Ares (raketti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Saturn V, avaruussukkula, Ares I, Ares IV ja Ares V kokovertailussa.

Ares I ja Ares V ovat Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn suunnittelemia uuden sukupolven kantoraketteja. Nimi "Ares" on lainattu kreikkalaisen mytologian sodan jumalalta (Vrt. Mars Rooman mytologiassa.)

Avaruussukkulan korvaajan moottorit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ares-raketit kehitys alkoi osana presidentti George W. Bushin aloittamaa Project Constellation - ohjelmaa. Ares-raketit ovat Orion-avaruusaluksen maasta nostava propulsiojärjestelmä.

Vuonna 2009 viisi suurta yhdysvaltalaista avaruuteknologioyhtiötä varoittivat, että jos Ares V-rakettiin ja Altair-kuulaskeutujaan ei panosteta lisää verovaroja, ne menettävät viiden vuoden aikana 10 000 työpaikkaa. Yhtiöt ovat Boeing, Lockheed Martin, ATK, Pratt & Whitney Rocketdyne ja United Launch Alliance. [1] Vastineena tähän NASA maksaa vuoden 2006 jälkeisistä suunnittelumuutoksista mm. Orion-kapselin suunnittelukonsortiolle lisämaksuja. [2]

Pääartikkeli: Ares I

Raketeista pienimpää Ares I:tä käytetään Orion-miehistökapselin laukaisuun eli se toimisi suunniteltujen miehitettyjen kuulentojen lisäksi myös liikenteessä ISS-asemalle.

Ares I-raketin ensimmäisenä rakettivaiheena on nykyisen Avaruussukkulan käyttämä kiinteää polttoainetta käyttävä apuraketti. Ares I:n toinen rakettivaihe on nestemäistä ajoainetta käyttävä. Hyötykuorma on Orion-miehistökapseli.

Pääartikkeli: Ares IV

Suunnitteilla oli myös Ares IV , joka olisi ollut järeä miehitetty kantoraketti. Raketissa hyödynnetään Ares V-raketin 1. vaihe apuraketteineen, ja Ares 1-raketin 2-vaihe, ja lastina Orion-miehistökapseli.

Ares IV-raketin kaavailtuja käyttökohteita olisi ollut miehitetty lento kuun ympäri ilman kuulaskeutujaa (Vrt. Apollo 8) tai Orion/Altair-kuualuksen mahdollinen pelastuslento. (Vrt. Skylab Rescue) Myöhemmin Ares IV kuitenkin peruttiin.

Pääartikkeli: Ares V

Suurin Ares-raketti, Ares V, joka on kooltaan liki Saturn V-raketin kokoinen, on suunniteltu järeän rahdin kantoraketiksi. Sitä voidaan käyttää suurten avaruusasemanosien nostamiseen matalalle kiertoradalle, suurten satelliittien nostamiseen geostationäärille kiertoradalle tai avaruusalusten ja luotaimien lähettämiseksi kohti muita taivaankappaleita. Ares V sisältää kaksi avaruussukulan käyttämää kiinteää apurakettia, 1. vaiheen joka koostuu avaruussukkulan polttoainesäiliötä suuremmasta polttoainesäiliöstä sekä viidestä uudesta RS68-rakettimoottorista, sekä 2. vaiheen joka pohjautuu Saturn V-raketin 3. vaiheeseen. Ares V tulee valmistuessaan kilpailemaan maailman järeimmän koskaan rakennetun raketin tittelistä kuulennoilla käytetyn Saturn V-raketin kanssa; molempien kapasiteetiksi LEO-kietoradalle on ilmoitettu sama 118 tonnia.