Astounding Sounds, Amazing Music

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Astounding Sounds, Amazing Music
Hawkwind
Studioalbumin Astounding Sounds, Amazing Music kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  helmikuu-maaliskuu 1976
 Julkaistu elokuu 1976
 Tuottaja(t) Hawkwind
 Tyylilaji progressiivinen rock
space rock
 Kesto 37.57
 Levy-yhtiö Charisma
Listasijoitukset

Yhdistyneen kuningaskunnan lippu 33.

Hawkwindin muut julkaisut
Warrior on the Edge of Time
1975
Astounding Sounds Amazing Music
1976
Quark, Strangeness and Charm
1977

Astounding Sounds, Amazing Music on space rock-yhtye Hawkwindin albumi vuodelta 1976.

Yhtyeen uudistuminen 1975-1976[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi 1975 oli vaihderikas Hawkwindin historiassa. Toukokuussa kesken Pohjois-Amerikan kiertuetta erotetun Lemmy Kilmisterin tilalle basistiksi tuli ex-Pink Fairies-kitaristi Paul Rudolph ja saman vuoden elokuussa Readingin festivaaleilla yhtyeen kanssa lavalle nousi laulaja-lyyrikko Robert Calvert, joka oli lähtenyt soolouralle yhtyeestä muutamaa vuotta aiemmin. Hän liittyi loppuvuodesta yhtyeeseen täysaikaiseksi laulajaksi. Readingin esiintyminen jäi tanssijatar Stacian viimeiseksi yhtyeessä.

Myös levytyssopimus United Artistsin kanssa päättyi ja yhtye löysi uuden kodin Tony Stratton-Smithin Charisma-merkiltä ja manageriksi Doug Smithin tilalle tuli Tony Howard. Uutta albumia alettiin tehdä näiltä pohjilta alkuvuodesta 1976.

Albumin konsepti ja kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levyn nimi ja kansitaide parodioi vanhoja tieteislehtiä (kts. Astounding Science Fiction). Konseptissa jokaisen laulun tarkoitus oli olla ns. irrallinen lehdessä oleva tieteis-tarina. Albumin sisäpussissa oli kuvitteellisia mainoksia ja ilmoituksia ja jokaisen jäsenen oma kuvitteellinen mainos.

Albumilla kaikki yhtyeen jäsenet rumpali Simon Kingia lukuun ottamatta ovat osallistuneet kappaleiden tekoon. Tämä näkyy musiikillisesti monipuolisina sävellyksinä, esimerkkeinä Rudolphin säveltämä jazz-funk-vaikutteinen instrumentaali "The Aubergine That Ate Rangoon", Nik Turnerin ja Simon Housen intialais-vaikutteinen "Kadu Flyer" sekä tunnelmallisemmat, kosketinsoitin-voittoiset instrumentaalit, Alan Powellin "City Of Lagoons" ja Housen "Chronoglide Skyway". Aiemmilta julkaisuilta tuttu heavy rock-ilmaisu on albumilla pienessä osassa.

Albumin tunnetuin kappale on Calvertin sanoittama ja Dave Brockin säveltämä kymmenminuuttinen, tunnelmallinen "Steppenwolf", joka pohjautuu Herman Hessen samannimiseen romaaniin (Suomeksi Arosusi)[1]. Calvert oli levyttänyt kappaleesta hyvin erilaisen version paria vuotta aiemmin Adrian Wagnerin kanssa. Kappale pääsi yhtyeen keikkasettiin usean vuoden ajaksi.

Myös Calvert/Brock-tuotantoa oleva "Reefer Madness" perustuu samannimiseen, vuonna 1936 valmistuneeseen marihuanan vastaiseen opetusfilmiin[2]. Singlenäkin julkaistu "Kerb Crawler" on nopea-tempoisempi hard rock-kappale, jonka albumi-version miksasi Pink Floyd-kitaristi David Gilmour.

