Gary Rossington

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gary Rossington
Gary Rossington esiintyy vuonna 2008
Gary Rossington esiintyy vuonna 2008
Henkilötiedot
Syntynyt4. joulukuuta 1951
Kuollut5. maaliskuuta 2023 (71 vuotta)
Ammatti kitaristi, lauluntekijä
Muusikko
Aktiivisena 1964–2023
Tyylilajit southern rock, blues rock
Soittimet Gibson Les Paul, Gibson SG
Yhtyeet Lynyrd Skynyrd, The Rossington-Collins Band, Rossington
Levy-yhtiöt MCA Records

Gary Rossington (4. joulukuuta 1951 Jacksonville, Florida5. maaliskuuta 2023[1]) oli yhdysvaltalainen kitaristi, joka tunnetaan Lynyrd Skynyrd -yhtyeen soolo- ja rytmikitaristina. Hän kokosi yhtyeen kesällä 1964 ja oli viimeinen jäljellä oleva yhtyeen alkuperäisjäsen. Hän selvisi hengissä lento-onnettomuudesta, johon yhtye lokakuussa 1977 joutui.

Rossington tunnettiin soittotyylistään, jolloin hän ei milloinkaan hymyillyt vaan pysyi aina vakavana, miltei "yrmynä". Hän soitti yleensä Gibson SG- ja Gibson Les Paul -kitaroilla ja käytti Peaveyn vahvistimia.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gary Rossington pelasi lapsena baseballia ja haaveili urasta New York Yankeesissa. Teini-iässä Rossington alkoi kuunnella The Rolling Stonesia, joka sai hänet ryhtymään muusikoksi. Vuonna 1964 Rossington perusti ystävänsä Ronnie Van Zantin kanssa My Backyard -yhtyeen, johon liittyivät Allen Collins, Larry Junstrom sekä Bob Burns. Hän soitti yhtyeessä soolokitaraa. Rossington tuli vuonna 1969 erotetuksi käymästään lukiosta liikunnanopettaja Leonard Skinnerin toimesta. Hän rikkoi koulun pukeutumissääntöjä kasvattamalla pitkät hiukset. Hänen isänsä puhui koulun rehtorille ja sanoi poikansa tuovan soittajana perheelle elantoa, joten hänen täytyy saada pitää hiuksensa pitkänä. Skinneristä tuli yhtyeen kesken vitsailun aihe, ja yhtye vaihtoi seuraavalla keikalla nimekseen Leonard Skinnerin. Nimeä muutettiin hankaluuksien välttämiseksi muotoon Lynyrd Skynyrd.

Lynyrd Skynyrdin ura lähti nousuun vuonna 1973 Al Kooperin ryhdyttyä yhtyeen manageriksi ja järjestettyä sille levytyssopimuksen MCA Recordsin kanssa. Ensimmäinen albumi Pronounced Leh-Nerd Skin-Nerd julkaistiin vuonna 1973. Syyskuussa 1976 Rossington törmäsi autollaan puuhun ollessaan huumeiden ja alkoholin vaikutuksen alaisena. Rossingtonin loukkaantuminen viivästytti Lynyrd Skynyrdin uutta kiertuetta ja muut jäsenet sakottivat häntä toilailustaan. Lynyrd Skynyrdin albumilla Street Survivors (1977) on Rossingtonin onnettomuudesta kertova kappale ”That Smell”.

Lokakuussa 1977 Lynyrd Skynyrdia kuljettanut lentokone joutui onnettomuuteen polttoaineen loputtua ja syöksyi maahan. Rossingtonin molemmat kädet, ranteet, jalat, nilkat sekä lantio murtuivat. Hän toipui vammoistaan hitaasti ja pystyi jatkamaan soittamista. Hänen toiseen käteensä sekä jalkaansa on laitettu terästangot. Laulaja Ronnie Van Zant kuoli onnettomuudessa, joten Lynyrd Skynyrd hajosi. Rossington taisteli pitkään alkoholismia ja huumeriippuvuutta vastaan, joka oli saanut alkunsa lääkkeiden käytöstä joita hän otti vammoistaan tulleen kivun lievittämiseksi.

Vuonna 1978 Rossington ja Allen Collins perustivat oman yhtyeen nimeltä The Rossington-Collins Band. Yhtyeen laulaja oli Dale Krantz, jonka kanssa Rossington avioitui toukokuussa 1982. He jättivät yhtyeen ja lähtivät perustamaan perheen ja pitämään hevostilaa. Collins jatkoi yhtyettä nimellä Allen Collins Band, kunnes se hajosi vuonna 1985. Rossington perusti vaimonsa kanssa nimeään kantaneen yhtyeen Rossington, joka julkaisi kaksi studioalbumia. Vuonna 2016 yhtye perustettiin uudelleen ja siltä ilmestyi albumi Take It On Faith.

Lynyrd Skynyrd teki paluun vuonna 1987 Johnny Van Zantin toimiessa laulajana. Alkuperäisiä jäseniä oli ensin viisi, mutta heidän kuoltua tai erottua Rossington oli vuodesta 2009 alkaen ainoa jäljellä ollut alkuperäisjäsen. Rossington oli vähiten innostunut yhtyeen paluusta ja hänen ehtona paluulleen oli, että Rossington -yhtye pääsee kiertueelle lämmittelijäbändiksi. Myöhemmin hänen mielensä kuitenkin muuttui.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rossingtonilla ja hänen vaimollaan Dale Krantz-Rossingtonilla on kaksi tytärtä. Rossington oli innokas Jacksonville Jaguarsin kannattaja.

Rossington kärsi kaksikymmentä vuotta sydänvaivoista. Helmikuussa 2003 hänelle tehtiin sydänleikkaus, kun hänellä oli terveystarkastuksessa diagnosoitu sepelvaltimotauti. Hän sai 8. lokakuuta 2015 sydänkohtauksen, jonka vuoksi Lynyrd Skynyrdin konsertteja jouduttiin perumaan. Heinäkuussa 2021 sydänvaivat veivät Rossingtonin kiireellisesti sairaalaan kesken yhtyeen kiertueen. Tämän jälkeen hän ei enää keikkaillut yhtyeen kanssa muutamaa lyhyttä esiintymistä lukuun ottamatta ja häntä tuurasi kitaristi Damon Johnson.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Melissa Ruggieri: Gary Rossington, Lynyrd Skynyrd's last original member, dead at 71 USA Today. 5.3.2023. Gannett. Viitattu 6.3.2023. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]