Apulanta

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 29. toukokuuta 2010 kello 21.04 käyttäjän Lito (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo yhtyeestä. Jos etsit tietoa lannoitteesta, katso lannoite.
Apulanta
Apulanta, Tampereella, heinäkuussa 2006.
Apulanta, Tampereella, heinäkuussa 2006.
Tiedot
Toiminnassa 1991–
Tyylilaji punk rock
alternative rock
hard rock
pop rock
Kotipaikka Heinola, Suomi
Laulukieli suomi
englanti
Jäsenet

Toni Wirtanenlaulu, kitara
Sipe Santapukkirummut, laulu
Sami Lehtinenbasso

Entiset jäsenet

Tuukka Temonen, basso (1993–2004)
Antti Lautala, laulu, kitara (-1994)
Amanda Gaynor, basso (1992-1993)

Levy-yhtiö

Levy-yhtiö, 1993–2007
Apulanta Oy, 2007–

Aiheesta muualla
www.apulanta.fi

Apulanta on suomalainen rock-yhtye. Sen perustivat Antti Lautala ja Toni Wirtanen Heinolassa vuonna 1991. Samana vuonna yhtyeeseen liittyi Sipe Santapukki, ja vuonna 1992 yhtyeen basistiksi otettiin yhdysvaltalainen vaihto-oppilas Amanda ”Mandy” Gaynor. Vuonna 1993 basistiksi tuli Tuukka Temonen. Lautalan lähdettyä yhtyeestä vuonna 1994 kokoonpanoksi vakiintui Wirtanen, Santapukki ja Temonen. Yhtye soitti alkutaipaleellaan raskasta rockia, mutta siirtyi ensimmäisillä julkaisuillaan punkiin. Neljännen Aivan kuin kaikki muutkin -albumin aikoihin yhtyeen tyyli alkoi muuttua vakavammaksi ja kokeellisemmaksi, ja Heinola 10 -levyllä musiikissa oli jo vakavaa alternative rockia sekä nu-metal-vivahteita. Apulannan albumeita on myyty yli 500 000 kappaletta ja se on saanut vankan suosion Suomessa, etenkin nuorten keskuudessa. Nykyään Apulannan musiikissa on myös hard rock -sävytteitä.

Historia

Oma levy-yhtiö

Koska suuret levy-yhtiöt eivät suosiosta huolimatta kiinnostuneet yhtyeestä, perustivat yhtyeen jäsenet yhdessä Tehosekoitin-yhtyeen kanssa oman levy-yhtiön, Levy-yhtiön.

Apulanta-yhtyeen ensimmäinen julkaisu, vuonna 1993 ilmestynyt Mikä ihmeen Apulanta? -EP sisälsi vahvasti yhteiskuntakriittisiä punk-kappaleita, kuten ”Systeemi kusee”, ”Ahdistaa”, ”Irroitetaan käsi” ja ”Silmämuna”. EP:n julkaisun jälkeen basisti Mandy palasi takaisin Yhdysvaltoihin. Hänen tilalleen yhtyeeseen saatiin heinolalainen Tuukka Temonen. Yhtyeen toinen julkaisu T.S. ♥ A.L. -EP oli Apulannan ja Tehosekoittimen yhteinen. Samana vuonna ilmestyi yhtyeen toinen oma EP, Tuttu TV:stä. Vuonna 1994 laulaja-kitaristi Antti Lautala erosi yhtyeestä. Syyksi hän mainitsi muun muassa yhtyeen musiikillisen tyylin muuttumisen liian kevyeksi: Lautala olisi halunnut tehdä musiikista heviä kun Wirtanen, Santapukki ja Temonen halusivat siirtyä popimpaan musiikkiin. Apulanta yritti aluksi etsiä uutta toista kitaristia, mutta päätti kuitenkin selviytyä jatkossa yhdellä.

Ensimmäinen pitkäsoitto, kevyttä punk-vaikutteista mollipoppia sisältänyt Attack of the A.L. People julkaistiin vuonna 1995. Yhtye joutui albumin julkaisemisen jälkeen ehkä historiansa pahimpaan kriisiin, kun albumi ei menestynytkään toivotulla tavalla. Jäsenet harkitsivat jo bändin hajottamista, mutta päättivät yrittää vielä kerran ja siirtyä takaisin punk rockiin. Laulaja Toni Wirtanen kertoi, että seuraavalla singlellä ja albumilla soitettaisiin ainoastaan ”sitä, mitä huvittaa”.

