Billy Powell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Billy Powell
Henkilötiedot
Koko nimi William Norris Powell
Syntynyt3. kesäkuuta 1952
Corpus Christi, Texas, Yhdysvallat
Kuollut28. tammikuuta 2009 (56 vuotta)
Orange Park, Florida, Yhdysvallat
Ammatti muusikko, lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 1970–2009
Tyylilajit Southern rock, kristillinen rock
Soittimet piano, kosketinsoittimet, sähköurut
Yhtyeet Lynyrd Skynyrd, The Rossington-Collins Band, The Allen Collins Band, Vision
Levy-yhtiöt MCA Records

William Norris "Billy" Powell (3. kesäkuuta 195228. tammikuuta 2009) oli Lynyrd Skynyrdin pitkäaikainen kosketinsoittaja.[1] Oltuaan välillä poissa 1977 tapahtuneen lento-onnettomuuden jälkeen hän palasi yhtyeeseen tarkoituksena olla mukana vain tilapäisesti, mutta hän jäi yhtyeeseen kunnes kuoli sydänkohtaukseen 56-vuotiaana.

Powell aloitti uransa yhtyeessä roudarina.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Billy Powell vietti osan lapsuudestaan Italiassa. Hänen isänsä palveli Yhdysvaltain laivastossa. Isänsä kuoltua syöpään vuonna 1960, Powellin perhe palasi Yhdysvaltoihin. Koulua käydessään Powell tapasi Leon Wilkesonin, josta tuli hänen elinikäinen ystävänsä ja tuleva bändikaveri. Powell oli kiinnostunut soittamisesta ja alkoi käydä pianotunneilla. Pian hänen opettajansa kuitenkin sanoi, ettei Powell tarvitse opetusta, sillä hän oli jo varsin hyvä ikäisekseen sekä hyvä oppimaan itsenäisesti. High schoolista valmistuttuaan Powell meni yliopistoon opiskelemaan musiikin teoriaa.

Powell pestautui roudariksi Lynyrd Skynyrd-yhtyeelle vuonna 1970. Vuonna 1972 ennen yhtyeen keikkaa Powell istui lämmittelijäyhtyeen pianon ääreen ja alkoi soittaa "Free Bird"-kappaletta. Lynyrd Skynyrdin laulaja Ronnie Van Zant hämmästyi tästä, sillä Powell ei ollut aiemmin kertonut soittotaidoistaan. Van Zant otti Powellin välittömästi yhtyeeseen kosketinsoittajaksi.

Vuonna 1973 Lynyrd Skynyrdin allekirjoitti levytyssopimuksen MCA Recordsin kanssa ja levytti albumin Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd. Yhtye nousi suosioon, kun Second Helping -albumi ilmestyi vuonna 1974. Suosio huipentui albumiin Street Survivors, joka julkaistiin vuonna 1977. Lokakuussa 1977 yhtyettä kiertueella kuljettanut lentokone syöksyi pakkolaskun seurauksena maahan. Turmassa kuoli mm. laulaja Ronnie Van Zant ja kiertuemanageri. Powell sai pahoja kasvohaavoja ja oli lähellä menettää nenänsä. Hän pääsi ensimmäisenä jäsenenä pois sairaalasta, ja kykeni ainoana Lynyrd Skynyrdin jäsenenä osallistumaan kuolleiden bändikavereidensa hautajaisiin.

Powell perusti rumpali Artimus Pylen kanssa Alias-yhtyeen vuonna 1979, jonka ainoa albumi Contraband ei menestynyt. Powell liittyi kitaristien Gary Rossingtonin ja Allen Collinsin perustamaan The Rossington-Collins Bandiin. Hän soitti myös Collinsin omassa yhtyeessä The Allen Collins Band. Vuonna 1984 Powell liittyi kristilliseen rock-yhtye Visioniin, jossa soittaessaan hän tuli uskoon.

Lynyrd Skynyrd perustettiin uudestaan vuonna 1987, jolloin Johnny Van Zant toimi laulajana. Mukana oli viisi alkuperäisjäsentä, mukaan lukien Powell. Ennen kuolemaansa Powell ja Rossington olivat ainoat jäljellä olevat alkuperäiset jäsenet.

Vuonna 2007 Powell vieraili Kid Rockin kappaleella "All Summer Long" soittamassa koskettimia.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Powell kuoli 56-vuotiaana kotonaan Floridan Orange Parkissa. Hän soitti 28. tammikuuta 2009 hätäkeskukseen valitellen rintakipuja. Pelastustyöntekijät löysivät Powellin elottomana puhelin kädessään ja yrittivät elvyttää häntä ennen kuolleeksi toteamista. Ruumiinavausta ei suoritettu, sillä Powelilla oli ollut aiemmin sydänvaivoja. Hän oli varannut ajan kardiologille tammikuun 27. päivälle, mutta ei koskaan saapunut sinne.

Powellin muistotilaisuus pidettiin 31. tammikuuta 2009. Tilaisuudessa soitettiin hänen Visionin kanssa nauhoittamaa musiikkia sekä Kid Rock esiintyi. Hautajaisiin osallistuivat Powellin perheen ja sukulaisten lisäksi Lynyrd Skynyrdin ja Visionin jäsenet sekä Hank Williams Jr.. Powell tuhkattiin.

Lynyrd Skynyrdin albumilla Gods & Guns on Powellille omistettu kappale "Gifted Hands". Powell ehti ennen kuolemaansa osallistua albumin äänityksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]