Bet

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hebrew letter Beth.svg
Heprean kirjaimet
א Alef ב Bet
ג Gimel ד Dalet
ה He ו Vav
ז Zajin ח Ḥet
ט Tet י Jod
כ Kaf ל Lamed
מ Mem נ Nun
ס Samekh ע Ajin
פ Pe צ Tsade
ק Qof ר Reš
ש Šin ת Tav
vokaalimerkit · dageš
numerojärjestelmä

Bet on heprealaisen, foinikialaisen ja aramealaisen kirjaimiston toinen kirjain. Se on kreikkalaisen beetan, latinalaisen B:n ja kyrillisen Б:n edeltäjä.

Bet hepreassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heprean kielessä bet-kirjain ääntyy /b/, jos sen sisällä on piste (dageš). Kirjaimella on myös pisteetön muoto vet, jolloin se ääntyy /v/. Sanan alussa esiintyessään bet on aina pisteellinen ja lopussa pisteetön.

Bet on Tooran ensimmäinen kirjain: sana alussa on hepreaksi בראשית, bərešit. Sanan edessä bet toimii prepositiona, jolla voi olla useita merkityksiä, muun muassa inessiivi (-ssa, -ssä), ajallinen -na, -nä (sinä päivänä) tai instrumentaalinen -lla, -llä (vasaralla). Kirjaimen nimi tulee taloa tarkoittavasta sanasta. Heprealaisessa numerojärjestelmässä betillä on lukuarvo kaksi.

Esimerkkejä:

Muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matematiikassa betiä käytetään ylinumeroituvien joukkojen mahtavuuden kuvaamiseen. Reaalilukujen joukon R mahtavuutta merkitään \beth_1. Numeroituvasti äärettömän joukon, esimerkiksi luonnollisten lukujen joukon mahtavuutta merkitään \beth_0=\aleph_0. Edelleen \beth_0,\ \beth_1,\ \beth_2,\ \beth_3,\ \dots ovat joukkojen \mathbb{N},\ P(\mathbb{N}),\ P(P(\mathbb{N})),\ P(P(P(\mathbb{N}))),\ \dots. mahtavuudet, missä P(\mathbb{N}) on joukon N potenssijoukko.

Koodit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unicode UTF-16 U+05d1
Unicode-nimi HEBREW LETTER BET
HTML ב
ISO 8859-8 0xe1