosne i Hercegovine, serb. Федерација Босне и Херцеговине) on valtaosin bosniakkien ja kroaattien asuttama entiteettiselvennä, joka muodostaa yhdessä toisen entiteetinselvennä, Serbitasavallan kanssa Bosnia ja Hertsegovinan valtion. Federaation pinta-ala on 26 110 km² ja asukasluku 3 045 000. Sen pääkaupunki on Sarajevo.

Federaatiolla on oma hallituksensa, lippunsa ja vaakunansa[1], presidentti, parlamentti, tullilaitos, poliisivoimat, kaksi postilaitosta ja lentoyhtiö (BH Airlines). Sillä on myös oma armeijansa, Vojska Federacije Bosne i Hercegovine, joka on tosin valtiollisen puolustusministeriön hallinnassa.

Federaatio jaetaan kymmeneen kantoniin, jotka ovat Una-Sana, Posavina, Tuzla, Zenica-Doboj, Bosnian Podrinje, Keski-Bosnia, Hertsegovina-Neretva, Länsi-Hertsegovina, Sarajevo ja Kantoni 10 (paikallishallitus käyttää nimitystä Hertseg-Bosnia). Kantonien asema on hyvin itsenäinen, niillä on omat lainsäädäntö- ja hallintoelimet. Kantonit on jaettu edelleen 79 kuntaan.

Kantoneista Una-Sana, Tuzla, Zenica-Doboj, Bosnia-Podrinje ja Sarajevo ovat bosniakkienemmistöisiä; Posavina, Länsi-Hertsegovina ja Kantoni 10 kroaattienemmistöisiä sekä Keski-Bosnia ja Hertsegovina-Neretva 'monietnisiä'.

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bosnia ja Hertsegovinan federaatiossa on kaksikamarinen parlamentti, parlamenttikokous. Ylähuoneessa eli Kansainhuoneessa on 58 jäsentä, joiden valitsijoina ovat kymmenen kantonin parlamentit. Jäsenistä 17 edustaa bosniakkeja, 17 kroaatteja, 17 serbejä ja 7 muita kansallisuuksia. Edustajainhuoneessa on 98 jäsentä, jotka valitaan suoraan avoimilta listoilta vaalipiireistä. Federaation presidentti on Živko Budimir (vuodesta 2011) ja pääministeri Nermin Nikšić (kesäkuusta 2011).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 38th plenary session Constitutional Court of Bosnia and Herzegovina (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]