Anja Snellman

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Anja Kauranen)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anja Snellman
Anja Snellman Turun kirjamessuilla 2013.
Anja Snellman Turun kirjamessuilla 2013.
Henkilötiedot
Syntynyt 23. toukokuuta 1954 (ikä 66)
Helsinki
Kansalaisuus Suomi
Ammatti kirjailija
journalisti
Kirjailija
Esikoisteos Sonja O. kävi täällä (1981)
Aiheesta muualla
www.anjasnellman.info
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Anja Snellman, oik. Kauranen-Snellmanlähde?, ent. Kauranen, (s. 23. toukokuuta 1954 Helsinki) on suomalainen kirjailija.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anja Kauranen syntyi ja kasvoi Helsingin Kalliossa. Hän kävi koulua Aleksis Kiven koulussa ja Alppilan Yhteislyseossa. Vuosina 1973–1981 Anja Kauranen opiskeli Helsingin yliopistossa muun muassa englantilaista filologiaa, soveltavaa psykologiaa ja kotimaista kirjallisuutta ja valmistui humanististen tieteiden kandidaatiksi 1977 ja filosofian maisteriksi 2017.

Syksyllä 1980 hän kirjoitti yhdessä Esa Saarisen kanssa Ylioppilaslehteen kirjoituksen, jossa arvosteli jyrkästi ajan suomalaista romaanitaidetta. Seuraavana vuonna 1981 julkaistiin hänen esikoisromaaninsa Sonja O. kävi täällä, joka muodostui Kaurasen kirjalliseksi läpimurroksi ja on edelleen etenkin yhä uusien sukupolvien suosikki ja kulttikirjan maineessa ja myös Suomen myydyin esikoisromaani.

Esikoisromaanin jälkeen hänen kirjailijanuraansa on kestänyt yli kolme vuosikymmentä ja se käsittää yli kaksikymmentä julkaistua teosta, 25 romaania ja 3 runokokoelmaa. Hänen tuotantoaan on käännetty yli 20 kielelle. Romaanien ja runojen lisäksi hän on kirjoittanut tietokirjoja, elokuvakäsikirjoituksia sekä kuunnelmia. Hänen romaaneistaan on myös tehty lukuisia elokuva- ja teatterisovituksia.

Vuosina 2001–2006 Snellman (joka avioliittonsa myötä vaihtoi nimensä) toimi Helsingin kirjamessujen ohjelmatoimikunnan puheenjohtajana. Vuosina 2007–2009 hän oli Vasa Litteraturfestin taiteellinen johtaja Vaasassa.

Snellman on myös journalisti. Hän on kirjoittanut vuosien varrella kolumneja lukuisiin lehtiin, kuten Kaks Plussaan, Suomen Kuvalehteen, Fittnessiin, Annaan, Veikkaajaan, Ilta-Sanomiin ja Iltalehteen. Snellman on myös kirjoittanut radiokolumneja Yleisradiolle. Ensimmäinen vakituinen tv-työ oli Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaat, jonka mielipideraadin alkuperäisjäsenenä Snellman toimi Jukka Kuikan ja Leif Salmenin kanssa jo 1990-luvun lopulla.

Vuosina 2008–2012 Snellman toimitti torstaiaamuisin Lauri Karhuvaaran kanssa MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa mediakriittistä Mediakokki-ohjelmaa. Syksyllä 2010 Snellman aloitti nimeään kantavan keskusteluohjelmasarjan Anja Snellman: Saanko esitellä?, jota esitettiin SuomiTV:llä maanantai-iltaisin suorana lähetyksenä. Keväällä 2013 Snellman toimi MTV3:n aamujen Studio 55 -ohjelman juontajana. Hän on myös silloin tällöin Ruben Stillerin isännöimän Pressiklubin vieras. Vuosina 2014–2017 Anja Snellman veti torstaisin Helsingin Sanomien HSTV:lle Arka paikka -nimistä keskusteluohjelmaa.

Tällä hetkellä Snellman työskentelee kirjailijantyön ja journalismin ohella yleis- ja seksuaaliterapeuttina. Hän on käynyt läpi nelivuotisen ratkaisukeskeisen psykoterapian koulutuksen Lyhytterapiainstituutissa ja valmistunut myös seksuaaliterapeutiksi Väestöliiton kaksivuotisesta koulutuksesta.

Snellman on palkittu kirjallisesta urastaan Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2007.[1] Seuraavana vuonna 2008 Snellmanille myönnettiin Helsinki-mitali ansioistaan Helsingin kuvaajana. Hän on myös saanut J. H. Erkon palkinnon parhaasta esikoisromaanista sekä Kiitos-kirjasta -mitalin.

Stadin Slangi ry. valitsi Snellmanin vuoden 2004 Stadin Friiduksi Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta 2004.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Anja Kauranen ja Saska Saarikoski menivät vuonna 1997 naimisiin, he ottivat sukunimen Snellman, ja sillä nimellä Kaurasen teokset on sen jälkeen julkaistu. Hänen nykyinen puolisonsa on kitaristi Jukka Orma.[3] Anja Snellmanilla on liitostaan Saska Saarikosken kanssa kaksi tytärtä.

Kirjailija on 1990-luvun alusta lähtien asunut ja työskennellyt osan vuodesta toisessa kodissaan Kreetalla Haniassa.

Sittemmin hän on viettänyt kirjoituskausia myös Intian Bangaloressa.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runoteokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Katri Helena ja Pirkko Saisio saivat Pro Finlandian Uusisuomi.fi. 30.11.2007. Viitattu 30.11.2007.
  2. Stadin Slangi Stadin Friidu ja Kundi Viitattu 13.6.2015.
  3. Oulun kaupunginkirjasto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.