Arosusi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo romaanista, arosusi (Canis lupus campestris) on myös suden alalaji.
Arosusi
Der Steppenwolf
Der Steppenwolf, ensimmäinen painos saksaksi.
Der Steppenwolf, ensimmäinen painos saksaksi.
Alkuperäisteos
Kirjailija Hermann Hesse
Kustantaja S. Fischer Verlag
Julkaistu 1927
Suomennos
Suomentaja Eeva-Liisa Manner
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1952
Sivumäärä 248
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Arosusi (saks. Der Steppenwolf) on Hermann Hessen vuonna 1927 julkaistu, osittain omaelämäkerrallinen romaani. Sitä pidetään Lasihelmipelin ohella Hessen tunnetuimpana ja luetuimpana teoksena.

Kirjan päähenkilö on keski-ikäinen Harry Haller, jonka elämä on rajusti ailahtelevaa. Hänen suhteensa ympäröivään yhteiskuntaan on vaikea, ja useimmiten Harry sulkeutuukin omaan maailmaansa kirjojen ja klassisten mestarisäveltäjien pariin. Eräänä iltana hänelle kuitenkin annetaan kadulla erikoinen vihkonen, "Kirja Arosudesta". Siinä kerrotaan miehestä, joka on puoliksi susi, eikä saa sovitettua yhteen luonnettaan miehen ja suden välillä ja tuntee siksi suurta ahdistusta. Harry kokee tarinan viittaavan itseensä, ja kirjassa onkin merkittävässä roolissa Harryn pohdinta oman persoonansa luonteesta ja siitä, kuinka sulauttaa mies ja susi samaan kehoon ja mieleen.

Der Steppenwolf, Erikoispainos 1927.

Harry ajautuu persoonallisuuskriisissään itsemurhan partaalle, mutta tavattuaan kapakassa viehkeän naisen nimeltä Hermine, hänen elämänsä suunta ainakin hetkeksi muuttuu. Hermine vie Harryn iloisen yöelämän, tanssin ja seurustelun maailmaan, josta Harry on jo kauan aikaa sitten vieraantunut. Harry tutustuu myös Pablo-nimiseen muusikkoon, joka opettaa hänelle elämää, ja Maria-nimiseen kiihkeään nuoreen naiseen, josta tulee hetkeksi Harryn rakastaja. Harryn sisäinen kamppailu Arosuden ja muiden luonteensa pirstaleiden kanssa huipentuu ainoastaan hulluille tarkoitetun Maagillisen teatterin näyttämöllä hallusinogeenien ja hurjien kuvitelmien saattelemana.

Kirja on hyvin voimakas ja lukeminen vaatii ajattelua ja syventymistä, sillä Hessen käyttämät modernistiset lauserakenteet ovat ajoittain vaikeaa luettavaa. Romaanin alussa on "Julkaisijan esipuhe" ja "Kirja Arosudesta", jotka tyylillisesti eroavat teoksen kolmannesta osasta "Harryn muistiinpanot". Huomattava osa tekstistä käytetään selittelyyn ja psykoanalyyttisiin pohdintoihin.[1]

Useamman persoonan sulauttaminen samaan kehoon on tuttu teema myös Hessen romaanista Narkissos ja Kultasuu. Kirjassa on useita psykologisia ja psykoanalyysin aineksia. Kerronnassa kuultavat myös Hessen 1920-luvulla kokemat henkilökohtaiset vaikeudet.[2]

Fred Haines on vuonna 1974 ohjannut romaaniin perustuvan elokuvan Steppenwolf. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Max von Sydow, Dominique Sanda ja Pierre Clementi.

  1. Herman Hesse: Arosusi. (Der Steppenwolf) Suomentanut Eeva-Liisa Manner. WSOY, 1952. ISBN 951-0-22038-8 (11.painos).
  2. Herman Hesse (1877-1962) Author's Calendar. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]