Armas Helle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Armas Helle Venäjän armeijassa.

Armas Helle (vuoteen 1900 Gröndahl, s. 1882 Kotka) oli suomalainen osuustoimintamies, joka oli merkittävä vaikutus Suomen osuuskauppojen kehitykseseen 1900-luvun alussa. Vuoden 1918 sisällissodan aikana Helle toimi kansanvaltuuskunnan kauppa-asiamiehenä Neuvosto-Venäjällä, jonne hän myös sodan päätyttyä jäi.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotkassa nahkuri Karl Gröndahlin ja Anna Sofia Pakkasen perheeseen syntynyt Helle palveli Venäjän armeijassa ja osallitui vuosien 1904–1905 Japanin sotaan taistellen Aleksei Kuropatkinin joukoissa Mantšuriassa. Suomeen palattuaan hän lähti mukaan osuustoimintaliikkeeseen ja työskenteli 1906–1914 Suomen Osuuskauppojen Keskuskunnan toimijäsenenä ja vuodesta 1916 lähtien Viipurin Osuusliikkeen toimitusjohtajana.

Sisällissodan sytyttyä Helle valittiin helmikuun 1918 alussa Kulutusosuuskuntien Keskusliiton tilintarjastaksi. 14. helmikuuta hänet nimitettiin Suomen kansanvaltuuskunnan elintarvikeviraston kauppa-asiamieheksi tehtävänään ostaa viljaa Siperiasta ja toimittaa sitä elintarvikepulan vaivaamaan Suomeen. Helle ehti lähettää Suomeen yli 300 junavaunullista viljaa. Ensimmäinen, niin sanottu suuri viljajuna saapui Helsinkiin 30. maaliskuuta Jaakko Rahjan johtamana, mutta loput vaunulastit jäivät Pietariin, kun niitä ei rajan sulkeuduttua pystytty lähettämään eteenpäin.

Sisällissodan jälkeen Helle jäi Neuvosto-Venäjälle, jossa hän työskenteli muun muassa metsätalouden palveluksessa Karjalan tasavallassa. Helteen kohtalo ei ole tiedossa, mutta ilmeisesti hän selvisi Stalinin vainoista ja asui toisen maailmansodan jälkeen Leningradissa.

Perhe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helle oli naimisissa Maria Teresia Helteen kanssa. Hänen veljiään olivat Johannes Väinö Helle (1884–1911) sekä kaksoisveljet Jalo Aura ja Ilmari Aura.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tainio, Jukka: Tienhaarasta vasempaan : Siperiaan kauppa-asiamieheksi ja Neuvosto-Karjalaan. Helsinki: Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seura, 2012. ISBN 978-952-59760-4-5. Teoksen verkkoversio (PDF).

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tainio 2012, s. 14.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.