Dageš

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Heprean kirjaimet
א Alef ב Bet
ג Gimel ד Dalet
ה He ו Vav
ז Zajin ח Ḥet
ט Tet י Jod
כ Kaf ל Lamed
מ Mem נ Nun
ס Samekh ע Ajin
פ Pe צ Tsade
ק Qof ר Reš
ש Šin ת Tav
vokaalimerkit · dageš
numerojärjestelmä

Dageš (hepr. ‏דגש‎) on diakriittinen merkki, jota käytetään heprealaisessa kirjaimistossa. Se lisättiin heprean ortografiaan samaan aikaan kuin masoreettien kehittämät nikkud- eli vokaalimerkit. Dageš on piste, joka kirjoitetaan kirjaimen sisään, ja se vaikuttaa konsonantin ääntämiseen.

Dagešia on varottava sekoittamasta kahteen muuhun heprean kirjoittamisessa käytettyyn merkkiin. Dagešin kanssa identtinen merkki on mappiq, jota käytetään kuitenkin eri konsonanttien yhteydessä ja jolla on erilainen foneettinen merkitys. Dagešin kaltainen piste kuuluu myös šuruq-vokaalissa vav-konsonantin yhteyteen.

Dageš-pisteellä on kaksi eri käyttötarkoitusta, joihin viitataan yleensä sanoilla kal tai lene (heikko) ja hazak tai forte (vahva).

Dageš kal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dageš kal (latinaksi dageš lene) voidaan sijoittaa ainoastaan begadkefat-kirjainten (bet ב, gimel ג, dalet ד, kaf כ ja ך, pe פ ja ף sekä tav ת) sisään. Dageš muuttaa kirjaimen ääntämistapaa niin, että pisteellisenä konsonantti ääntyy umpiäänteenä (klusiilina), ilman pistettä hankausäänteenä (frikatiivina).

  • Bet äännetään ilman dagešia kuten v ja dagešin kanssa kuten b.
  • Kaf äännetään ilman dagešia voimakkaana kurkku-h:na (kuten saksan ch; IPA [x]) ja dagešin kanssa kuten k.
  • Pe äännetään ilman dagešia kuten f ja dagešin kanssa kuten p.

Muiden begadkefat-kirjainten ääntämyksessä ei nykyhepreassa tehdä eroa pisteellisen ja pisteettömän muodon välillä.

Dageš hazak[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dageš hazak (latinaksi dageš forte) voidaan sijoittaa melkein minkä tahansa kirjaimen sisään osoittamaan konsonantin kahdentumista. Tätä käytetään nykyhepreassa enää lähinnä tilanteissa, joissa vaaditaan huolellista ääntämistä, esimerkiksi synagogajumalanpalveluksessa.

Seuraavat kirjaimet eivät yleensä kahdennu, ja dageš sijoitetaan niihin vain hyvin harvoin jos koskaan: alef א, he ה, ḥet ח ja ajin ע (laryngaalit) sekä reš ר.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]