Punk- tyyli muuttuumisesta läpimurto albumiin "Ehjä"

Apulannalta ilmestyi vuonna 1995 myös Hajonnut-EP. Nyt yhtye oli muuttanut tyyliään raskaammaksi ja ensimmäisellä pitkäsoitolla käytetyt koskettimet oli korvattu kitaravallilla. Myös sanoituksia oli muutettu rankemmiksi ensimmäisen albumin hempeistä rakkauslyriikoista. Hajonnut-EP sisälsi yhtyeen ensimmäisen hitin, joka oli nimeltään ”Mitä kuuluu”. Kappaleesta tehtiin myös yhtyeen ensimmäinen musiikkivideo. EP:llä oli "Mitä kuuluu":n lisäksi kolme muuta kappaletta: ”Poistuisitko mun elämästäni”, ”Veritahrat (english mix)” ja ”SS-kerho”. EP menestyi hyvin ja bändin jäsenet saivat siitä lisää uskoa yhtyeeseen. Vuonna 1996 julkaistiinkin toinen albumi, Ehjä, joka jatkoi musiikillisesti samaa linjaa kuin Hajonnut-EP. Albumi myi kultaa ensimmäisenä Apulannan levynä. Albumin myötä Apulanta räjäytti itsensä vihdoin suuren yleisön tietoisuuteen.

Vuonna 1997 ilmestyi kolmas pitkäsoitto, Kolme. Musiikilliselta tyyliltään albumi oli hyvin samankaltainen kuin Ehjä. Kuitenkin levyllä oli joitakin erilaisia sävyjä, kuten hardcore punkia oleva kappale "Kalamiehen toveri". Kolme sisälsi Apulannan historian suurimman hitin, joka oli nimeltään ”Anna mulle piiskaa”. Kyseinen single myi triplaplatinaa. Itse levy myi kultaa edeltäjänsä tapaan. Myöhemmin Toni Wirtanen on todennut, että Kolme oli ehkä liiankin samankaltainen Ehjä-albumin kanssa, ja luonnehti sitä "päivitysversioksi" Ehjästä.

Yhtyeen neljäs albumi Aivan kuin kaikki muutkin ilmestyi vuonna 1998. Musiikkityyliä oli nyt muutettu rauhallisemmaksi ja vähemmän punkiksi, se oli pitkälti alternative rockia. Apulanta koki, että Hajonnut-EP:n, Ehjän ja Kolmen viitoittama tie oli kuljettu loppuun ja yhtyeen olisi löydettävä uusi suunta ja aikuistuttava musiikillisesti. ”Teit meistä kauniin” -kappaleesta tuli yksi yhtyeen menestyneimmistä singleistä ja se pysyi singlelistan ykkösenä peräti 19 viikkoa. Albumin kappaleita ei haluttu nimetä. Muutamille kappaleille, joihin kuuluvat ”Hallaa” ja edellä mainittu ”Teit meistä kauniin”, on kuitenkin annettu nimi singlejulkaisun yhteydessä. Albumin teon aikoihin Apulannassa oli syviä konflikteja ja yhtye meinattiin jopa hajottaa, mutta kriiseistä kuitenkin selvittiin. Riitojen syynä olivat mm. Toni Wirtasen ja Tuukka Temosen jatkuvat näkemyserot.

Vuodet 2000 - 2005

Vuonna 2000 ilmestyi Nick Trianin tuottama Plastik-niminen albumi. Apulannan mukaan Aivan kuin kaikki muutkin -albumin jälkeen oli vaikea lähteä luomaan uutta levyä. Jäsenet eivät halunneet tehdä samankaltaista levyä kuin Aivan kuin kaikki muutkin, ja uutta tyyliä oli vaikea löytää. Yhtye käyttikin ensimmäistä kertaa ulkopuolista tuottajaa. Peloista huolimatta Plastik menestyi hyvin. Se oli kokeellisempi kuin aikaisemmat levyt ja siinä oli esimerkiksi Pro Tools-kokeiluita sekä syntentisaattoreita. Albumilta lohkaistiin yksi yhtyeen menestyneimmistä singleistä, Käännä se pois.

Heinola 10 -albumi julkaistiin vuonna 2001, ja siitä tuli Apulannan ensimmäinen platinalevy. Yhtyeen musiikki oli nyt muuttunut raskaammaksi kuin koskaan ennen. Levyllä tehtiin myös joitakin uudistuksia, kuten 7-kielisen kitaran ja 5-kielisen basson käyttö.

