Azrael

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mihail Vrubelin maalaus Azrael vuodelta 1904.

Azrael on muslimien mukaan yksi arkkienkeleistä. Azrael tyypillisesti tunnetaan yhtenä kuolemanenkelin nimistä ja se on nimen 'Izrail' englanninkielinen muoto, nimen joka perinteisesti esiintyy kuolemanenkelin nimenä Koraanissa. Nimen muita kirjoitusasuja ovat Azrail, Ashriel, Azaril ja Azriel. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti "jota Jumala auttaa".

Hänet kuvataan yleensä Jumalan alaisena arkkienkelinä eikä häntä yleensä kuvata samalla tavalla kuin kuoleman synkkiä henkilöitymiä (inkarnaatioita). Eri uskonnoissa ja näkemyksissä hänen kuvauksensa vaihtelee. Azraelin katsotaan asuvan kolmannessa Taivaassa. Hänellä on neljät kasvot ja neljätuhatta siipeä ja hänen koko ruumiinsa koostuu silmistä ja kielistä, joiden lukumäärä vastaa maanpäällä elävien ihmisten lukumäärää. Hän tulee olemaan viimeinen joka joutuu kuolemaan, jatkuvasti suureen kirjaan kirjaten ja poistaen syntyneiden ja kuolleiden ihmisten nimet.[1]

Islamin perinteen mukaan Azrael kirjoittaa ikuisesti suureen kirjaan syntyvien nimet ja poistaa näiden nimet heidän kuoltuaan. Islamin legendan mukaan Jumalan sanotaan lähettäneen neljä enkeliä, Mikaelin, Gabrielin, Israfelin ja Azraelin keräämään seitsemän kourallista multaa Aatamin luomiseksi. Mikael, Gabriel ja Israfel palasivat Jumalan luo tyhjin käsin, mutta periksiantamaton Azrael oli onnistunut irrottamaan multaa maasta. Azrael palkittiin nimittämällä hänet kuoleman enkeliksi tehtävänään erottaa ihmisten sielut heidän ruumiistaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lähde: Hastings, Encyclopaedia of Religion and Ethics IV, 617
Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.