Aman Allah Khan

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Amanullah Khan)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Aman Allah Khan
King Amanullah Khan.jpg
Afganistanin kuningas
Edeltäjä Habib Allah Khan
Seuraaja 'Inajat Allah Khan
Tiedot
Syntynyt 11. kesäkuuta 1892
Paghman, Afganistan
Kuollut 25. huhtikuuta 1960 (67 vuotta)
Zürich, Sveitsi
Puoliso Soraya Tarzi

Aman Allah Khan (1. kesäkuuta 1892 Paghman, Afganistan25. huhtikuuta 1960 Zürich, Sveitsi) oli Afganistanin kuningas vuosina 19191929. Khan johti maata sen itsenäistyessä Brittiläisestä imperiumista.[1] Khan tunnetaan maansa poliitisena ja yhteiskunnallisena uudistajana.

Kun Venäjällä tapahtui kommunistinen vallankumous vuonna 1917, Khan solmi hyvät suhteet Britanniaan. Myöhemmin Khan kuitenkin johti maansa itsenäisyystaistelua brittiläisiä vastaan. Maan itsenäistettyä Khan pyrki uudistamaan maataan esikuvanaan Iranin shaahi Reza Pahlavi. Khan perusti uusia kouluja sekä pojille että tytöille. Huntupakko kiellettiin. Pääkaupunki Kabulin miljöötä uudistettiin ja Afganistanin ulkomaankauppaa vapautettiin. Khan laati myös perustuslain ja antoi ihmiseille yhteiskunnallisia vapauksia. Kuningatar Soraya Tarzilla vaikutti paljon naisten tasa-arvoon. Khostin kapina tuli yllätyksenä vuonna 1924.

Ulkopoliittisesti Afganistanilla oli hyvät suhteet Neuvostoliittoon ja Britanniaan. Khan hankki lentokoneita Neuvostoliitosta ja Britanniasta.

Vuonna 1927 Khan matkusti Eurooppaan. Matkan aikana Afganistanin oppositio aloitti kapinoinnin Jalalabadin kaupungissa ja marssi myöhemmin Kabuliin. Armeijan tukema oppositio pakotti Khanin luopumaan kruunustaan veljensä 'Inajat Allah Khanin hyväksi vuonna 1929. Khan siirtyi Intiaan ja myöhemmin Italiaan ja Sveitsiin.

Aman Allah Khan kuoli Zürichissä, Sveitsissä, vuonna 1960. Hänet haudattiin Jalalabadiin.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Amānullāh Khan Encyclopedia Britannica. Viitattu 25.11.2013.
  2. Amanullah Khan Afghan Web. Viitattu 25.11.2013.