Ed King

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ed King
Lynyrd Skynyrd band (1973).jpg
Henkilötiedot
Syntynyt14. syyskuuta 1949
Kuollut22. elokuuta 2018 (68 vuotta)
Ammatti kitaristi, lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 1965–1996
Tyylilajit southern rock, blues rock
Soittimet Fender Stratocaster, Gibson Les Paul
Yhtyeet Lynyrd Skynyrd, Strawberry Alarm Clock
Levy-yhtiöt MCA Records

Edward Calhoun "Ed" King (14. syyskuuta 194922. elokuuta 2018) oli yhdysvaltalainen muusikko. King tunnettiin yhtyeiden Lynyrd Skynyrd ja Strawberry Alarm Clock kitaristeina. Vuodesta 1996 alkaen King oli eläkkeellä ja asui viimeiset vuotensa Nashvillessä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ed King oli psykedeelistä rockia esittäneen Strawberry Alarm Clock -yhtyeen kitaristi. King kirjoitti yhtyeen suurimman hitin "Incense and Peppermints". King tapasi Lynyrd Skynyrdin jäsenet vuonna 1968, kun he toimivat Strawberry Alarm Clockin konserteissa lämmittelijänä. Strawberry Alarm Clockin hajoamisen jälkeen King liittyi basistiksi Lynyrd Skynyrdiin vuonna 1972 Leon Wilkesonin tilalle. King soittaa bassoa yhtyeen debyyttialbumilla Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd. Laulaja Ronnie Van Zant ei pitänyt Kingin soittotaidoista ja pyysi tätä vaihtamaan kitaraan Wilkesonin palattua. Yhtyeen muut kitaristit olivat Allen Collins ja Gary Rossington.

Tunnetuin Kingin kirjoittama kappale on "Sweet Home Alabama", jossa hän soittaa soolokitaraa. Muita Lynyrd Skynyrdin kappaleita joiden kirjoittamiseen King osallistui ovat "Poison Whiskey," "Saturday Night Special," ja "Workin' For MCA". King jätti yhtyeen vuonna 1975, hänen tilalleen liittyi Steve Gaines. Gaines ja Van Zant kuolivat lokakuussa 1977 Lynyrd Skynyrdiä kuljettaneen lentokoneen syöksyttyä maahan. King ja Gaines olivat syntyneet sattumalta samoina päivinä.

King palasi Lynyrd Skynyrdiin vuonna 1987, kun yhtye kokoontui uudestaan muistamaan lento-onnettomuutta. Uudessa Lynyrd Skynyrdissa oli viisi alkuperäisjäsentä King mukaan lukien. Syksyllä 1995 King joutui jättämään yhtyeen sairastuttuaan sydämen vajaatoimintaan. Hänelle tehtiin onnistunut sydämensiirto vuonna 2011. Vuonna 2005 King yritti palata Lynyrd Skynyrdiin, mutta häntä ei huolittu takaisin. Maaliskuussa 2006 hän pääsi osana Lynyrd Skynyrdia Rock and Roll Hall of Fameen ja esiintyi valintaseremoniassa yhtyeen kanssa.

Vuonna 2014 King vieraili Skinny Mollyn albumilla Here For A Good Time soittaen kappaleessa "Make It Easy".

King kuoli keuhkosyöpään 68-vuotiaana.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mark Ribowsky: Whiskey Bottles and Brand-New Cars: The Fast Life and Sudden Death of Lynyrd Skynyrd. Chicago Review Press, 2015.
  • Back in His Arms

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]