Bobby Vee

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Bobby Vee (1962)

Bobby Vee (oik. Robert Thomas Velline, s. 1943 Fargossa, Pohjois-Dakotassa) on yhdysvaltalainen laulaja, jonka suurin suosio ajoittui 1960-luvun alkuvuosiin. Elokuvanäyttelijänä hän on ollut suosittu varsinkin Englannissa.

Hän perusti vuonna 1959 high schoolissa ollessaan yhtyeen kitaristi-veljensä Billin, erään rumpalin sekä itseään Moby Dickiksi kutsuvan basistin kanssa. Nimeämätön yhtye oli ollut toiminnassa vain kaksi viikkoa ennen helmikuun 3. päivää 1959, jolloin The Big Bopper, Buddy Holly ja Ritchie Valens menehtyivät lentokoneonnettomuudessa. Kolmikko oli tuolloin matkalla esiintymään Veen kotikaupunkiin Fargoon. Samana iltapäivänä paikallisen radioaseman kautta etsittiin sijaisesiintyjää kiertueelle. Vellinin veljesten yhtye ilmoittautui, vaikkei se ollut vielä koskaan esiintynyt julkisesti. Bob keksi yhtyeelle pikaisesti nimen "The Shadows" ja ensimmäinen keikka oli jo samana iltana Fargossa. Vee on sittemmin myös levyttänyt Buddy Hollyn ja The Crickets -yhtyeen ohjelmistosta tuttuja kappaleita, kuten "Everyday", "Maybe Baby" ja "That'll Be the Day".

Keikkailun myötä yhtyeellä oli varaa levyttää ensimmäinen kappaleensa "Suzie Baby" 1. kesäkuuta 1959. Velline otti taiteilijanimekseen Bobby Vee ja sai levytyssopimuksen Liberty Recordsille. Tuottaja Snuff Garrettin ohjauksessa Veen tyylilajiksi kehkeytyi jousisoittimien sävyttämä teinipop ja balladilinja. Ensimmäinen suuri hitti oli Devil or Angel vuonna 1960 ja seuraavana vuonna jatkoa seurasi kappaleella Rubber Ball (jonka Suomessa teki tunnetuksi Pirkko Mannola nimellä "Kumipallo").

Listaykkösen Vee sai syksyllä 1961 kappaleella Take Good Care of My Baby, jonka teki kuuluisa laulunkirjoittajakaksikko Carole King ja Gerry Goffin. Singlen B-puolena oli kappale "Bashful Bob". Aviopari King-Goffin teki Veelle muitakin kappaleita, kuten listoille päässeen "Walkin' with My Angelin".

Veen seuraava suuri hitti oli Run to Him. Vuonna 1962 Vee levytti uransa alkupuolen viimeisen listamenestyksen The Night Has a Thousand Eyes. Kappale oli suosittu myös Englannissa.

Ollessaan suosionsa huipulla Vee vieraili Euroopassa ja myös Suomessa tapaamassa tiedotusvälineiden edustajia. Iskelmä-lehden numerossa 2/1962 oli sitten vierailusta artikkeli, ja Vee oli kertonut, että hänen isoäitinsä on suomalainen, sukunimeltään Tapanila.

Vuonna 1964 alkaneen britti-invaasion myötä (The Beatles suosituimpana) nk. bobbyjen (Bobby Rydell, Bobby Vee, Bobby Vinton) aikakausi Yhdysvalloissa alkoi olla ohi. Vuonna 1967 Vee sai kuitenkin vielä kappaleensa Come Back When You Grow Up Yhdysvaltain singlelistan kolmannelle sijalle. 1980-luvulta lähtien Vee on esiintynyt nostalgiatapahtumissa.

Veen kokoelmalevyistä suositeltavaa kuunneltavaa on vuonna 1998 Liberty-levymerkillä ilmestynyt The Essential and Collectable Bobby Vee.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.