SoundCloud

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
SoundCloud
Soundcloud-logo.gif
Kotisivu http://www.soundcloud.com/
Kaupallinen ilmainen käyttää, maksullisia lisäominaisuuksia
Tyyppi internet-yhteisö, musiikin levitys/tallennus/promootio
Rekisteröinti vaihtoehtoinen
Kielet englanti
Omistaja SoundCloud Ltd.
Luonut Alexander Ljung, Eric Wahlforss
Avattu elokuu 2007
Alexa-sija 291.[1]
Nykyinen tila aktiivinen

SoundCloud on ruotsalainen musiikin sekä muiden äänitiedostojen levitykseen ja suoratoistoon keskittyvä internet-palvelu, joka mahdollistaa pääasiassa muusikoista koostuvalle käyttäjäkunnalleen omien musiikkitiedostojen lataamisen palvelimille, suoranauhoituksen sekä promootion. SoundCloudin suosio on ollut pitkään kasvussa sekä ammattilais- että harrastelijamuusikoiden parissa, jotka käyttävät palvelua niin valmiiden kappaleiden, raakaversioiden, demojen, podcastien kuin DJ-miksausten jakamiseen. Palvelun suosio uuteen musiikkiin ja esimerkiksi kokonaan uusiin musiikkityyleihin tutustumisen välineenä on myös nousussa. Tuoreet muusikot käyttävät palvelua pääasiallisena jakelumedianaan hyödyntäen sen laajoja ja edelleen kehittyviä ominaisuuksia sekä kasvavaa käyttäjäkuntaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SoundCloudin perustivat ruotsalaiset ääniteknikko Alex Ljung ja taiteilija Eric Wahlforss Tukholmassa. He siirsivät toiminnan kuitenkin hyvin pian Berliiniin. Palvelun alkuperäisenä ideana oli tarjota muusikoille mahdollisuus jakaa kätevästi tuottamaansa musiikkia keskenään, mutta sittemmin siitä on kehkeytynyt kokonainen julkaisuväylä, joka mahdollistaa myös musiikin kaupallisen julkaisemisen.

Toimittuaan vasta muutaman kuukauden SoundCloud pystyi haastamaan MySpacen silloisen aseman muusikkojen johtavana julkaisualustana tarjoamalla kätevämmän käyttöliittymän sekä paremmat mahdollisuudet vuorovaikutukseen kuuntelijoiden sekä muiden muusikoiden kanssa.

Vuonna 2009 perustaja Ljung kertoi Wired-lehden haastattelussa hänen sekä kollegansa omaavan musiikkitaustan, ja totesi heidän kokeneen turhautumista muusikoiden internet-yhteistyön hankaluuksista ja rajoitteista. Hän mainitsi kuvapalvelu Flickrin sekä videopalvelu Vimeon todeten, että vastaavan kaltainen palvelu muusikkojen tarpeisiin puuttui.[2]

Huhtikuussa 2009 SoundCloud sai 2,5 miljoonaa euroa rahoitusta Doughty Hansonin teknologiarahoituspalvelulta. Toukokuuhun 2010 tultaessa palvelu ilmoitti ylittäneensä miljoonan rekisteröityneen käyttäjän rajan. Tammikuussa 2011 varmistui, että palvelu oli nostanut 10 miljoonaa dollaria lisärahoitusta Union Square Venturesilta sekä Index Venturesilta. Kesäkuun 11. päivänä 2011, SoundCloud ilmoitti ylittäneensä viiden miljoonan käyttäjän rajan sekä saaneensa sijoituksia Ashton Kutcherilta sekä Guy Osearyn A-luokan rahastolta. Tammikuun 23. päivänä 2012 palvelu ilmoitti blogissaan ylittäneensä jo 10 miljoonan käyttäjän rajapyykin.

Joulukuussa 2012 palvelu julkaisi uuden ulkoasunsa, joka tunnettiin nimellä SoundCloud Next. Uudistusten joukossa oli muun muassa ominaisuus, joka mahdollisti kappaleiden streamaamisen taustalla käyttäjän liikkuessa sivustolla.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SoundCloudin avainominaisuus on, että jokainen palveluun siirretty äänitiedosto saa yksilöllisen URLin. Yhtenä erona MySpacen soittimeen oli siinä, että SoundCloudissa sijaitsevia kappaleita pystyy upottamaan minne tahansa verkossa. SoundCloudissa oli myös suora julkaisemismahdollisuus sekä Facebookiin että Twitteriin, joka mahdollisti laajemman yleisön tehokkaamman tavoittamisen.

SoundCloud käyttää musiikin levittämiseen erilaisia widgetejä ja sovelluksia. Käyttäjä voi lisätä soitinwidgetin esimerkiksi kotisivulle tai blogiin, ja palvelu voidaan asettaa ilmoittamaan sosiaalisessa mediassa (esimerkiksi Facebook-päivityksenä) automaattisesti uudesta lisätystä sisällöstä. Palvelun ohjelmointirajapinta mahdollistaa sekä musiikin lisäämisen että lataamisen muiden sovellusten sekä mobiililaitteiden kautta. SoundCloudin mobiilisovellus on saatavilla tällä hetkellä (heinäkuu 2013) iOS- ja Android-käyttöjärjestelmille.

Sama ohjelmointirajapinta on sisällytetty useisiin sovelluksiin, tunnetuimpana PreSonus Studio One-musiikintuotanto-ohjelmiston Pro-versioon. Jotkin web-palvelut integroituvat ohjelmointirajapinnan kanssa, muun muassa Songkick ja FourSquare.

SoundCloudin yksi tunnusomainen piirre on esittää audioraitojen (esim. musiikkikappaleiden) ääniaalto visuaalisessa muodossa, sekä käyttäjien kommentoinnin mahdollistaminen mihin tahansa kohtaan kyseistä graafista ääniaaltoa (tunnetaan nimellä timed comments, ajastetut kommentit). Palvelussa on mahdollista luoda ja liittyä ryhmiin, mitkä tarjoavat yhteisen jaetun tilan sisällön jakamiseen ja säilömiseen.

Maksulliset lisäpalvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SoundCloud tarjoaa valinnaisia lisäominaisuuksia maksaville käyttäjille. Etuihin kuuluvat ensisijaisesti laajempi, minuuteissa mitattava tallennuskapasiteetti (ilmaiseksi 60 minuuttia), useampien soittolistojen/albumeiden luominen sekä tarkat statistiikat liittyen omien kappaleiden kuunteluun. Näihin kuuluvat muun muassa yksilöidyt käyttäjä- ja maakohtaiset kuuntelutilastot.

Tunnustuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SoundCloud voitti Schröderin innovaatiopalkinnon vuoden 2011 European Tech Tour Awards Dinner-gaalassa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.alexa.com/siteinfo/soundcloud.com
  2. http://www.wired.com/epicenter/2009/07/soundcloud-threatens-myspace-as-music-destination-for-twitter-era/
  3. http://blogs.wsj.com/tech-europe/2011/11/03/soundcloud-wonga-win-tech-tour-awards/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]