Banks (laulaja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Banks Roskilde-festivaaleilla 2014.

Jillian Rose Banks (s. 15. kesäkuuta 1988 Orangen piirikunta, Kalifornia, Yhdysvallat), joka tunnetaan nimellä Banks (usein tyyliteltynä BANKS), on yhdysvaltalainen laulaja-lauluntekijä. Hän julkaisee musiikkiaan Universal Music Groupin alayhtiöiden Harvest Recordsin, Good Years Recordingsin ja IAMSOUND Recordsin kautta.

Banks on ollut kansainvälisellä kiertueella The Weekndin kanssa vuonna 2013. Lisäksi hän on ollut ehdolla BBC:n Sound of 2014 -palkinnon sekä MTV:n Brand New Nominee -palkinnon saajaksi vuonna 2014. FoxWeekly nimesi Banksin "seurattavaksi artistiksi" 3. toukokuuta 2014.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jillian Rose Banks syntyi Orangen piirikunnassa Kaliforniassa, mutta hänellä on englantilaiset sukujuuret. Hän alkoi kirjoittaa kappaleita ollessaan 15-vuotias. Banks opetteli soittamaan pianoa itsenäisesti saatuaan ystävältään lahjaksi kosketinsoittimen, joka auttaisi Banksia selviytymään vanhempiensa erosta. Banks kertoo tunteneensa itsensä yksinäiseksi ja avuttomaksi sekä ettei hän tiennyt, kuinka ilmaista tunteitaan tai kenelle puhua.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2013-nykyhetki: läpimurto ja Goddess[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banks 2015.

Banks käytti musiikkipalvelu SoundCloudia musiikkinsa jakamiseen ennen levytyssopimuksen saamista. Hänen ystävänsä Lily Collins käytti omia kontaktejaan Banksin musiikin levittämiseen eteenpäin alan ihmisille, ja Banks alkoi työskennellä Good Year Recordingsin kanssa. Hänen ensimmäinen virallinen singlensä "Before I Ever Met You" julkaistiin helmikuussa 2013. Yksityisellä SoundCloud-sivulla ollut kappale päätyi BBC Radio 1:n DJ:n Zane Lowen soittamaksi. Banks julkaisi ensimmäisen EP-levynsä nimeltä Fall Over IAMSOUND Recordsin ja Good Year Recordingsin kautta. Billboard kutsui häntä "magneettiseksi laulajaksi, jolla on kappaleita, joihin voi koukuttua". Banks julkaisi toisen EP-levynsä nimeltään London Harvest Recordsin ja Good Year Recordingsin kautta vuonna 2013. EP sai osakseen positiivisia arvosteluja kriitikoilta. Hänen kappalettaan "Waiting Game" käytettiin Victoria’s Secretin vuoden 2013 lomamainoksessa.

Vuoden 2013 lopulla MTV sekä BBC asettivat Banksin palkinnonsaajaehdokkaaksi. BBC asetti hänet ehdolle Sound Of... -palkinnon saajaksi ja MTV Brand New Nominee -palkinnon saajaksi. Shazam sisällytti hänet "2014 Acts to Watch" -listalleen, ja hänet nimettiin iTunesin "New Artists for 2014" -listalle. Banks oli viikon artisti elokuun 2013 Vogue-lehdessä, jossa kirjoitettiin, että hänen kappaleensa "täydellisesti vangitsevat, miltä tuntuu olla yksin ja voimaton maailmassa". Monet tiedotusvälineet ovat vihjanneet Banksin olevan artisti, jota kannattaa seurata vuonna 2014. Muun muassa Spin-lehti nimitti Banksin London-albumin albumiksi, joka täytyy kuulla vuonna 2014. Banks nimettiin myös Spotifyn listalle "Artists Under the Spotify Spotlight for 2014". Kunnianosoituksia tuli lisäksi The Boston Globelta, TV-kanava Fuselta ja The Huffington Postilta.

Banks oli lämmittelijänä The Weekndin syksyn 2013 kiertueella. Kiertue oli kansainvälinen, ja esiintymisiä oli Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Saatuaan kiertueen The Weekndin kanssa päätökseen Banks ilmoitti omasta kiertueestaan, joka alkoi Britanniasta vuoden 2014 maaliskuussa. Banks oli esiintyjänä myös Coachella-festivaaleilla huhtikuussa 2014 ja Bonnaroo- sekä Open'er-festivaaleilla heinäkuussa 2014.

