Ronnie Van Zant

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ronnie Van Zant
Henkilötiedot
Syntynyt15. tammikuuta 1948
Jacksonville, Florida, Yhdysvallat
Kuollut20. lokakuuta 1977 (29 vuotta)
Gillsburg, Mississippi, Yhdysvallat
Ammatti laulaja, lauluntekijä
Muusikko
Laulukielet englanti
Aktiivisena 1964–1977
Tyylilajit southern rock
Soittimet laulu, kitara, piano, rummut
Yhtyeet Lynyrd Skynyrd
Levy-yhtiöt Universal Music Group, Atlantic Records, Capricorn Records, SPV, CMC International ja Sanctuary RecordsView and modify data on Wikidata

Ronald Wayne ”Ronnie” Van Zant (15. tammikuuta 194820. lokakuuta 1977) oli yhdysvaltalainen muusikko, joka muistetaan Lynyrd Skynyrd -yhtyeen laulajana. Hän oli yhtyeen perustaja ja johtaja kuolemaansa saakka. Van Zant kuoli lento-onnettomuudessa.

Van Zant oli syntynyt Jacksonvillessä, Floridassa. Määrätietoisen työn tuloksena syntyi yhtye, jonka musiikissa yhdistyi erityisesti 1960-luvun brittirock ja country. Ronnie Van Zantille tyypillinen piirre oli lavaesiintyminen paljain jaloin. Van Zant itse kommentoi haluavansa tuntea, kuinka lava on liekeissä: ”feel the heat of the stage”. Hänen vaimonsa Judy Van Zant Jenness on sittemmin kertonut, että Ronniella oli luupiikki, joka oli kiusana kenkien kanssa. Ilmeisesti vaiva oli syntynyt koulun jalkapallotunneilla.[1]

Ronnie Van Zant myös kirjoitti suurimmaksi osaksi omat lyriikkansa, ja hänen arvostetuin teoksensa on sanoitus rockballadiin ”Free Bird”. Muita tunnettuja sanoituksia ovat ”Sweet Home Alabama”, ”Tuesday’s Gone”, ”Gimme Three Steps” ja ”All I Can Do Is Write About It”. Van Zant kuoli lento-onnettomuudessa lokakuussa 1977. Hänet muistetaan maltillisena lavaesiintyjänä, jolla oli itsensä korostamisen sijaan tapana tarkkailla muiden yhtyeen jäsenten, erityisesti kitaristien toimintaa.

Van Zant oli J. J. Calen ihailija ja Skynyrd tekikin coverversiot Calen kappaleista ”Call Me The Breeze” ja ”(I Got) The Same Old Blues”. Samoin hän oli erityisesti countrymusiikin ystävä ja Skynyrd teki coverversion Merle Haggardin ”Honky Tonk Night Time Manista”.

Myös Van Zantin pikkuveljet ovat laulajia, Donnie Van Zant johtaa yhtyettään 38 Special ja nuorin Johnny Van Zant on nykyisin Lynyrd Skynyrdin laulaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Brant, Marley: Freebirds: The Lynyrd Skynyrd Story. Billboard Books, 2002.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Marley 2002, s. 77–78.
Tämä laulajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.