Edellisen albumin kanssa tyylillisesti samankaltainen Hiekka ilmestyi vuonna 2002. Albumi myi platinaa. Tämän jälkeen Apulanta ei kahteen ja puoleen vuoteen julkaissut studioalbumia. Rumpali Sipen olkapääleikkaus johti keikkataukoon. Vuonna 2004 ilmestyi Pudota-EP. Se menestyi erittäin hyvin myyden platinaa ja pysyi singlelistan ykköspaikalla yhdeksän viikkoa. EP:n suurin hitti oli ”Vasten mun kasvojani”.

Maineen jatkumista tähän päivään, 2005 -

Vuonna 2005 Apulannan kokoonpano muuttui ensimmäisen kerran yli kymmeneen vuoteen. Basisti Tuukka Temonen erosi yhtyeestä ja siirtyi päätoimisesti videoalalle. Tilalle tuli vuodesta 2001 keikkakitaristina toiminut Parta-Sami Lehtinen. Samana vuonna ilmestyi myöhemmin platinaa myynyt ja Apulannan menestynein pitkäsoitto Kiila. Singlejä lohkaistiin levyltä kaksi, Armo ja Pahempi toistaan. Tyyli oli melko raskasta rockia ja alternative rockia.

Helmikuussa 2007 ilmestynyt yhdeksäs albumi Eikä vielä ole edes ilta osoitti, että yhtye on palaamassa punk-juurilleen. Jopa hieman heavy-tyylisiä kappaleita on sisällytetty mukaan. Albumin singleraita ”Koneeseen kadonnut” oli singlelistan ensimmäisellä sijalla kuusi viikkoa. Toni Wirtasen mukaan sanoitukset kietoutuvat täysin eri aiheiden ympärille kuin aikaisemmin, ne käsittelevät tällä levyllä mm. mielenterveysongelmia. Lyriikoiden hän sanoo olevan vaikeimmat kirjoittaa koko Apulannan historiassa. Kirjoitusprosessi kesti kauemmin kuin minkään muun albumin yhteydessä.[1]

Alusta asti Apulannan julkaisujen julkaisijana toiminut Levy-yhtiö lopetti toimintansa alkutalvesta 2008. Siitä lähtien Apulanta on julkaissut levynsä omakustanteina.

Yhtye julkaisi kesäkuussa 2008 EP:n, Kesä-EP. Kymmenes albumi nimeltään Kuutio ilmestyi puolestaan 5.11.2008. Senkin musiikkityylissä näkyvät Apulannan punk-juuret, mutta toisaalta jotkin kappaleet ovat sävellyksellisesti huomattavasti monimutkaisempia kuin aikaisemman pitkäsoiton kappaleet, muun muassa Apulannan ehkä kokeellisin kappale "Kuution palaset". Singlejä julkaistiin jälleen kaksi, Vauriot ja Ravistettava ennen käyttöä, jotka molemmat nousivat singlelistan ykkösiksi.

Jäsenet

Nykyiset

Apulanta Hartwall Areenalla Elämä lapselle -konsertissa 12.9.2007

Entiset

  • Antti Lautala: laulu ja kitara (1991–1994)
  • Amanda ”Mandy” Gaynor: basso, pasuuna ja laulu (1992–1993)
  • Tuukka Temonen: basso (1993–2004) ja musiikkivideot (1995–2005, 2009-)

Keikkakitaristit

Diskografia

Studioalbumit

EP:t ja Singlet

Apulanta Raumanmeren juhannuksessa 2006
  • Mikä ihmeen Apulanta? (1993)
  • T.S. ♥ A.L. (1994)
  • Tuttu TV:stä (1994)
  • Hajonnut EP (1995)
  • PVC-unelmia (1996) (promo)
  • Anna mulle piiskaa (1996)
  • Paha, paha asia (1997) (promo)
  • Mato (1997)
  • Mitä vaan (1997)
  • Liikaa (1997)
  • Teit meistä kauniin (1998)
  • Hallaa EP (1999)
  • Torremolinos 2000 (1999)
  • Käännä se pois (2 versiota, 1999)
  • Ei yhtään todistajaa (2000)
  • Maanantai (2000)
  • Viivakoodit (2001)
  • Reunalla (2001)
  • Kadut (2001)
  • Saasta (2002)
  • Hiekka (2002)
  • Jumala (2003)
  • Pudota (2004)
  • Pahempi toistaan (2005)
  • Usko (2005) (promo)
  • Armo (2005)
  • Koneeseen kadonnut (2006)
  • Viisaus ei asu meissä (2007) (promo)
  • Trauma (2007) (promo)
  • Kesä-EP (2008)
  • Vauriot // Kumi, nahka, piiska / Punainen helvetti (2008)
  • Ravistettava ennen käyttöä (2009)
  • Kaikki sun pelkosi (2009) (Promo)

