Fargo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kaupungista Yhdysvalloissa. Samannimisestä elokuvasta katso Fargo (elokuva) ja siihen perustuvasta televisiosarjasta katso Fargo (televisiosarja)
Fargo
NDMap-doton-Fargo.PNG
Valtio Yhdysvallat
Osavaltio Pohjois-Dakota
Piirikunta Cassin piirikunta
Hallinto
 – Pormestari Dennis Walaker
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 98,3 km²
Korkeus 274 m
Väkiluku (2008) 99 200
 – Tiheys 922,0 as./km²
 – Metropolialue 192 417
Aikavyöhyke UTC-6
Fargo on Yhdysvaltain keskilännessä sijaitsevan Pohjois-Dakotan osavaltion suurin kaupunki. Sen pinta-ala on 98,3 km² ja asukasluku 99 200 (2008). Kaupunki sijaitsee aivan osavaltion itärajalla Red Riverin länsirannalla. Fargo ja sitä ympäröivät kaupungit myös Minnesotan puolelta muodostavat yhtenäisen miltei 200 000 asukkaan Fargo-Moorheadin metropolialueen.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fargon keskustaa

Kaupunki on perustettu vuonna 1871. Alun perin kaupungin paikalla oli höyrylaivojen rantautumispaikka. Aluksi kaupungin nimi oli Centralia, mutta myöhemmin se nimettiin Fargoksi Northern Pacific Railwayn johtajan William Fargon mukaan. Fargo paloi suurelta osin kesäkuussa 1893, mutta kaupunki toipui palosta nopeasti ja sai uudelleenrakennuksessa vesijohtoverkon. Kaupunkiin perustettiin vuonna 1890 North Dakota State Universityn edeltäjä North Dakota Agricultural College.

1900-luvulla kaupungissa kukoisti autoteollisuus. Fargo-Moorheadin metropolialue alkoi kasvaa toisen maailmansodan jälkeen, eikä kasvua hidastanut vuonna 1957 kaupunkia tuhonnut tornado.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asukkaista 94 % on valkoisia, muut väestöryhmät ovat pieniä. Valkoisista periytyy 40,6 % saksalaisista, 35,9 % norjalaisista, 8,6 % irlantilaisista, 6,5 % ruotsalaisista, 5,2 % englantilaisista ja 4,7 % ranskalaisista.

Ystävyyskaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Fargo, North Dakota
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fargo.
Tämä Yhdysvaltoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.