Albumin saama vastaanotto ja kokoonpanon hajoaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi sai ristiriitaisen vastaanoton fanien keskuudessa ja kriitikot kritisoivat albumia mm. "suunnattomaksi", kun taas kitaristi Dave Brockin mielestä "albumilla oli liikaakin suuntauksia!"[3]. Brittiläisen New Musical Expressin kriitikko Dick Tracy puolestaan kehui albumia arvostelussaan juuri sen monipuolisuudesta[4]. Britannian albumi-listalla albumi nousi sijalle 33, mikä oli yhtyeen heikoin sijoitus kyseisellä listalla debyyttialbumin jälkeen. Albumin julkaisun jälkeen yhtye lähti kiertueelle, jossa lavasteena toimi "Atomhenge"-niminen, futuristinen versio Stonehenge-monumentista.

Pian kiertueen jälkeen yhtye hajautui sisäisesti kahtia kun Alan Powell, Nik Turner ja Paul Rudolph halusivat tuoda uusia vaikutteita yhtyeen musiikkiin kun taas Calvert ja Brock halusivat jatkaa perinteisemmällä tyylillä.[5] Powell ja Turner erotettiin yhtyeestä vuoden 1976 lopulla ja Rudolph vuoden 1977 alussa.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Reefer Madness (Calvert/Brock) - 6:03
 2. Steppenwolf (Calvert/Brock) - 9:46
 3. City Of Lagoons (Powell) - 5:09
 4. The Aubergine That Ate Rangoon (Rudolph) - 3:03
 5. Kerb Crawler (Calvert/Brock) - 3:45
 6. Kadu Flyer (Turner/House) - 5:07
 7. Chronoglide Skyway (House) - 5:04

Bonuskappaleet Griffinin cd-painoksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Honky Dorky (Hawkwind) - 3:16
 2. Back On The Streets (Calvert/Rudolph) - 2:56
 3. The Dream Of Isis (Brock/House/King) - 2:52

Bonuskappaleet Atomhengen cd-painoksesssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Honky Dorky (Hawkwind) - 3:17
 2. Kerb Crawler (single-miksaus) (Calvert/Brock) - 3:44
 3. Back On The Streets (ennenjulkaisematon miksaus) (Calvert/Rudolph) - 3:06
 4. The Dream Of Isis (ennenjulkaisematon miksaus) (Brock/House/King) - 2:57
 • Remasteroiduilta versioilta löytyvä single "Back On The Streets"/"The Dream Of Isis" julkaistiin tammikuussa 1977 ja se levytettiin kokoonpanolla Calvert, Brock, House, King ja Rudolph.
 • Heinäkuussa 1976 julkaistun "Kerb Crawler"-singlen b-puolelta löytyvä instrumentaali "Honky Dorky" on itse asiassa albumilta poisjätetty osa "Reefer Madness"-kappaletta.
 • Albumin kansitekstit kreditoivat "Kadu Flyer"-kappaleen Nik Turnerin sijaan Jamie Mandelkaulle. Turner ei laillisista syistä voinut itse esiintyä säveltäjänä koska hän oli edelleen sidottuna vanhaan levytyssopimukseen ja manageritoimistoon.
 • "City Of Lagoons"- ja "Chronoglide Skyway"-kappaleiden krediitit ovat menneet väärinpäin kansiteksteissä.

Muusikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkaisuhistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Elokuu 1976: Charisma, CDS4004, UK vinyyli - joissakin painoksissa etu- ja takakansi vaihtavat paikkaa, kuvitettu sisäpussi.
 • Maaliskuu 1983: Charisma, CHC14, UK vinyyli
 • Huhtikuu 1989: Virgin Records, CDSCD 4004, UK CD
 • Elokuu 1995: Griffin Music, GCD483-2, USA CD; GCD345-0, painoksessa mukana Michael Butterwothin The Time of the Hawklords-kirja.
 • 2005: Sunrise Records, LC12774, USA CD
 • Tammikuu 2009: Atomhenge (Cherry Red) Records, ATOMCD1005, UK CD

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]