Kokoelma-albumit

Singlejen ja EP:iden kappaleet vuosilta 1993–1997 sekä yksi aiemmin vain Levy-yhtiö 1993 -kokoelmalla julkaistu kappale.
Valikoituja kappaleita vuosilta 1994–2001.
  • Singlet 1998–2003 (2003)
Singlejen ja EP:iden kappaleet vuosilta 1998–2003
Singlejen ja EP:iden kappaleet vuosilta 2004-2009

Englanninkieliset julkaisut

Molemmista julkaisuista on tehty aiemmin myös hieman erilaiset painokset promo-tarkoituksiin.

Muut julkaisut

  • Kostiainen, Pasi: Apulanta: Maalin alta. Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1998. ISBN 951-0-23261-0.
  • Lavuaarista-livealbumi (1999)
Rajoitettu 1000 kappaleen painos, jota myytiin vain kevään 1999 keikoilla.
  • Eikä vieläkään ole edes ilta (2007)
Tupla CD, joka sisältää Eikä vielä ole edes ilta -levyn ja vuoden 2007 kiertueelta kootun livealbumin.

Videot

Myyntivideot

  • Musta hevonen (VHS, 1997)
Apulannan musiikkivideot vuosilta 1995–1997 ja sekalaista lisämateriaalia.
  • Tohtori Halla ja mustempi hevonen (VHS, 1999)
Lyhytelokuva, dokumenttimateriaalia ja kaksi musiikkivideota.
  • Mustin hevonen (VHS, 1999)
Yli tunti livemusiikkia. VHS:llä lisäksi haastatteluja sekä yksi musiikkivideo, ”Käännä se pois”.
  • Liikkuvat kuvat (VHS/DVD, 2002)
Kaikki musiikkivideot 1995–2001. DVD:llä lisäksi paljon haastatteluita ja lisämateriaalia. Livenä DVD:llä on kokonaisina kappaleet ”Poistuisitko mun elämästäni”, ”Mex-Tex Cowboy”, ”Amerika”, ”Viivakoodit” ja ”Anna mulle piiskaa”.
  • Kesäaine (DVD, 2006) (ohjaus Toni Virhiä)
Lähes 11 tuntia keikka- ja dokumenttimateriaalia Apulannan vuoden 2005 kesäkiertueelta. 42 dokumenttia, 22 livekappaletta.
  • Karaoke DVD-1 (DVD, 2009)
Sisältää 12 Apulannan kappaletta. Mukana AIDOT alkuperäiset Apulannan musiikkitaustat. Kaikista kappaleista mukana myös musavideot!

Promovideot

Kaikki videot ovat Tuukka Temosen ohjaamia, lukuun ottamatta viittä videota: ”Jumala” (tämän ohjasi tehtävään kilpailun välityksellä valittu Ismo Kiesiläinen), ”Koneeseen kadonnut” (ohjaaja Toni Virhiä), ”Viisaus ei asu meissä” (ohjaaja Toni Virhiä), ”Trauma” (ohjaaja Akseli Tuomivaara sekä "Vauriot (ohjaaja Toni Virhiä).

Suomenkieliset

  • ”Mitä kuuluu” (1995)
  • ”Dee bee” (1996)
  • ”...Silti onnellinen” (1996)
  • ”Anna mulle piiskaa” (1996)
  • ”Paha, paha asia” (1997)
  • ”Liikaa” (1997)
  • ”Mitä vaan” (1997)
  • ”0010” (1998)
  • ”Hallaa” (1999)
  • ”Käännä se pois” (1999)
  • ”Odotus” (2000)
  • ”Ei yhtään todistajaa” (2000)
  • ”Amerika” (2000)
  • ”Viivakoodit” (2001)
  • ”Reunalla” (2001)
  • ”Jumala” (2003)
  • ”Pahempi toistaan” (2005)
  • ”Armo” (Live) (2006)
  • ”Koneeseen kadonnut” (2006)
  • ”Viisaus ei asu meissä” (2007)
  • ”Trauma” (2007)
  • ”Paha ihminen” (2008)
  • "Vauriot" (2008)
  • "Ravistettava ennen käyttöä" (2009)

Englanninkieliset

  • ”Spank Me” (1997)
  • ”Ten” (1999)
  • ”Drown” (2000)
  • ”Bring me down” (2001)
  • ”Circles” (2002)

Lähteet

Aiheesta muualla