Hänen debyyttialbuminsa, Goddess, julkaistiin 5. syyskuuta 2013 ja se nousi listojen 20 parhaan joukkoon useassa maassa, muun muassa Britanniassa, Australiassa, Saksassa, Uudessa-Seelannissa ja Ruotsissa. Yhdysvalloissa albumi teki ensiesiintymisensä sijalla 12, myyden 25 000 painosta ensimmäisellä julkaisuviikollaan. Se sai positiivisia arvosteluja kriitikoilta, jotka ylistivät Banksin soonista kunnianhimoa ja sitä, että albumi kuulostaa raa'alta. Albumia on tukenut neljän singlen julkaisu: "Brain", "Goddess", "Drowning" ja "Begging For Thread". Kappale "Drowning" nousi sijalle 48 Billboardin digitaalisten rock kappaleiden listalla ja "Begging For Thread" nousi sijalle 22 Yhdysvaltojen vaihtoehtoisen musiikin listalla, sekä sijalle 80 Australiassa ja sijalle 64 Saksassa. Kappaleet "Waiting Game" ja "You Should Know Where I'm Coming From" ovat olleet kuultavana Greyn anatomia -sarjan jaksossa, joka näytettiin Yhdysvalloissa 9. lokakuuta 2014. Kappale "You Should Know Where I'm Coming From" oli kuultavana Red Band Society -sarjassa.

Julkisuuskuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banksin vastentahtoisuus käyttää sosiaalista mediaa on usein journalistien huomion kohteena. Hän on sanonut antavansa "manageriensa hoitaa niitä juttuja", mutta kuitenkin kertoi oikean puhelinnumeronsa Facebook-fanisivullaan. [1][2] Kuukausi Londonin julkaisun jälkeen Ellie Goulding kertoi Radio.comin haastattelussa kuuntelevansa usein Banksia. Banks on mukana BBC:n Sound of 2014 jatkoon selviytyneiden listalla.

Taiteellisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Banksin musiikkia on usein kuvailtu synkäksi R&B:ksi. Lisäksi Banksia on verrattu The Weekndiin ja Aaliyahiin, vaikka hän on kertonut suurimpien innoittajiensa olevan Lauryn Hill ja Fiona Apple. Banks on kertonut, että musiikki auttaa häntä purkamaan tunteitaan ja että siitä syystä hän piti musiikkinsa yksityisenä opiskellessaan psykologian kandidaatin tutkintoaan. Banksin äänen on usein sanottu kuulostavan "Aaliyahmaiselta", ja Billboard on huomauttanut "hänen rapsodisen äänensä omaavan hauraan haavoittuvaisuuden ja palauttavan mieleen Feistin ja Erykah Badun kaltaiset laulajat".

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Albumin tiedot Korkeimmat listasijoitukset
Goddess
  • Julkaistu: 5. syyskuuta, 2014
  • Levy-yhtiö: Harvest
  • Formaatit: CD, LP, digitaalinen lataus
US AUS AUT CAN FRA GER IRE NZ SWI UK
12 17 47 8 70 18 23 18 12 20

EP:t[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Albumin tiedot
Fall Over
  • Julkaistu: 1. maaliskuuta, 2013
  • Levy-yhtiö: IAMSOUND, Good Years
  • Formaatti: digitaalinen lataus
London
  • Julkaistu: 10. syyskuuta, 2013
  • Levy-yhtiö: Harvest, Good Years
  • Formaatit: CD, 12 -tuuman single, digitaalinen lataus

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Vuosi
"Warm Water" 2013
"Waiting Game"
"Brain" 2014
"Change"
"Goddess"
"Drowning"
"Begging For Thread"
"Alibi"
"Gimme" 2019
"Look What You´re Doing To Me"

(feat. Francis and the lights)

"Contaminated"

Musiikkivideot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Vuosi Ohjaaja
"Fall Over" 2013 Dylan Knight
"Warm Water"
"Waiting Game" Francesco Carrozzini
"This Is What It Feels Like" Ellis Bahl
"Brain" 2014 Barnaby Roper
"Drowning" Mike Piscitelli
"Goddess" Rooftop Productions
"Begging For Thread" Barnaby Roper

Palkinnot ja ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Organisaatio Kategoria Ehdokas Tulos
2014 MTV Brand New Nominee Banks Ehdolla
2013 BBC Sound of 2014 Banks Kolmas

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Banks: Rising star with a high interest rate BBC News. 21.11.2013. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)
  2. Simon Price: Banks review – hotline to the new priestess of pop The Observer. 23.3.2014. Viitattu 20.4.2024. (englanniksi)
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Banks (singer)