Jaakko Rahja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kommunistipoliitikkona tunnettua rautatieläistä. Päätoimittaja Jaakko Rahjasta kerrotaan artikkelissa Jaakko Rahja (päätoimittaja).

Jaakko Wilhelm Aaronpoika Rahja (ven. Яков Абрамович Рахья, Jakov Abramovitš Rahja; 13. tammikuuta 1872 Kalajoki22. helmikuuta 1926 Petroskoi) oli suomalainen rautatieläinen, joka osallistui Suomen sisällissotaan ja toimi myöhemmin puolue- ja hallintotehtävissä Neuvosto-Venäjällä. Hän oli Pietarin Kronstadtissa syntyneiden Eino Rahjan ja Jukka Rahjan veli.

Jaakko Rahja oli Suomen rautatieläisliiton konepajaosaston jäsen. Suomen sisällissodassa hän toimi kansanvaltuuskunnan palveluksessa konepajaosaston ylivalvojana. Hän johti Siperiaan lähetettyä viljajunaa maaliskuussa 1918. Kansalaissodan jälkeen hän pakeni Venäjälle, haavoittui Kuusisen klubin murhissa ja kuului mm. Pietarin kuvernementin kansallisuusasiain osastoon varapuheenjohtajana (Mirko Harjulan väitöskirjan mukaan). Petroskoissa hän toimi Karjalan ASNT:n toimeenpanevan keskuskomitean jäsenenä ja tasavallan työläistalonpoikaisen tarkastuksen kansankomissaarina.[1]

Rahja kuoli keuhkotuberkuloosiin. Hänet on haudattu Petroskoin Lenininaukion veljeshautaan ikuisen tulen viereen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karelija ofitsialnaja: Pamjatnyje i znamenatelnyje daty gov.karelia.ru. Viitattu 27.10.2009. (venäjäksi)
  2. Bratskaja mogila i mogila Neizvestnogo soldata s Vetšnym ognjom slavy library.karelia.ru. Viitattu 28.10.2009. (venäjäksi)
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.