Ananaskasvit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ananaskasvit
Ananas eli hedelmäananas (Ananas comosus).
Ananas eli hedelmäananas (Ananas comosus).
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Ananaskasvit Bromeliaceae
Juss.
Katso myös

  Ananaskasvit Wikispeciesissä
  Ananaskasvit Commonsissa

Ananaskasvit (Bromeliaceae) on Poales-lahkoon kuuluva yksisirkkaisheimo, jossa on paljon puiden oksilla kasvavia päällyskasveja eli epifyyttejä.

Ananaskasvit ovat lehtiruusukkeellisia, tavallisesti ruohoja. Niiden lehdissä on vettä varastoivaa solukkoa ja kasvit ovat suomumaisten karvojen peittämiä. Lehtiasento on kierteinen ja lehdet ovat käyristyneitä, paksuja, kovia ja kannastaan laajentuneita, mutta selvä tuppi puuttuu. Lehtilaidat ovat usein piikkisiä. Varsipäätteisissä kukinnossa huomiota herättävin osa on sen usein värikkäät ylälehdet, joiden hangoissa yksittäiset kukat sijaitsevat. Niiden kehä koostuu erillisestä verhiöstä ja teriöstä, joka erilehtisyydestään huolimatta muodostaa pystyn putken. Sikiäimessä on mesiäisiä. Kutakin emilehteä kohden on ainakin kaksi siemenaihetta. Emin vartalo on pitkä, kärjestä vaihtelevissa määrin kolmejakoinen. Hedelmä on liiteluomainen kota, jossa verhiö säilyy pysyvänä. Siemen sisältää lieriömäisen alkion, joka sijaitsee usein siemenen yhdellä sivulla.

Ananaskasveihin kuuluu ruokakasvi ananaksen lisäksi kuitu- ja koristekasveja.[1]

Ananaskasvien alkuperäinen levinneisyysalue on yhtä länsiafrikkalaista Pitcairnia-suvun lajia lukuun ottamatta rajoittunut Amerikan mantereelle. Amerikassa ananaskasveja esiintyy subtrooppisella ja trooppisella vyöhykkeellä, pohjoisimpana Yhdysvaltojen eteläosassa.[2] Viljelykasveina käytettyjä ananaksia ja tillandsioita on levinnyt vanhan maailman tropiikkiin.[3]

Ananaskasveja tunnetaan 1700 lajia, jotka kuuluvat 57–73[3] sukuun. Sukulaisuussuhteittensa mukaan ne ovat järjestettävissä kahdeksaksi ryhmäksi.[2]

  1. Watson, L. & Dallwitz, M. J.: The families of flowering plants 1992–2009. Institute of Botany, Chinese Academy of Sciences. Arkistoitu 3.1.2007. Viitattu 26.7.2009. (englanniksi)
  2. a b Stevens, P. F.: Angiosperm Phylogeny Website (Version 9) mobot.org. kesäkuu 2008. Viitattu 26.7.2009. (englanniksi)
  3. a b Govaerts, R. et al.: Bromeliaceae Juss. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 17.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]