Anselm Ranta

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artur Anselm Ranta (23. huhtikuuta 1885 Orimattila14. lokakuuta 1980) oli suomalainen kauppaneuvos, sahanomistaja ja laivanvarustaja, joka vaikutti erityisesti Rauman seudulla.

Ranta oli syntyjään torpparin poika Orimattilasta Uudeltamaalta ja hänen koulunkäyntinsä rajoittui muutamaan vuoteen koti- ja kiertokoulua. Tehtyään muutaman vuoden maatalous-, metsä- ja rakennustöitä hän muutti siirtolaisena Yhdysvaltoihin vuoden 1905 suurlakon jälkeen ja toimi siellä rakennusurakoitsijana vuosina 1909–1912. Vaimonsa toivomuksesta hän muutti 1913 takaisin Suomeen ja toimi kuusi vuotta talonrakentajana Raumalla. Hän aloitti samalla puutavarakaupan ja keskittyi kokonaan siihen vuodesta 1919 alkaen luopuen rakennustoiminnasta, tosin hän rakennutti vielä vuonna 1936 Rauman ensimmäisen kivisen asuinkerrostalon Rannanlinnan, joka nimettiin hänen mukaansa. Ranta harjoitti puukaupan ohella sahaustoimintaa omilla ja vuokraamillaan sahoilla. Yhdessä yhtiökumppaninsa merikapteeni Enok Fagerströmin kanssa hän osti vuonna 1929 Rauman satamassa sijainneen entisen Metsänomistajien Metsäkeskus Oy:n lautatarhan, johon he perustivat Ranta & Fagerström -nimisen yhtiön. Ranta myi osuutensa yhtiöstä Lauri Ylöselle vuonna 1931. Ranta omisti tämän jälkeen lyhytaikaisesti useita sahoja ja suurtiloja läntisessä Suomessa sekä oli osakkaana useissa höyrylaivoissa. Hän muun muassa perusti Kokemäellä sijainneen Kyttälän sahan, jonka toimitusjohtajaksi tuli vuonna 1939 hänen poikansa Aatos Ranta, ja omisti jonkin aikaa Vuojoen kartanon Eurajoella. Ranta kuului myös Suomen Höyrylaiva Osakeyhtiön suuromistajiin. Hän vetäytyi liiketoiminnasta vuonna 1955.

Ranta kuului Rauman kaupunginvaltuustoon vuosina 1943–1945 ja kaupunginhallitukseen vuonna 1945. Hän kuului myös Rauman rautatien johtokuntaan ja Rauman Säästöpankin isännistöön. Hänet tunnettiin partiotoiminnan tukijana ja hän lahjoitti varoja Rauman Partiotalon rakentamiseen. Kauppaneuvoksen arvon Ranta sai vuonna 1952.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jaakkola, Jorma: ”Kyttälän Saha perustamisesta 70 vuotta”, Kokemäen Joulu -lehti, 2010
  • Ilkka Nummela: Kauppaneuvos Anselm Ranta (1885–1980). Suomen talouselämän vaikuttajat -verkkojulkaisu (maksullinen). 5.9.2011. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.