Bente Nordby

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitalit
Maa:  Norja
Naisten jalkapallo
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Sydney 2000 Jalkapallo
Pronssia Pronssia Atlanta 1996 Jalkapallo

Bente Nordby (s. 23. heinäkuuta 1974 Gjøvik) on norjalainen entinen jalkapalloilija, pelipaikaltaan maalivahti.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nordby pelasi ensimmäisen aikuisten maaottelunsa Yhdysvaltoja vastaan 17 vuoden iässä, jota ennen hän oli ollut alle 16-vuotiaiden maajoukkueessa. Hän oli samana vuonna Norjan joukkueen mukana MM-kisoissa 1991, joissa maa voitti hopeaa. Kahta vuotta myöhemmin Nordby voitti EM-kisojen kultaa ja sai Norjan liigamestaruuden seurassaan FK Athene Mossissa.

Nordby oli Norjan joukkueessa, joka voitti Algarve Cupin 1994. Seuraavana vuonna hän nousi maajoukkueen ykkösmaalivahdiksi ja pelasi joukkueen voittamissa MM-kisoissa. Nordby voitti pronssia olympialaisissa 1996 Atlantassa.

Nordby edusti seuratasolla SK Sprint-Jeløyta vuoteen 1996 asti, kunnes siirtyi Athene Mossiin, jonka kanssa oli voittanut Norjan-mestaruuden. Hän voitti Sydneyn olympialaisissa 2000 kultaa ja meni myöhemmin pelaamaan Yhdysvaltoihin. Nordby edusti maassa Carolina Couragea ja San Diego Spiritsiä ennen kuin palasi takaisin kotimaahansa. Vuonna 2002 hän voitti Norjan-mestaruuden Kolbotn IL:ssä ja 2005 Asker FK:n riveissä.

Vuoden 2002 lopussa Nordby ehti jo lopettaa uransa maajoukkueessa, mutta pyörsi päätöksensä ja jatkoi seuraavalla kaudella. Hänen viimeinen arvokisamitalinsa joukkueessa oli EM-hopea 2005. Nordby siirtyi ruotsalaiseen Djurgården/Älvsjöön 2006, ja hänet palkittiin seurassa Ruotsin liigan parhaaksi maalivahdiksi seuraavalla kaudella. Hän kuitenkin meni kahden pelatun kauden jälkeen Ranskaan Olympique Lyonnaisiin puolentoista vuoden sopimuksella. Seurassa Nordby voitti Ranskan-mestaruuden 2008 ja 2009 sekä oli kyseisillä kausilla UEFA Cupissa välierissä saakka.

Nordby pelasi viimeisen maaottelunsa 2007 ja lopetti seurajoukkueuransa 2009. Häntä pidetään yhtenä Norjan historian parhaista naismaalivahdeista ja hän sai uransa aikana useita eri ehdokkuuksia ja palkintoja. Nordby pelasi aikuisten maajoukkueessa yhteensä 172 ottelua.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nordby syntyi Gjøvikin kunnassa, mutta kasvoi pienemmässä Raufossissa etelämpänä, lähellä vanhempiaan, veljeään ja siskoaan. Hän innostui nuorella iällä urheilusta, eritoten jalkapallosta ja pelasi perheensä sekä kavereidensa kanssa. Paikallista joukkuetta ei kuitenkaan ollut. Nordby ilmoittautui Raufoss/Vindin joukkueeseen 1980 ja osoitti maalivahdin lahjoja.

Nordby on lesbo ja asuu Lyonissa tanskalaisen jalkapalloilija Dorte Dalum Jensenin kanssa. Hän julkisti seksuaalisen suuntautumisensa 2005.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bente Nordby Biography and Olympic Results - Olympics at Sports-Reference.com sports-reference.com. Arkistoitu 13.11.2012. Viitattu 23.7.2012. (englanniksi)
Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.